OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

SKEPPET FYLLT
AV STJÄRNOR

Skeppet Gbg hade "Skeppet goes Michelin-krog" för en helg och vi åkte med på "vangen".- Super kul att få testa våra naturviner med stjärnkrogsmat och det blev så himla bra!

Kockstjärnor - Malin Stjernström och Nico Einersen från Studio Frantzén i London tog  över Skeppssalongen fredag 25:e och lördag 26:e Augusti och vilket "take over"! En avsmakningsmeny på 8 rätter serverades med skandinavisk prägel och råvaror som kockarna till viss del själva plockat i skogen.

Serveringsstjärnor - Johan, Maja, Magda, Harald och Enya serverade entusiastiskt 60 personer per kväll. Dom fick kämpa ordentligt och lyckades med konststycket att få till det, behålla lugnet och att man som gäst kände trivseln och den positiva atmosfären. - Vi kunde inte drömma om att det är så mycket som ska fungera och faller på serveringspersonalens axlar - vilken prestation!  
Vi fick chans att agera lite "sommelier" vilket var både lärorikt och roligt. Nytt för oss var att föreslå alkoholfria alternativ och lärorikt att para ihop den här typen av stjärnrestaurangsmat och naturvin. - Fantastiskt roligt!

Det var naturligtvis spännande att se hur våra naturviner skulle fungera med dom smakekvilibristiska rätterna på avsmakningsmenyn. - Dom satt som en smäck! Så här gick det till bakom scenen. I början av Augusti träffades vi för första gången: Kockarna, Jenny och Pär och RekoVin. Nico och Malin hade lagat smakprov på menyn och vi tog fram alla Skeppets viner plus lite till.

Nico & Malin berättade sin idé bakom varje anrättning (tex Torsk krokett med picklade äpplen och en currymajonäs som blinkade åt det danska håller med remulade och smörrebröd). Vi ansträngde geniknölarna för att få till olika vin matchningar antingen förstärka smakerna eller kontrastera och lyfta. Vi provade och det var nästan alltid enighet kring valet.  Vi pratade lite om vi i några fall skulle gå för ett säkrare val men Jenny och Pär tyckte absolut att vi skulle ta ut svängarna. (tex. Lissner Gew. Muschelkalk tyckte vi alla bäst om till huvudrätten. Vi (Rekovin) vet av erfarenhet från Naturvinsmässan Avskalat att vinet delar rummet; hälften älskar vinet och hälften tycker att det kanske är lite för mycket av det goda, så ett Riesling skulle vara ett säkrare val). Så gick vi tillbaka till kammaren och satte ihop ett Vinpaket som skulle passa och verkligen addera en dimension till maten. Vi ville gärna ha en stegrande upplevelse så vi la in ett alldeles speciellt vin till desserten.  
Menu 25-26/8

Artichoke, lime and soy dip, breadcrumbs - att ätas genom förrätterna istället för bröd.

Starter I

(F) Ceviche på gös, ingefära, lime, lök, koriander, dill och rostad majs.

(V) Ricotta, grillad och picklad persika, pistage nötter


De dominerande smaken är friskheten från lime/Gös och picklad Persika/Ricotta. Simonis Riesling och Crémant passade bäst till och allra bäst Crémanten som lättade upp smaken till nästan luftburen.

Vin till: Simonis Crémant extra brut

Starter II

(F) Torsk krokett med curry majonnäs och picklat äpple.

(V) Svamp krokett med enbärs majonnäs, dragon och svamp pulver.

I Fiskmenyn är det smaker av curry och äpple som behöver fokuseras, i den vegetariska menyn Svamp- umami. Vi provade olika kombinationer där Crémanten var bra även till denna rätt men Faller Muscat PetNat satt som en smäck, speciellt till fiskmenyn som är det dominerande valet från gästerna.

Vin till: Faller Muscat PetNat

Pasta

Tortellini fylld med ricotta, Mangold, Pumpamiso och örter.

Den viktigaste smak att matcha var Pumpamisokrämen. Vi provade med olika kombinationer och Orange Gew. var totalt omfamnande av smakerna. Match in heaven! 

Vin till: Faller Gew.Orange (finns tillgänglig i naturligt-vis lådan)

Huvudrätt

(F) Fjällröding med sås gjord på reducerade bas på kapris och schalottenlök, grädde och smör.

(V) Helrostad blomkål med grön romesco, örter och dill olja.


Rostad potatis med hot sauce, sesamfrön och salladslök.

Sallad med senaps dressing och näringsjäst.

Fler smaker som samsas på tallriken; Fjällröding (Blinkning till den klassiska festrätten inkokt lax), Ugnsgrillad Potatis i hotsauce och en grönsallad med vinägrettdressing. Röding: ett Riesling typ Simonis Riesling eller .G (Rothstein - för kraftig syra). Potatis med hot sauce  Pinot Gris eller Pinot Noir och salladen vit/orange med lite sötma. Inget snack om att tillsammans var Gew. Muschelkalk det alla gillade bäst (Vi vet att den "delar rummet" och det säkra valet är en mer traditionell Riesling men då tappar vi stegringen/inte kvällens höjdpunkt vinmässigt.

Vin till: Lissner Gew. Muschelkalk

Pre Dessert - Taste cleaner

Fänkålssorbet, ingefära krisp, flädersirap och harsyra.

Inget vin till, låt rätten rensa gommen på smaker.

Dessert

Tarte tatin med gin och citron, mascarpone glass.

Smörig kolasmak och äpplen den dominerande smaken.  Två alternativ; Ta upp sötman eller friskare alternativ med Äpple

Prinsessmakaron.

Smakar prinsesstårta med Hallon och krispigt maräng. Förstärk sötman med vinet.

Två val; Storm som plockar upp äppelsmakerna och ger ett lite lättare slut på måltiden. Alt Binner Riesling (Sött) Eleveur de Pierres 2010 som gräver djupare i de söta smakerna och förstärker. Riesling vinet passar bättre till prinsessmakaronen. Även mentalt ett vin som förstärker upplevelsen eftersom Christian Binner har buteljerat ett av sina bästa viner för att finansiera ett biologiskt mångfalds projekt  (renovering av en terrasseringsmur). Varken RekoVin eller Skeppet la på något för att täcka sina kostnader och 190kr per flaska går till projektet som på detta sätt alla gäster bidrar till.

Vin til: Binner Riesling (Sött) Eleveur de Pierres 2010 (vi kallade in Storm när Rieslingen tog slut)Stjärodlare - Vi är så lyckliga över det mottagande vi och våra viner fick av alla gäster och våra stjänor är ju naturligtvis vår odlare på små familje gårdar som gör allt som står i deras makt för att odla utan bekämpningsmedel och bara låta sin fantastiska druvor naturligt jäsa till vin. Vi inkluderar Greenlifeby Anna i Alingsås för kombuchan och Svartarps Musteri för Äppelmusten på lätt omogna äpplen.

Stjärngäster - Tack alla gäster för att ni var delaktiga att skapa en så trevlig stämning, att ni gav oss positiv feedback på naturviner generellt och våra viner specifikt :-) och att ni alla var med och bidrog till ett biologiskt mångfaldsprojekt genom ert val av Vinpaketet.

Malin och Nico hälsar och delar med sig av den pumpamisosåsen som serverades med pastan och som är kanon till Faller Gew Orange. Vinet finns tillgängligt på systemet i Vinlådan Naturligtvi(s)n med en handfull andra stjärnor.  Här kommer receptet, tänk på att det blir mycket om du gör hela så det kan var klokt att dela.

1kg Pumpa rostas och mosas till puré. Tillsätt 400g Misopasta och 80g Soja. Blanda i lite mjukt smör och ev. lite pastavatten precis vid serveringen.

-Jörgen & Otto

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.