småskaligt


ODLINGSBOLAGET  SVALAN


Vi besökte Odlingsbolaget Svalan som startade sin verksamhet samtidigt som vi startade RekoVin. Joel Albertsson har kommit ut till odling i Berghem vid Kinna för att visa och berätta för oss. Va gott det är med eldsjälar!

Odlingen sker i Berghem nära Kinna där vi är, men också på flera ställen i centrala Göteborg bla. Slakhusområdet och på taket av Posthotellet.

I Berghem startades odlingen i år efter att ett växthus kom på plats precis i tid för att användas under odlingssäsongen, Nu mognar Gurkor, Tomater och Chili odlade direkt på marken med endast kompost tillsatt -"No Dig". Tanken är att odla i med så lite avtryck som möjligt. Bio-odling med rötter i biodynami, permakultur, regenerativodling, och flera andra filosofier/metoder har påverkat Joel som hittat ett eget förhållningssätt till odlandet. Det ser inte överdrivet prydligt ut men det förklarar sig självt med dignande plantor och gurka och tomat som smakar fantastiskt. Både Otto och Jag tänker på Släktskapet med våra vinodlare i Alsace som resonerar nästan identiskt med Joel. Kul att det görs så mycket gott av så många småskaliga odlare, man blir upplyft och stärkt i tron på det småskaliga.Gänget, det är fyra kompisar som startat "Svalan" har grävt och byggt en vattendamm som tar vara på regnvattnet. Solceller driver pumpen för bevattning. Nu under uppstartsåret har man testat och det kommer att räcka till.

Utomhus sker odlandet rätt mycket som en stor trädgårdsodling. Libbsticka är planterad för att stoppa blåsten och Joel skall dela upp de långa bäddarna för att gynna Mykorrhiza kommunikationen och mikrolivet. Det finns även planer för mer permanenta odlingar av Frukträd eller kanske till och med Vin men det ligger längre fram i tiden.

I år har vi ett uppstartsår och vi har odlat vanliga grönsaker som tomat och gurka, berättar Joel men det skall vi vidareutveckla nästa år. En Japansk sparris är planterad och mer skall det bli. Alla som är med och har startat Odlingsbolaget Svalan har andra jobb för att klara försörjningen men till nästa odlingssäsong så är mycket på plats; växthus, odlingsbäddar, vattendamm, kunder och stadsodling så då blir det nog lite lättare.

När vi åker ifrån Berghem så tänker vi vad kul det är att så många verkligen vill göra bättre. Vill och gör det dom säger: jobbar dubbelt, klarar familj och småbarn, samarbetar, är öppna med att hjälpa andra och skapar ringar på vattnet även genom att anställa eller få fler engagerade - det vill man ju vara en del av, eller hur?


︎︎︎

-Jörgenevent


VIN + OSTPROVNINGNu kör vi snart höstens första vinprovning på Skeppet GBG, denna gång i glatt samarbete med Johan från Cityysteriet!

  • Skeppet GBG, RekoVin och Cityysteriet Gbg håller ost- och vinprovning den 27 oktober kl. 17:30.
  • Provningen sker i nya matsalen på Skeppet GBG.
  • Du får chans att prova unika ostar från Cityysteriet Gbg, kombinerat med naturviner från oss!
  • Se vad du tycker passar bäst ihop, och få inspiration kring hur man kan tänka för att kombinera olika smaker.
  • Provsmakning av fyra hantverksostar och fyra naturviner
  • Meze från Skeppets palestinska kök!

Kostnad 695 kr. Anmäl er här: https://www.skeppetgbg.se/evenemang/vin-och-ostprovning/

Ost och vin hör ihop på ett nästan mytiskt sätt. Ostbrickan och vinet blev väl populärt ungefär samtidigt i Sverige på 70-talet. Symbiosen är ännu större där vinet odlas. Ost och vin har där anpassats efter varandra under sekler till perfekta kombinationer.

Följ med på en Ost- och vinprovning som bygger vidare på traditionen men öppnar för nya smaker och tankar. På 70-talet var det nästan alltid ost och rött vin, idag anses nästan alltid ost vara bättre med vitt eller orange vin. Ostarna görs på obehandlad, närproducerad mjölk, bygger på en gedigen osttradition men lite friare i tanke och handling. Viner är Naturviner som bygger på tradition men har naturens samspel som ideal vilket ger för oss nya smaker.

Provningen sker i nya matsalen hos Skeppet GBG där vi berättar om vinerna och ostarna för att sedan prova och prata om vad vi tycker det smakar och varför. Skeppet bjuder på nå't ur kökets medelhavsbuffé och sedan kan man hänga kvar och tjöta. Cityysteriet drivs av Johan Rudh och är resultatet av ett livslångt skenande ostintresse. Tillverkning och butik finns sedan hösten 2020 i Slakthusområdet i Göteborg.

I första hand är det mjuka dessertostar. Det innebär vitmögelost, kittost och blåmögelost i ett antal varianter. Viss variation kommer per automatik, i och med att den organisk råvaran inte beter sig på exakt samma vis från en dag till en annan. Sedan hjälper man gärna till lite extra genom att skruva på recept och processer.

Hoppas vi ses där!


Om du har nåra funderingar så kan du som alltid nå oss på Jorgen@rekovin.com eller på 070-820 12 19!nytt vin


SCARABEE & WINEMOTIONS


“Scarabee” skin-touch visar på Christian Binners totala övertygelse. Han gör ett orange naturvin från ett av Alsaces allra bästa Grand Cru lägen och får pga vinlagen bara kalla det för ett enkelt Bordsvin - "vin de France". Det spelar ingen roll, Christian vet vad han gör och det här är en bra chans att smaka ett naturvin med bästa förutsättningar.  Inget tillsatt - Inget borttaget!


Tills nu har vi bara haft Scarabee tillgängligt i vinlådan “Winemotions”, men nu finns den att beställa för sig själv också. Klicka för en länk!


Lådan “Winemotions” är inspirerad av Christian Binner själv, han dricker inte vin som inte väcker känslor. I grund och botten tycker han det är helt ointressant med konventionella viner. Gården förfogar över grand cru lägen och även på dessa gör han naturviner - som berör vindrickare och upprör andra odlare. Vi har lite på test tagit hem Binners Scarabee, skin-touch från Crand cru Kaefferkopf och parat ihop flaskorna med Binners SiRose och S'Gelt för att ge en riktigt spännande provning. S'Gelt som är lite snällare, SiRose ordentligt skruvat och Scarabee som bara sammanfattar Naturvin från ett topp läge av en erfaren topp odlare.


Om du undrar nått så når du oss på Jorgen@rekovin.com


︎


nytt vin


Mytisk Muscat


Luc Faller är unikt bra på muscat och glädjande nog är det fler och fler av er som upptäckt det i sommar och beställt Faller Muscat (SB art.no 76986). Nu har vi fått ett nytt vin från Luc och Myriam på just Muscat men gjort som ett PetNat, dvs jäst med skal (Macererat) och lite svagt mousserande. Super gott!

Fallers nya PetNat släpps på systembolaget den 14e september!

Det här skriver vi om vinet på Rekovin.com/Butik;


FALLER, Muscat PetNat, 2019, Vin de France

“Mytisk Muscat”

Luc Faller gör mytiska Muscat viner! Fullt mogna Muscat druvor som jäst med skalet och har ett lätt bubbel. - Fruktigt som ett vitt, kraft som ett rött och bubbel som ett mousserande. Nytt tänk i Alsace men ändå traditionsenligt i att det absolut är ett vin för bordets goda!  

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; "Bärnstensfärgad med doft av Muscat och Mandarin" "Mogna äpplen, russin och blommor" "Torr men fruktig smak med balanserad syra och beska" "Ett ofunkigt PetNat""Härligt vin - lite svårfångat" "Gott till buffé, kycklingspett och vegetariska rätter" "Kanon till hårdost och rostade mandlar".

Faller Muscat PetNat smakar annorlunda än ett konventionellt vin. Ekologiskt och utan tillsatta sulfiter.


Funderingar kan alltid skickas till Jorgen@rekovin.com


︎


Tekniskt


Hur vi hanterar prishöjningar

Våra odlare i Alsace hade det svårt med vinskörden förra året. Först var det kallt och frost precis när vinrankorna satte frukt sedan mjöldagg som skadade vindruvorna och inte gick att använda. På vissa områden tog det 75% av det man vanligen skördar och det blir helt enkelt mindre vin att sälja.

Christian Binner sa "Jag trodde att jag kunde det här efter mer än tjugo egna skördar men efter det här året så vet jag att så är det inte" Liknande kommentarer fick vi även från våra övriga små familjegårdar. Samtidigt känner dom att det dom gör och går i frontlinjen för dvs ekologisk hållbar odling är viktigare än någonsin och att fler odlare snabbt måste ta sig dit.

Just idag har dom årgången innan, dvs 2020 på flaska och om detta året, 2022 blir bra kan de "slå ut skadan" på flera år, så vi får se hur det går. Våra odlare ber oss om att försöka förmedla det som händer så bra vi kan och förklara varför de ev. måste höja priserna.

Tyvärr så sammanfaller det med kostnadsökningar på andra områden; Transporter, Glas, Kork etc.  Allt verkar blir dyrare och just nu är det till och med brist på flaskor. Att transporter blir dyrare är logiskt och vi tror att det är långsiktigt. Vi skulle ha behövt höja priserna på grund av transportkostnaderna men så här långt har den höjningen kompenserats av att fler av er har köpt fler flaskor varje gång ni köper och då har transportkostnaden per flaska gått ned, -Tack för det!

Vi tror att det kommer en prishöjning från våra odlare och vi har börjat se det men vi väntar till vi fyller på och själva behöver betala det högre priset innan vi höjer. Just nu behöver vi höja två viner dels Christian Binners SiRose till 399 kr och Simonis Pinot Gris Clos des Chats till 369kr.


Frågor, funderingar, önskemål kan alltid skickas till Jorgen@rekovin.com


︎︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat