OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

SMAKEN DÅ?

Ett naturvin smakar annorlunda än ett konventionellt producerat vin. Vinet är inte manipulerat att smaka samma sak varje år och konventionen hur ett vin skall smaka är inte i fokus. Naturen är idealet och vinet skall gärna smaka fullt ut vad naturen kan ge. För att undvika sulfit vid buteljeringen(eller minska mängden avsevärt) så jäser musten ut till ett torrt vin. Lika viktigt som hur vinet smakar i munnen är hur man upplever vinet i hela kroppen. Man skall uppleva en bättre påverkan av alkoholen och slippa dåliga upplevelser som allergiska utslag, hårdsmälta viner eller baksmälla. Själen och intellektet stimuleras av att du överraskas av vad naturen kan ge!

Smakar ett Naturvin annorlunda än ett konventionellt vin?

Japp! och vi skulle insistera på att våra bästa vinupplevelser kommer från Naturviner. Sedan är det inte samma sak som att säga att allt Naturvin ger en fantastisk smakupplevelse för det krävs mer än så.

Ett fantastiskt vin kommer alltid från en fantastisk odlare. En odlare som har en filosofi och en tydlig idé hur hen sköter sin vingård. -Gör jobbet varje dag! så att varje druva räknas och vet hur hantera sin skörd.

Det innebär nästan alltid:

  • Levande jordar, vinrankor som mår bra, inte försvagade av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
  • Hälsosam stabil druvjuice som naturligt jäser till vin utan avancerad vinifiering med pumpar, tillsatser, smakutslätande konstjäst och tillsatser.
  • Vin endast lätt sulfaterad (om något) istället för att pumpa vinet fullt av sulfit för att skydda ett svagt obalanserat vin som annars skulle förstöras i transporten eller vid lagring.

Det är duktiga odlare med en sann filosofi, en djup känsla för vinet och terroiren som skapar de bästa vinerna - ett vin som berör!

Christian Binner är solklar på vad han söker i vinet. "Industriellt framtagna viner är nödvändigtvis inte dåliga rent tekniskt men de är döda. De skapar inte den energin, de vibbar och känslor som ett vin som respekterar allt liv, gör. Därför är gården helt inställd på naturvin. - Att skapa viner som ger dig känslor, som vet hur de ska ackompanjera de viktigaste ögonblicken i livet."

Smakar ett Naturvin mer?

Mer, men inte mer bombastiskt. Oftast söker odlarna renhet snarare än koncentration. Det känns som att naturviner smakmässigt tar ut svängarna. Att de gränser och oskrivna regler för hur vinet från en viss plats skall smaka är inte det man i första hand eftersträvar. - Vinet skall leva och det innebär att konventionen får kliva åt sidan. Man blir rätt ofta överraskad av smaken i ett Naturvin!

Luc Faller säger: Vinet är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin.  Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Att dricka ett levande Naturvin tillsammans med vänner leder ofta till diskussioner om smak, doft och för den sakens skull hur det odlas, varför det smakar som det gör etc …. Det vill säga ett Naturvin är mer intellektuellt stimulerande :-).

I en intervju med en av världens bästa sommelierer, Olivier Poussier. På frågan vad han letade efter i ett vin svarade han; Renhet, friskhet och balans är det jag letar efter, inte koncentrations-monster. Jag är sommelier och oavsett var i världen jag smakar, föreställer jag mig alltid vinet som när det serveras vid bordet. Jag letar efter vinets drickbarhet vilket nås igenom balans, betydande friskhet och smaklighet. Det här är vad jag finner i biodynamiska eller väl odlade ekologiska viner. Samtidigt har de ett avtryck, en mycket påtaglig terroir-dimension.

Kan ett biodynamiskt odlat vin eller ett Naturvin verkligen vara så annorlunda än ett konventionellt?

Flera vinodlare kan berätta att när dom valde att ställa om till ekologisk odling såg dom snart förändringen i vingården men inte i vinet. År efter år kämpade dom på men först när dom ställt om till biodynamisk odling kom den rätta energin och vibrationen i vinet. Andra har genom att odla vinet Naturligt eller ”vilt” uppnått samma mål.

Hur kan det komma sig?

Det är många som har försökt "bevisa" eller förklara fenoment. En förklaring är att det kan förklaras i termer av tex integration; "alkoholen är helt annorlunda än i ett konventionellt vin. Detta kan förklaras av en bättre integration av alkoholen genom druvor med starkare syrlighet som ger ett vin av bättre drickbarhet".

Olivier Poussier igen; Det Biodynamiska vinet eller naturvinet är inte byggt på kraft, koncentration eller rikedom utan på uthållighet och längd. Av erfarenhet har jag lagt märke till att biodynamik gör det möjligt att tillverka viner med stor längd. Det är lite som när man använder ekfatslagring, det adderar sötma och strukturerar vinet, -biodynamik strukturerar vinet och det stärker finalen (uthållighet och längd) och att det ger viner med mycket mer vibration och energi.

Men många av odlarna har en väldigt praktisk syn på saken. Dom hör talas om Naturvin och testar helt enkelt med ett antal vinrankor som växer bredvid andra med samma förutsättningar, gör vin och smakar själva och blir övertygade. Ytterligare andra kan inte tänka sig att fortsätta att förstöra jorden och planeten och ställer därför om

Varför verkar unga personer ha lättare att ta till sig de nya smaker som kommer med Naturviner?

Det har också med att göra vilka smaker vi omger oss med och om vi förmår att smaka med ett öppet sinne.

Bruno Schloegel på Maison Lissner sa till oss att om ni väljer att dricka naturvin så kommer ni att ändra smak. Ungdomar har ett stark skäl att ta sig tiden att smaka på naturvin och ställa om smaken, eftersom det är det nya! Dessutom är man redan öppen för smakpaletten genom Hantverksöl, Naturcider och Kombucha.

Har man druckit vin i kanske trettio år har man en bild över hur ett vin skall smaka, man har kanske fantastisk upplevelser att berätta om och har en viss status genom vad man dricker då är det svårare att smaka med ett öppet sinne. Normalt vi all förändring. Bruno Igen "Vin kritiker har glömt hur ett naturligt vin smakar och kan inte bedöma det" är väl just ett bevis för detta. Vi kan vara lugna för till slut segrar alltid de goda krafterna och det börjar nerifrån.

Frågor, förslag eller funderingar kan alltid skickas till Jorgen@rekovin.com

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.