OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


HVITA HJORTEN

& LÄCKÖ SLOTT

Hvita Hjorten är restaurangen på Läckö slott. När vi kommer på besök är vi lite bortkomna och får fråga om vägen. En stråhatts klädd ungdom, bärande på en vid korg med dagens grönsaker från slottsträdgården till restaurangen, visar oss rätt i de vackra omgivningarna.

Läckö slott ligger längst ut på Kållandsö med Vänern runt omkring. Det ser ut, precis som i sagorna med vallgrav, murar, borggård och tinnar och torn. Slottsbesökare, naturälskare, båtfolk, cyklister och campare delar intresset för området som har 350.000 besökare om året. Att döma av besökarna när vi var där är det turister från hela norra Europa som kommer.

Hvita Hjorten visar sig ligga på slottsområdet, får alla grönsaker och örter som odlas i slottsträdgården till sig och ligger ett stenkast ifrån slottet. En "design" byggnad ritad av white arkitekter, helt i omålat trä har uppförts i syfte att inhysa Restaurang, Hotell och Naturrum.
Kerstin och Stefan har varit med i femton år under olika skepnader men nu driver dom restaurangen med självklarhet. Idéen är att ta råvarorna superfärska från närområdet. Det känns som att restaurangen ligger på det enda stället det kan, på gångavstånd från Läckö slottsträdgård. matlagningen är enkel och direkt och smått fantastisk i att kombinera och få fram det bästa hos varje råvara och ändå bidra till en ännu bättre helhet. Inget fusk och inga genvägar. Valnötscrèmen till exempel; valnötterna plockas späda (innan dom mognat till nötter) och tillreds som oliver med salt lake och passeras slutligen och används i crèmen. Vinvalen följer i samma tanke. Det ska spegla sitt närområde och bidra till en större smakupplevelse. Man har egna favoriter, såklart! men är inte exkluderande på något sätt, väldigt gärna naturvin med lite mer klassisk smakbild men även konventionella viner för den som vill ha det. Serveringspersonalen smakar gemensamt vinerna och tänker mat&vin tillsammans, ibland inspirerar vinet till smaksättning men oftas är maten kärnan i tänket.

Vi åt lunch och testade tre huvudrätter; en vegetarisk- lite av allt som för tillfället skördas i slottsträdgården, Fisk - Gös från småskaligt fiske i Vänern och Kött - Lamrulle från en gård bara några kilometer bort. Stommen även i Fisk och kötträtten är en bädd av perfekt tillagade grönsaker. Avslappnad atmosfär, trevlig och väldigt kunnig personal och helt enkelt fantastiskt tack vare småskaligheten!
Stefan kontaktade oss bara för några månader sen. Då hade han och Kerstin beställt privat på systemet och provat våra våra viner under en tid och visste rätt väl vilka viner som skulle passa med säsongens mat. Nu var vi uppe och kompletterade med Sandrines Rosé PetNat som släpps på Systemet den 26:e. Så nu finns vinet både på skeppet och på Hvita Hjorten.

Passa på och gör en utflykt till Läckö slott & Hvita Hjorten! Slottet är så charmigt entré kostar 150kr och då ingår en guidning, Omgivningarna natursköna och restaurangen på topp! Det finns Hotell med 15 rum och Lidköping med Rörstrandsmuseet som regn back-up rätt nära.

El-ladd stationer på parkeringen.

@HvitaHjorten på insta.

Adress:
Rest. Hvita Hjorten
Naturum, Vänerskärgården Läckö Slott
531 99 Lidköping


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.