OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

MANNEN
SOM
TALAR
MED
VÄXTER


Att Luc och Myriam skulle ta över familjegården var inte alls så säkert. Det som till slut fick dom att ta steget var att dom då kunde göra något som var bättre för miljön och livet på jorden. Att sluta med kemikalier och konstgödning var självklart men sen då? Första steget blev att analysera gårdens biologiska fotavtryck. Luc och Myriam var överens att saker och ting måste ändras, kosta vad det kosta vill!

Vinrankan sattes i centrum och arbetssätt utvecklades för att den skulle klara sig utan alla kemikalier och tillsatser. Steg för steg började man nu förvandlingen och ändrade successivt arbetssätt. ”Man måste låta det ta sin tid säger Luc, för att fullt ut förstå effekterna av en handling och kunna läsa av vad som pågår inne i vinrankan. Biodynamin hjälper dig att förstå hur viktigt det biologiska livet i jorden är. Om du har en levande jord (Inte använder gift och kemikalier) så har dina plantor och vinstockar bättre förmåga att motstå, inte bara ohyra och sjukdomar utan även extremväder”. Omställningen skedde utan att Luc och Myriam sneglade på Eko certifiering, det var aldrig drivkraften bakom beslutet.

Man utvecklade egna metoder och arbetssätt för att kunna förbättra den biologisk aktiviteten i jorden men också hur man genom att vara uppmärksam på växterna runt omkring, kunde förstå hur vinrankorna mådde. Formellt ansökte man om certifiering 2005 och blev eko certifierad 2008. Arbetet gick vidare, Luc berättar att även när dom ställt om till giftfri odling ”kändes det inte fullt ut i det färdiga vinet". Först efter att ha ändrat till biodynamisk odling kom den extra dimension dom letat efter; energin! Den finns där nu och dom är verkligen nöjda med hur vinet smakar. -Vi också! När vi säger nöjda så är det våra ord för "att aldrig vara nöjd" en av "Les Fallers" drivkrafter.

Myriam och Luc letar ständigt efter nya möjligheter och uttryck, vilket märks i det breda utbud av viner som erbjuds. Sedan 2011 har gården Biodynamisk Demeter certifiering.

Luc Fallers viner

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.