OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, MUSCAT PETNAT
VIN DE FRANCE, 2022


259krAllt behöver förändras för att förbli oförändrat: MUSCAT och VIN&MAT TILLSAMMANS helt i enlighet med traditionen men ORANGE och BUBBEL nytänkande. Luc Faller gör mytiska Muscat viner! Fullt mogna Muscat druvor som jäst med skalet och har ett lätt bubbel. - Fruktigt som ett vitt, kraft som ett rött och bubbel som ett mousserande. Nytt tänk i Alsace men ändå traditionsenligt i att det absolut är ett vin för bordets goda. - i grunden förändrat men för ändå traditionen vidare ! Ett av de mest uppskattade vinerna på Avskalat festivalen i Stockholm hösten 2022.

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; "Bärnstensfärgad med doft av Muscat och Mandarin" "Mogna äpplen, russin och blommor" "Torr men fruktig smak med balanserad syra och beska" "Ett ofunkit PetNat""Härligt vin - lite svårfångat" "Gott till buffé, kycklingspett och vegetariska rätter" "Kanon till hårdost och rostade mandlar".

Faller Muscat PetNat smakar annorlunda än ett konventionellt vin. Ekologiskt och utan tillsatta sulfiter, lättöppnad kapsyl.


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Orange, bubbel

Druva:
Muscat

Årgång:
2022

Alkohol:
12,8% Vol.

Socker:
4,4 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,3 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
 27 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
785g

Vikt full flaska:
1535g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Ett nytt vin som togs fram 2020 i strävan att hitta nya uttryck av gårdens terroir och själ. Det passar inte riktigt in i vinlagarna i Alsace för närvarande därför är första årgången inte Alsace AOC eller Demeter accepterade. Muscat vinet i grunden, tycker vi som alltid är väldigt bra från gården och aromatiska druvor blir toppen när det jäser med skalen till ett orange vin. Balansen med tanniner från skalen blir väldigt bra tillsammans med den aromatiska fruktigheten hos druvan.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lättöppnad Kapsyl förslutning.


Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION