OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

ETIENNE SIMONIS, CRÉMANT
ALSACE AOC


299krCrémant görs på gott och ont som Champagne, det mesta stannar i Frankrike, men vi har lagt vantarna på några. Bubblet från Simonis är blommigt, fruktigt och elegant. Efter en försiktig, långsam naturlig jäsning ligger vinet 36 månader på flaskor och fördjupar smakerna. Extra Brut innebär 1 gram socker per liter, så det är torrt så det förslår.

Odlingen är Biodynamisk och jordmånen är av granitavlagringar, vilket ger energi och mineral till smaken på vinet. Mineral & Bubbel naturligtvis!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; “Gott och festligt med bubblor" "Frukt och mineral i doften" "Friskt och uppiggande" "Viol och anis" "Gott för sig själv men också bra till mat" "Ost eller lite lättare rätter" "Japanskt" "supergott till fänkålssalami".


Mer om Etienne & Katia Simonis ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 7 hektar

Odlare:
Etienne Simonis
Ekologisk & Biodynamisk certifiering

Färg:
Vitt, klart, små bubblor

Druva:
70% Pinot Blanc / 30% Auxerrois

Årgång:
2020

Alkohol:
13,1% Vol.

Socker:
2,5 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,5 g/l (Total, TH2)

Sulfit:
37 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
770g

Vikt full flaska:
1520g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Etienne Simonis, Ammerschwihr, Alsace, Frankrike
Familjegård på 7 hektar som drivs av Etienne och Katia Simonis

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2005:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte utan, gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att tex getter betar vingårdarna och fågelholkar för småfåglar sätts upp.

Etienne och Katia arbetar med att finna hållbara vägar för att kunna driva en småskalig biodynamisk familjegård också i framtiden.

Vin:

Jordmånen där druvorna till detta vin tas är en gammal flodbädd med rika avlagringar av främst grus. Vinrankorna är ca 30 år gamla.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och första jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen och pågår i tunnor. En andra jäsning sker i flaskan vilket ger vinet dess bubblor. Flaskorna vilar och mognar i 36 månader innan de är klara för leverans.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION