Tekniskt


Hur vi hanterar prishöjningar

Våra odlare i Alsace hade det svårt med vinskörden förra året. Först var det kallt och frost precis när vinrankorna satte frukt sedan mjöldagg som skadade vindruvorna och inte gick att använda. På vissa områden tog det 75% av det man vanligen skördar och det blir helt enkelt mindre vin att sälja.

Christian Binner sa "Jag trodde att jag kunde det här efter mer än tjugo egna skördar men efter det här året så vet jag att så är det inte" Liknande kommentarer fick vi även från våra övriga små familjegårdar. Samtidigt känner dom att det dom gör och går i frontlinjen för dvs ekologisk hållbar odling är viktigare än någonsin och att fler odlare snabbt måste ta sig dit.

Just idag har dom årgången innan, dvs 2020 på flaska och om detta året, 2022 blir bra kan de "slå ut skadan" på flera år, så vi får se hur det går. Våra odlare ber oss om att försöka förmedla det som händer så bra vi kan och förklara varför de ev. måste höja priserna.

Tyvärr så sammanfaller det med kostnadsökningar på andra områden; Transporter, Glas, Kork etc.  Allt verkar blir dyrare och just nu är det till och med brist på flaskor. Att transporter blir dyrare är logiskt och vi tror att det är långsiktigt. Vi skulle ha behövt höja priserna på grund av transportkostnaderna men så här långt har den höjningen kompenserats av att fler av er har köpt fler flaskor varje gång ni köper och då har transportkostnaden per flaska gått ned, -Tack för det!

Vi tror att det kommer en prishöjning från våra odlare och vi har börjat se det men vi väntar till vi fyller på och själva behöver betala det högre priset innan vi höjer. Just nu behöver vi höja två viner dels Christian Binners SiRose till 399 kr och Simonis Pinot Gris Clos des Chats till 369kr.


Frågor, funderingar, önskemål kan alltid skickas till Jorgen@rekovin.com


︎


Odlare


Sandrine HenriotVi träffade Sandrine på den Biodynamiska vinmässan i Angers i Frankrike. Då hade hon nyligen tagit över en biodynamisk vingård i Beaujolais efter flera års praktik hos en prestigefull vinodlare i bourgogne och var väldigt entusiastisk. Gården hon köpt var liten, endast 3,3 hektar men den hade vinrankor i en av beaujolais bästa kommuner och dessutom på hög höjd ca 400 meter över havet. Här skulle ett drömvin odlas!

Nu har det gått tre år sedan Sandrine tog över gården och drömvinet är på väg. Det biodynamiska odlandet, som redan den tidigare ägaren ägnat sig åt har fortsatt och vidare utvecklats (mer häst mindre traktor, mer örtteer mindre koppar etc.) Vinerna utvecklas också i sin smak som blir mer åt det friska och fruktiga hållet trots att gamla ekfat fortfarande är en del av mognandet av vinerna.

Gården som ligger i byn Régnié-Durette certifierades ekologiskt 2007 och Biodynamisk tre år senare. Vin stockarna i Morgon "Les Charmes" är 70 år gamla och ger liten kvantitet men hög kvalitet på Gamay-druvorna, som mognar långsamt på den höga höjden. Vinfälten i Morgon ligger i ett område som heter "Les Charmes" - Ett namn som hon sedan 2019 använder på sina flaskor. Sandrine gör även ett standardvin som kallas Beaujolais-village.

Sandrine använder sig av en arbetshäst och en flexibel traktor i vingården. Ju lättare och ju färre överåkningar desto bättre mår jorden. Vingårdarna ligger upp till 450 meter över havet med kalla nätter (eller i alla fall friska) som ger frisk fruktsyra i vinerna. Sandrine har jobbat ner mängden koppar som används och sedan 2019 är hon nere under 1 kg per hektar. Istället används teer på olika örter och fermenterade nässlor. Skörden är naturligtvis manuell och jästen naturlig. Hela druvklasar jäser under tio dagar i fat innan de pressas. En del av morgonvinet lagras på gamla ekfat tills vinet buteljeras efter 11 månader.

Vinerna kommer släppas på Systembolaget nu på måndag (den 16e maj) och vi hoppas ni gillar dem lika mycket som vi gör det!


Sandrine Henriot cerifikationer: Alpes Controles, Demeter, Demeter Morgon, Eko Cert.


Skriv till oss på Jorgen@rekovin.com om ni undrar nått!︎Vin & mat


Våra vinlådor


Vi har vinlådor på systemets beställningssortiment med två, tre eller sex flaskor från våra odlare. Syftet är att kunna erbjuda vinerna med lite lägre frakt-CO2 och lite billigare tack vare lägre fraktkostnad, per flaska. 

Vi får inte erbjuda vinet både som singel flaska och tre av samma sort i en låda för systembolaget. Det anses som att vi försöker sälja mer, tre flaskor istället för en, vilket är emot systemet grundidé. Eftersom vi vill representera småskalighet väljer vi att sälja flaskorna en och en till alla kunder i Sverige och som del i vinlåda med andra flaskor.

Vi vill gärna föra fram våra vinlådor och vilka valmöjligheter de ger och tänker därför att vi tar ett samlat tag och berättar hur vi tänkt när vi satt ihop dem. Om någon har en rolig idé på en vinlåda så hör av er.

(klicka på bilderna för att ta er till vinlådorna)

Här kommer vår vinlådskavalkad;“WinEmotion”

Tre viner från Christian Binner. Druvorna växer på det bästa grand cru läget till marken närmast gården. Christian är egensinnig och låter sig inte styras av konventioner - Ett vin som inte berör och väcker känslor är ointressant och det är väl tanken bakom denna vinlåda - "Vin som väcker känslor!".

Läs mer här.“Simonis Terroir”

Etienne och Katia gör generösa viner. Här har vi satt ihop två viner från ett och samma vinläge det ena Pinot Gris och det andra Riesling (läget heter Kazenstegel) och det tredje från annan jordmån, jäst tillsammans med skalen och gewürztraminer. Så mellan det två första är det bara druvan som skiljer åt och om man tar in det tredje så är det bara "husstilen" som är den gemensamma nämnaren - Idéen är att gå i "the Simonis" skor ett tag och lära känna deras vin  på riktigt!

Läs mer här.“Lissner”

Vi har slut på flera viner och ännu är den kommande årgången inte på flaska så vi har gjort en temporär Lissner låda. Våra tre bästa viner från Maison Lissner och här pratar vi kraftig fruktsyra och en riktigt "skruvad" Gewürztraminer. Det här är viner som får er att dra på smilbanden allra mest på vin mässor och vinprovningar så där har ni idéen!

Läs mer här.“Rött & vitt till fisk”

- De är allt!


Läs mer här.“Alsace signatur”

Vi har samlat sex flaskor i en vinlåda som vi tycker representerar det biodynamiska Alsace. Tre odlares signaturviner. Två Rohrer Pinot Noir 2017 är rött, elegant, frisk och fruktig. När Pinot Noir är som bäst!  Två Simonis Pinot Gris är generös och tydlig Pinot Gris som tar plats. Årgång 2019 med en otrolig frukt sötma/syra balans!. Två Faller Riesling Fruehmesse full av energi och Riesling frukt. - Perfekt nästan till vad som än serveras.


Läs mer här.“Två röda”

-innehåller två olika Pinot Noir från Alsace, -Lite lättare rött vin till bords!  En Pinot Noir 2017 som är frisk och fruktig och lite lättare i smaken. Faller Pinot Noir 2018 mer fruktsötma från en extremvarm sommar, om ni minns? På naturvinsmässan i november förra året  hade vi en besökare som smakade just Pinot Noir hos oss och tyckte det var så fantastiskt att hon fick tårar i ögonen.


Läs mer här.“Binner & Lissner”

Tre viner, två från Christian Binner och ett från Maison Lissner. SiRose är ett orange vin med både Gewürztraminer och Pinot Gris och det heter inte Ros för inte! S'Gelt är ett Riesling från samma gård, en druva, vitt till färgen men "orange" till hur det är odlat och jäst till vin. Samma med vinet från Maison Lissner, Riesling, med en god naturvinssmak! Super till tex ost.


Läs mer här.“Christian Binner”

Valmöjligheten att byta ut Maison Lissner Riesling i Binner&Lissner ovan till två S'Gelt istället. Dvs SiRose och två stycken S'Gelt Riesling.


Läs mer här.“Luc Faller”

Luc och Myriam låter viktiga saker ta tid. Det skall bli rätt och i centrum för all aktivitet står vinrankan. Inga kompromisser, odla så att kvaliteten på varje druva räknas så blir vinerna bra. Ren frukt, energifulla viner och fantastiska till mat. Pinot Blanc från 2013 med en touch av fatlagring - Fisk. Riesling Fruehmess 2018,friskt och fruktigt med fin fruktsötma från ett varmt år. Pinot Noir Rött men ibland tänker jag att odlarna i Alsace tänker som för sina vita viner även när dom odlar och jäser sitt röda vin; frisk frukt men igen från ett varmt 2018 så bra med fruktsötma i smaken.


Läs mer här.“Tre Riesling”

Vi tänkte det kunde vara spännande med tre oilka rieslingviner från Alsace. Ett som har jäst med skalen; S'Gelt från Christian Binner ,- så mer naturvinssmaker och två Biodynamiskt odlade med smaken mer åt traditionen i Alsace. Fantastiskt till mat naturligtvis men det går absolut att avnjuta dem själva som dom är.


Läs mer här.


Frågor eller önskemål?
Skriv gärna till Jorgen@rekovin.com så hörs vi snart!


︎︎Nya Viner


Nytt från Simonis

Vi har satt ihop en vinlåda med tre av Etienne och Katias bästa viner som vi tycker är en spännande  kombination. Två viner från exakt samma läge, Katsenstegel utanför Ammerschwihr men två olika druvor. Ett tredje som avviker både i jordmån och druva och hur det har jäst till vin.  - ett Orange vin.  Även detta vin bär Gårdens signum vad det gäller odlingsfilosofi och vin stil kanske kan man förstå vad Etienne och Katia vill bidra med när naturen har sin gång. Att sitta och suga på dessa viner med några kompisar måste helt enkelt bli kul och inte minst gott! Vi har inte så många flaskor så vi har valt att lendast låta dem ingå i denna vinlåda.


Länk till lådan hittar du här!


Vinerna som ingår i lådan är:


Pinot Gris, Clos des Chats

Pinot Gris Clos des Chats finns redan i sortimentet sedan tidigare och är om du frågar mig, Simonis bästa vin. Pinot Gris när det är som bäst, generöst, fruktsötma som balanseras med friskt syrlighet…. super gott!

Läs mer här.


Riesling, Clos des Chats

Från samma läge som Pinot Gris, Clos des Chats men av Riesling druvan vilket känns både i doft och smak. Långsam mognad tack vare höjden över havet med kalla nätter, ger en elegant fruktig smak med lite av granitgrus. Förutom jordmånen delar vinet energin och generositeten från  Simonis odlingsfilosofi. Friskare men ändå generös och god fruktsötma.

Läs mer här.


Gew. L'Indien

Gew.(Gewürztraminer) druvorna får ett orange skal när dom mognar och det tar dom med sig när man jäser vinet med skalet - Orange vin alltså! .

Druvorna kommer från 50 åriga vinstockar planterade i granitgrus i dalen. Jäsning sker till 75% med stjälkarna kvar under 7 dagar i ståltank och lagras på fat till dess att buteljeringen sker på sommaren efterföljande år. Karaktäristisk smak av gew. blandat med de naturliga smakerna från skaljäsningen.

Läs mer här.

Etienne och Katia Simonis odlar och gör vin i Alsace i Frankrike. Gården är Biodynamisk och man försöker hela tiden utveckla gården för att öka mångfald och odla hållbart. Vinerna är generösa och väl balanserade av fruktsötma, friskhet och mineral och de vinner priser och uppskattning av vin journalister och professionella vinprovare. Kul att få göra en vinlåda med Simonis viner!


︎︎︎


-Jörgen


Mat & Vin


SMÅSKALIGT


Vi tror på småskalighet! Vi tror att när besluten lyfts från lokalmiljön så börja man kompromissa, väga den ena nyttan mot den andra och det är vägen mot nåt' som inte är hållbart.

RekoVin importerar därför bara vin från små hållbara familjegårdar.

Vi är rätt övertygade om att om man skall lämna över sin lilla gård till en dotter eller en son så kör man inte gården i botten innan man lämnar över den. -Man agerar långsiktigt hållbart! -kortsiktig "greenwashing" som i företagsvärlden, är otänkbar.

Vi vill representera våra småskaliga odlare så bra vi kan i Sverige. Så vi tänker att om vi kan knyta ihop enskilda vinentusiaster oavsett var man bor i Sverige med våra småskaliga odlare så har vi åstadkommit nåt'. Vi utnyttjar på det sättet Systembolaget, som man väl måste anse var storskalighetsdistribution för att nå ut. Man skall kunna köpa våra viner oavsett om man bor i Piteå eller i centrala Malmö.

Med tanke på hur Systembolaget jobbar och vilka kriterier man sätter upp så kommer våra odlares små volymer och hantverksmässiga arbete inte rymmas i det sortiment som finns i alla butiker. Det finns ett tillfälligt sortiment på systembolaget, men då hamnar flaskorna till stor del i storstädernas butiker och inte tex i Piteå så därför håller vi fast vid beställningssortimentet som vår valda kanal ut till alla kunder i Sverige. Glädjande nog så har vi också en väldigt god spridning på våra kunder. Vi har nu levererat till 180 olika systembolag och  ca 50% av våra order är i Sthm/Gbg/Malmö och 50% är i övriga Sverige.Våra viner serveras också på restaurang och det är ju ytterligare ett sätt att nå ut med våra småskaligaodlares viner till konsumenter i Sverige. De flesta restauranger är små så många har samma syn på småskalighet men det finns kedjor och då är vi inte där. Ett seriöst hållbarhetsarbete spelar då kanske en större roll. Det är många restauranger, vinbarer och live scener som tänker precis så här och fler blir det, så det är roligt. Hoppas fler hör av sig nu när covid restriktionerna släpps. Det vore kul med lite ställen utanför storstäderna, vi får se.

-Jörgen︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat