AKTUELLT

ETT ÅR MED REKOVIN

Inlägg no. 23

2020-11-25


2019/11/18

Sverige, Orosåret 2020.

Nu har det gått rätt precis ett år sedan vi satte oss ner och började jobba med Rekovin. Mycket av det vi trodde har hänt, mycket av det vi inte trodde har hänt och mycket av det vi trodde har inte hänt. Så vi bjuder gärna in till en liten tidsresa.

Vi startade med en idé och en affärsplan. Vi jobbade igenom idén, hittade namnet Rekovin, som var på vippen att bli nåt' annat. Det kunde blivit Ekolovin, Scribevin eller Okeyvin tom Scribesvin om det inte hade låtit som scribe-svin ︎ var på tapeten. Vi registrerade mellan tio och tjugo domäner innan vi bestämde oss för Rekovin,- som vi är väldigt nöjda med. 

Otto drog rätt tidigt upp riktlinjerna för den grafiska utformningen, hemsidans struktur mm och körde igång med jobbet. Vi fick bra hjälp med feedback från närmast sörjande och mycket har vi pillat på och ändrat men grundtanken består definitivt.Odlarna.

Så var det dags för odlarna och vinet. I och med att idén var och är, att importera natur- och biodynamiska viner från Europa med så kort transportsträcka som möjligt, så började vi i den närmaste hörnan av vinodlar-Europa. I Research-arbetet så stack Alsace som område ut, både gällande stor andel små gårdar, hållbarhetstänk och natur- och biodynamisk odling. Att Jag sedan länge haft ett gott öga för Alsace vinerna hjälpte väl kanske till i valet.

Vi hade bestämt träff med några få utvalda. Vi besökte Christian Binner och träffade Christian för en rund tur, Michéle ordnade provning och berättade om vinerna och bjöd på en egen must av äpplen från berget. Vi hälsade på Julie källarmästaren, Beatrice, Christians syster som hjälpte oss med skeppningen, Christians pappa som ansvarar för spritframställningen och tom Blackie deras hund som gärna ville vara med. 

Hos Bruno och Theo Schloegel stannade vi i sex eller sju timmar.  Vi gick till botten med Alsace keltiska ursprung, Berggrundens och jordmånens beskaffenhet och hur detta påverkar vinerna. Sedan var det besök i vingården och en kraschkurs i "vildodling". Bruno och Theo söker  mångfald och härdade plantor som inte behöver varken gödsel eller bekämpningsmedel för att klara insektsangrepp eller andra utmaningar. Stabila druvor ger stabila viner utan påverkan. Theo presenterade vinerna, vi provsmakade fjolårets på flaska och allt som pågick i källaren, från tankarna direkt. -En otroligt omvälvande dag!

Andra dagen i Alsace träffade vi, före detta elitskidåkaren Ludovic med sina rena nästan ballistiska viner. Biodynamiskt och med flera viner, mer åt naturvinshållet på gång. Hos Katia och Etienne Simonis möttes vi slutligen av en generositet både från Katia och Etienne och i deras viner, Biodynamiska, generösa och fulla av energi. Katia har gång på gång hjälpt oss att göra rätt i djungeln av skeppning, skatt och administration, -Tack så mycket för det!

2020/01/31 ︎︎︎ 2020/02/02


Vi bestämde träff med Luc Faller på mässan i Anger och vi började mässbesöket hos honom. Han berättade sin historia, hur han tagit över och hur han och hans fru bestämt sig för att riska allt och ställa om. Fantastiska viner som vi sedan fick med på vår urvals provning tack vare Lucs snabba agerande. Viner som i sig själva var värda omvägen på kanske 100 mil tur och retur till mässan i Angers. -Tack för att vi fått representera er alla och era viner i Sverige,  det gör det värt att kämpa på!2020/02/03 ︎︎︎ 2020/02/04

Vinvalsprovning.

Vi hade väl tur i oturen att vi besökte Alsace och Vinmässan i Angers i månadsskiftet Januari/Februari. Det var före Corona utbrottet och vi blev inte smittade. Vi fick med oss en härlig känsla hem, en hel hög med viner och ett samarbetet med de fem odlare som vi nu representerar.

Nästa steg var att välja vin att importera till Sverige. Så nu var det dags för vår commuinty att börja jobba. Vi ordande en provning med alla viner vi fått med oss hem. Tre grupper om ca tio personer som provade, diskuterade och skrev bedömningar och kommentarer. Vi hade sett till att det fanns glas och spottkoppar och förhållningsordern var att spotta åtminstone till en början med. - det följdes sådär kan man väl konstatera. Lite olika maträtter för matchning och vi var noga med att få in "protokollen" innan alla gick hem. Dagen efter gjordes inga analyser av resultatet det fick vänta tills huvudet var brukbart igen.

När valen var gjorda, baserat på provningsresultaten, så var vi en liten skara som provade en andra gång. Det var några viner som valdes in på det Robban K döpte till "Founders nose" ett slags wildcard  in på listan över vilka viner som skulle köpas. Med tanke på timingen så pratar vi då någon vecka hit eller dit innan Corona viruset skulle drabba oss mer konkret med social distansering -så där stod stjärnorna rätt på himlen för oss. När sedan Covid-19 viruset blivit döpt och fått utbredning så har alla vidare besök, provningar och nya val lagts på hyllan. - Vi vill gärna besöka våra odlare och möta dem på deras gårdar för att förstå hur dom tänker och vi tar gärna hjälp av vår community innan vi importerar igen. Men tills vidare ligger vi lågt. ︎

2020/02/20


Storskalig distribution riskerar hindra mer lokalt, hållbart och småskaligt!

Att den storskaliga distributionsapparaten skulle innebära svårigheter för oss att nå ut, var vi inställda på, men att byråkratin nästan är modellen och verktyget för att hålla småskaligheten utanför blev en läxa. Jag har nu ett excel ark (225-rader) där jag fyller i produktinformation för ett vin innan jag tar mig an Systembolaget, Validoo, etc. med att uppfylla deras produktrapporterings krav. Vi hanterar ju redan hos odlarna ekologiskt och biodynamiskt certifierade produkter ändå krävs så mycket mer att leverera det som borde vara det "normala" - Det är stordriftade, förgiftade produkter som skulle ha extra arbetet, inte de små ekologiska producenterna!  Jo jag vet, vårt välstånd har växt fram med produktivitetsökningar, tyvärr åstadkomna med kemikalier, konstgödsel, mekanisering och överuttag och försvaras av den byråkrati som byggts upp parallellt. Omställning till hållbart är mycket mer djupgående för samhället än jag kanske trodde, men ändring måste ske och institutioner och konventioner måste falla!

Fler upptäcker våra viner utan att vi kan kommunicera direkt med er!

Hur som helst, till slut var vinerna där, tillgängliga för alla som kan och vill beställa vin på Systembolaget. Vår första order fick vi den 21 April, lätt att minnas för det var min födelsedag :-). Systembolaget har en Leverantörsportal för leverantörer att hantera order och fakturering - som funkar bra.  I början visste vi vilka som beställt varje flaska. Kom ordern via systembolaget på Linnégatan så var det Viveka D, kom det från Solna så var det Daniel och Jennifer. Successivt blev det svårare att gissa; -vem bor där? frågade vi ofta, tills vi insåg att vårt vin faktiskt köptes av för oss okända personer. (Vi gissar fortfarande av gammal vana…). Vi tror att en restaurang på Gotland köpte av oss i somras och vi letade som besatta utan att få vår nyfikenhet stillad.  Att vi faktiskt inte har direkt kontakt med dig som kund är naturligtvis tråkigt. -Vi är så nyfikna! Vi har haft lite kontakt över mail med några av er, men i realiteten väldigt få. Vi drog igång med ett instagram konto för att komma närmre men det är klart man saknar direkt kontakt, utan tvekan! Vi får se när Coronan släpper sitt tag om oss om vi inte skall kunna göra lite bättring. 


2020/04/06


Leveranser på några dagar till hela Sverige!

Så har leveranserna ökat månad för månad. Vi hade en "all time low" i Augusti, vet inte varför. Vi strulade med emballaget i början. Vi hade ambitionen att återanvända och minimera användandet av emballage till den grad att vi fick krossade flaskor i transporten. Med hjälp av Anders A har vi fått tag på mer "krossäkra" kartonger. -Jag tycker fortfarande att transport bolagen borde kunna göra bättre, om inte annat så för miljön! Vi håller på att byta tejpen från plast till papper och ni som kunder hjälper till bra genom att beställa mer än en flaska åt gången. ︎ Det blir naturligtvis mindre CO2 utsläpp om vi skickar mer än en flaska åt gången.


2020/08/18


Systembolaget ger som standard 8 dagar från order till leverans. Vårt rekord är tre timmar. Då la jag (som privat person) ordern, klockan tre. Rekovin fick orden i leverantörsportalen tio minuter senare. Vi packade den och körde paketet till Systemet på Torpavallsgatan som i princip bara tog emot, kollade leveransen och SMSade mig att ordern fanns att hämta. Jag plockade upp den före stängningsdags. - Det tar längre tid för oss att nå ut normalt men jag tror vi "slår" de åtta dagarna ordentligt, i hela vårt långa land. Som förespråkare av småskalighet vill vi att alla i Sverige skall kunna beställa våra viner, i stad såväl som utanför. 


Naturvin leder väg!

Jag skulle säga att det är mer energi och rörelse kring naturvin än för biodynamiska viner i Sverige. Samtidigt är vägen för många naturvinsodlare den biodynamiskodlingen. Många  naturvinsodlare gillar att sköta sig själva och är inte alltid så välvilligt inställda till certifiering, tex biodynamisk demeter certifiering.

Jag tror att det är bra att många går via biodynamisk odling och verkligen bygger från grunden. Hälsosamma jordar, stabila, tåliga vinstockar, bra källare och minimal påverkan vid vinifiering händer inte över en natt. Omställningen, om den är seriös, innebär enorma investeringen i värderingar, arbetsinsats, risk, tid etc. Gör man den, på en liten gård så kommer man inte att ta genvägar, böja laborera eller fuska sig till resultaten eller bara sätta nya etiketter på ett lika dåligt vin som tidigare. -  Jag är övertygad (-om det inte framgått tidigare…) om att man skall titta efter små odlare för att inte bli lurade av trendsökare. Verkligt oberoende organisationer /media som Naturvinsguiden är också trovärdiga. Biodynamisk odling och biodynamiska viner mycket större utanför- än i Sverige av någon anledning. Speciellt sommelierer är väldigt positiva till viner som är biodynamiska för att de är så väl lämpade för kombinationen med mat. Om man pratar att man skall må bra i hela kroppen (och knoppen…) av ett naturvin så pratar man om drickbarhet för biodynamiska viner; fruktighet, (sällan bombastiska) sälta och mineralitet, - det vi vill ha vid bordet.  -Sommelierens jobb är ju lite förenklat att ge en perfekt kombination av mat och vin.Information och Marknadsföring

En annan lärdom är kring marknadsföring av alkohol. Generellt ställer jag mig bakom alkohol politiken som förs i Sverige ( Jodå, jag förstår att i liberal-moderna termer är det en mossig åsikt). Jag tycker också att Monopolet till allra största del gör ett bra jobb. Jag tycker inte att monopolet skall försöka köpa billigt och kortsiktigt och jag tycker att man skall använda sin makt att våga göra annorlunda, differentiera mellan sortimenten som man har att jobba med redan idag. "Standard", "tillfälligt" och "beställning".  

Marknadsföring av alkoholhaltiga drycker är beskrivet i alkohollagen men som alltid när något är förbjudet eller kraftigt begränsat skapas vägar runt. Vad jag, lite omoget förstår är att det skapats rätt många halvkrokiga vägar i ankdammen, och det ser inte lagligt eller juste ut. Det är väl ingen katastrof men det gör det dubbelt svårt om vi vill ställa om till småskaligt och hållbart. Man skulle vilja tro och jag hoppas verkligen att ett statligt monopol med det speciella uppdrag som systembolaget har kan göra mycket bättre än ett kommersiellt oligopol. Jag tror systembolaget skulle kunna göra mycket mer och använda sitt tillfälliga och beställningssortiment för att driva på omställningen till för småskalighet och hållbarhet minska  och inte minst förbättra sin information och e-handel.

-Vi hoppas verkligen på det!

Jag skrev tidigare att om omställningen skall ske måste institutioner och konventioner falla -den institutionen behöver inte vara monopolet!


>Reko

Rekovin har en ambition att även hjälpa andra, utanför vinet. Vi tror inte vi kan göra jätte mycket men nåt' . Nu under start-up fasen bestämde vi oss för att försöka hjälpa andra som också vill starta sitt eget företag. Vi tänkte att vi kunde hjälpa med handledning och genom att dela med oss av våra göranden och även misstag. Vi skulle försöka hitta företag, som vi jobbar med, som också tyckte detta var intressant och ville vara med och hjälpa till. Vi trodde vi skulle kunna coacha-igång fem andra att starta sina företag och att vi skulle ha samarbetspartners som var inne på samma linje, kanske bank, försäkringsbolag, mentorer, nåt' kontorshotell eller liknande.  En ror vi iland tack vare att Otto bestämt sig för att starta sitt eget bolaget som grafisk formgivare. Bitte N som har en gedigen bakgrund på området har fungerat mentor för Otto men i övrigt har vi inte kommit så långt. Hur går det då ?

Ja, jag  gjorde ju en affärsplan redan innan jag frågade Otto och vi satte igång med arbetet.  År 1 ”start-up”, År 2 ”växa till oss” och År 3 ”Stabil” Om man är lite snäll mot sig själv så tror jag att vi kan kvittera av det flesta områdena i ”Start-up”fasen, men vi har inte kunnat besöka varken odlare och ta in nya viner eller besöka restauranger för att väcka intresse för våra viner. Så volymerna är klart lägre än vad vi sa i affärsplanen och rent ekonomiskt går det inte runt än.

Vi har nu ca en till två order per dag ︎ och två till tre flaskor per order ︎︎ och det ger inte täckning för våra kostnader. Några månader har vi gått plus men inte tillräckligt för att täcka kostnader vi hade i början av året med tex resan till Alsace och mässan i Angers.

Jaja, -inget gott eller roligt kommer utan uppoffring! Det är ju inte heller så att det inte är många som drabbats mycket värre än vi av Corona.  Vi har roligt, vi lär oss massor varje dag, många engagerar sig och hjälper oss, våra odlare peppar oss och vi känner att vi är på väg. - vi följer en plan och vi gör nåt’ gott! Det och en flaska gott vin då och då -vad mer kan man önska?
        

AKTUELLT

TVÅ RÖDA 

Inlägg no. 22

2020-11-18Flera har frågat efter en låda med våra röda viner -så här kommer den!

Vinlådan "Två Röda" består av två flaskor. Det blir ju lite mer frakt-CO2 än med tre flaskor i en låda men å andra sidan har vi fått rätt många order med endast en flaska av just  dom röda så vi hoppas få skicka två flaskor istället för en, -vi får se.

Den nya lådan innehåller en Rohrer Pinot Noir 2017 och en Faller Pinot Noir 2017. Båda vinerna är biodynamiska från ett år som gav klassiska Pinot noir viner i Alsace. Viner som påminner om stilen från andra kall-klimats områden såsom tex. Bourgogne.

Vinerna har en härlig drickbarhet, fruktiga och energirika och absolut att man skall dricka dem lite svalare än rumstemperatur. - In i kylskåpet en stund innan de skall på bordet då matchar de även en Älgrostbiff enligt Robban K.

Både Luc Faller och Ludovic Rohrer är hängivna biodynamiker och det märks i energin och mineraliteten i vinerna. Faller kanske lite rundare och Rohrer kanske lite stramare men det känner ni bäst själva.


Du hittar vinlådan här! 

AKTUELLT

NY VINLÅDA: SKALDJUR! 

Inlägg no. 21

2020-11-10
Vi lanserar en ny vinlåda idag, speciellt med tanke på skaldjur. Här tänker vi inte glögg eller höstgrytor utan friska, fruktiga, lätta viner och skaldjur.

Det har sagts förut; Alsace äger bordet!

Vi börjar med räkorna och lägger i en Rohrer Sylvaner. Enligt mig är den helt perfekt i denna matchning. Lätt, elegant och luftig lyfter den räkorna utan att konkurrera om utrymmet. Till Kräftorna lägger vi i Simonis Sylvaner från gamla stockar. Simonis vin är mer generöst, det har mer fruktighet och passar bättre till havskräftornas lite torrare skaldjurssmak. Slutligen en Simonis Pinot Gris som passar till krabban eller om vi gör lite mer med skaldjuren, tex gratinerar kräftorna. Det låter nästan som att det krävs kirurgisk precision att få till en bra smakkombo men det är det naturligtvis inte, och vi tycker som bekant olika. Tyckte ändå att det kunde vara kul att sätta ihop nåt som du kan prova och ställa mot det du normalt dricker, kanske roa och bredda lite. Ha en god och kul testning! Alla vinerna är Biodynamiska.


Du hittar vinlådan här! 

SMÅSKALIGT

FRÅN FISKAUKTION
TILL FISKEBOD 

Inlägg no. 20

2020-11-05Trots att distributions jättarna som Ica, Axfood, (och nu "matkassarna") slagit ut nästan alla små livsmedelsbutiker, potatiskällare, ostaffärer med flera så lever några kvar. De som hanterar extrema färskvaror verkar i många fall ha klarat sig. Bagerier har klarat sig och Fiskebodarna, -speciellt längst kusten. Man kanske inte tänker på det men att vara småskalig i distributionsledet är säkert det svåraste av allt.

Fiskebodarna är ett lysande exempel på kvalitet, närhet och varför inte Small-Low-Slow. Kvaliteten ligger i närheten från hav till bord och där presterar inte stordrifts jättarna!

Skönt nog är det inte heller fångster från supertrålare som ligger ute veckor i sträck och dammsuger havsbottnar som hamnar i fiskebodarna, dom snackar nog mer med storbolagen.

Vi har följt med från fiskauktion till fiskeboden till att avnjuta räkor och havskräftor med våra sylvaner-viner och kvaliteten är bäst i världen!

Douglas Österberg och jag känner varandra sedan vi sport fiskade tillsammans som unga. Dogge har Österbergs Fisk i Sävedalen utanför Göteborg. , Hans Pappa var fiskhandlare, båda bröderna är fiskhandlare och släkten kommer från Orust och Klädesholmen så traditionen finns där. Vi fick följa med Dogge till fiskhamnen och fiskauktionen i slutet av Oktober.Auktionen börjar halv sju. Innan vi kom dit hade Dogge varit vid sin fiskebod och isat-upp. Vi kom exakt 0630 och då var det igång. Det pågick tre auktioner parallellt; Fisk, Kräftor och Räkor. På en timme så var det i princip över och fiskhandlarna åker till sina bodar;  filear, kokar, lagar olika till rättningar och dukar upp innan dom öppnar klockan tio.

Det var ett hundratal personer på auktionen alla handlar på samma villkor, små fiskhandlare såväl som fiskgrossister. Extrema färsk varor som fiskats föregående dag/natt och skall säljas efterkommande dag borgar för en väl fungerande auktion. Inga fejkade startpriser, inga sliriga mäklare, många fiskare och många fiskhandlare och tydlig transparens om fångster och priser - som det skall vara på en auktion helt enkelt.Dogge började med att köpa räkor. Han var noga med vad han ville ha och väntade inte på att eventuellt kunna köpa billigare senare med risk för sämre kvalitet. Han köpte hela fångsten från en liten fiskare i Strömstad som han kände väl till. Det är skillnad på "rägor och rägor". Vi prov åt från olika båtar och vi var förvånade över skillnaden. Alla som handlar vet givetvis detta och frågan är mer vad deras kunder är beredda att betala och vilken risk de är beredda att ta genom att handla tidigt eller sent under auktionen. Varje låda har en utmärkt ursprungsbeteckning, i det här fallet Båt SD286, Listerö, tel. nr 0704410949, Selektivt trålfiskad Nordhavsräka, 15kg, Fångsdatum, etc. . Medans auktionen pågår läggs uppgifter ut om lägsta, högsta och snitt pris. Jag kollade och såg att Dogge fick betala lite mer för den bättre kvaliteten. -Jag är säker på att kvaliteten på räkorna i slutändan gör att kunderna kommer tillbaka och att jag tjänar på det, säger Dogge. Allt som allt såldes 380 lådor räkor och det kanske kom från kanske 50 båtar.

Sedan gick vi till Kräftorna. Dogge lyssnade av priser, kollade vilka som köper, hur mycket det finns och vilka kräftor han vill ha. Även här är det stor skillnad. Dogge visar oss kräftor från en båt som tar upp trålen en gång i timmen och tar ut kräftorna och från en annan som låter trålen ligga i kanske fyra fem timmar. Kräftorna från den första båten är så mycket finare. Sedan slår Dogge en lov tillbaka till räkorna för att höra priserna just då och ser nöjd ut. Tillbaka till Kräftorna och nu handlar han. Det går väldigt snabbt jag får en känsla av att när rätt kräftor är uppe till försäljning så stiger han fram och slår till.

I en annan hall auktioneras fisken ut. Vi kollar lådorna, Rödspättan ser otroligt fin ut och torsken från Kattegatt är den bästa i världen, enligt Dogge. Huvudet relativt litet, god storlek, inte för stor som den från Nordnorge och den från Kattegatt äter mycket skaldjur som gör att den smakar ännu godare. -Fisk och skaldjur i ett! ︎ Han hävdar med bestämdhet att inga andra är så noga och bra på att hantera fångsten som dom svenska fiskarna som säljer på fiskauktionen. Men att vi har fiskat ut haven råder det inget tvivel om och att allt som kan måste göras för att återställa balansen. Nu finns det gott om skaldjur men fisken är det mycket mer knappt om.Fiskhandlarna känner varandra och auktionsförrättarna känner dem till namn och nummer. Alla köp läggs in via en i-pad i samma ögonblick som det klubbas. Fiskhandlarna lägger ett bud för en fångst från ett skepp sedan kan man välja att ta allt i den fångsten eller säga att man vill ha tex tre lådor av sju och då auktioneras de kvarvarande ut igen. För att snabba på under auktionen kan Dogge eller någon annan fiskhandlare säga "En låda samma pris som föregående" så klubbas det och man sparar lite tid.

Vi lämnar fiskauktionen och går och äter frukost. Dogge har några vändor kvar bland annat vill en kund alltid ha lutfisk till Allhelgona det vet Dogge och köper av en grossist.På nåt' sätt blir man ändå lycklig över att det finns "riktig" mat & hantering.  Magnus Nilsson, när han hade Fäviken-restaurangen tog med sig hans farmors ord att det skulle vara "Rektun" (riktig på jämtska) mat. Han sökte rötterna på fäbodarna i Jämtland men också fisk och skaldjur från  havet utanför Trondheim, endast 15 mil från Åre/Fäviken. Resten är historia men världsberömd blev både han och restaurangen. Vi är många som har "Lyxen" att kunna få världens bästa skaldjur direkt från fiskhandlarn' och eftersom skaldjuren är bäst naturella så är det ju dessutom enkelt och snabbt. Jag tycker det är skönt att veta hur hanteringen går till , att de tidigare leden av både fiskare, genom  fiskauktionen och fiskhandlarna får betalt för kvaliteten tack vare småskaligheten, jag vet vad jag betalar för! - Känner vi igen möstret från Naturvinsscenen!  Kolla gärna "Äkta vara" och "rekoring" för mer inspiration. Det är också kul att se hur handlarna, fiskarna, auktionsförrättarna känner varandra och hur dom respekterar och hjälper varandra och högst på piedestalen sätter dom Fisken&Skaldjuren!
AKTUELLT

SKALDJUR!

Inlägg no. 19

2020-11-03︎︎︎ Rohrers sylvaner till räkorna.

Hösten är här med vackra färger, klar luft men också regn, storm och korta dagar. Tyvärr är vi kvar i vår sociala distansering, vi tar ansvar och tillsammans börjar det tära på oss. Om man kan göra det där "lilla extra" för nära och kära så betyder det givetvis väldigt mycket just nu.

Ett sätt för oss har vart att lyxa till det är med vin och skaldjur! Därför har vi Skaldjur som tema under November. Det finns faktiskt ytterligare en koppling till Pandemin,  exporten av skaldjur från Sverige är för närvarande begränsad så tillgången och priserna är gynnsamma för oss som vill passa på att njuta på hemmaplan.

Det känns som att skaldjur smakar extra gott på hösten, men det fick jag inget stöd för från Douglas (Dogge) Österberg vår lokala fiskhandlare. "Räkorna har två perioder om året när dom ömsar skal och då blir lite mjuka men det kan ske lite när som helst på året. Kräftorna är som bäst hela året!, krabborna skall vara fullmatade men det är dom från sommaren och en bra bit framåt men hummern är så klart en höst företeelse…." Jaja som sagt, typiskt bra på hösten!


"Räkan skall vara röd och glansig" säger Dogge. Men när vi frågar om tips…  "Det enkla är det goda". 80% av de räkor Dogge säljer går på fredagarna. Då vill vi ha nåt' gott men också enkelt. -Lägg upp räkorna, dela en citron, rosta en Snoddas, ett salladsblad och eventuellt majonnäs och ett glas vin och du är hemma. Vi återkommer till vinet.

Kräftor, och om det inte är kräftparty-tider så pratar vi havskräftor, är lite mer krävande. Inte så att man behöver så mycket mer tillbehör men man kanske lockas att göra nåt mer. Ugns gratinerade havskräftor tex är lätt beroendeframkallande. Mannerströms bidrag till mathimlen måste i alla fall delvis stavas ugnsgratinerade havskräftor.

Krabban skall vara fullmatad och Dogge tycker att de svenska krabborna som fiskats söder om Göteborg, utanför Hallandskusten, ut till Läsö i Danmark är bäst. Krabbsmöret i hanarna är godare än hos honorna men det kanske är överkurs.


Vin till skaldjur då? Ja vi har testat lite och vi bjöd givetvis med Dogge att prova med oss. Vår första reaktion är att Alsace verkligen Äger bordet! Den andra att det faktiskt spelar roll vilket vin man väljer. Vi tyckte att Rohrers Sylvaner passar perfekt till räkorna -och det kan absolut serveras väl kylt! Till kräftorna, fortfarande naturellt, föll vårt val på Simonis Sylvaner, vieilles vignes. Rätt intressant att Sylvaner passar så bra till, förväntningen var kanske att riesling vinerna skulle stå ut. Men smaken är som baken… Vin till de gratinerade havskräftorna, ett Simonis Pinot Gris förstärker smaskigheten och ett Faller Riesling Fruehmess bryter av med fin syrlighet.

Efter att ha ätit skaldjur i på alla kontinenter vågar jag mig på att säga att-skaldjur blir inte bättre än i Skagerrak och Kattegatt. Jag har haft kollegor och vänner på besök och efter några rundor är dom övertygade om att det kalla vattnet i havet utanför oss är orsaken till världens bästa skaldjur, så det där med att lyxa till det….
Säg hej! ︎

︎ Jorgen@Rekovin.com - ︎ 0708-201219 - ︎ @reko_vin - ︎EkoCertifikat