OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

“ODLA SÅ ATT VARJE DRUVA RÄKNAS”


Etienne och Katia har utvecklat arbetet på sin vingård under många år. Efter utbildningen praktiserade Etienne i Bourgogne och när de tillsammans tog över familjegården slog de omedelbart in på ekologisk odling. Sedan dess är dom i ständig förändring. Att dra ned på skördeuttaget och att helt sluta använda kemikalier förbättrade jorden och kvaliteten på druvorna. Aromen i vinet förstärktes och den kemifria odlingen lät naturliga jästsvampar på druvorna leva, den jäst som helt naturligt hjälper druvorna att jäsa till vin. Det är med respekt för naturen, människan och allt liv som Etienne och Katia certifierade gården för Eko odling 2005 och Biodynamiskt 2011. Att efter ekocertifieringen ta steget vidare till biodynamisk odling var inget svårt beslut, enligt Etienne. "Syftet var att få mer energi i vinerna, en välbalanserad levande jord som ger viner med en stark identitet". Att det dessutom bygger upp vinplantans egen motståndskraft är viktigt när man inte skall använda kemiska bekämpningsmedel.


Simonis gården, 1955.

I källaren används inga tillsatser eller onaturlig påverkan. Vindruvorna skördas försiktigt för hand. De pressas långsamt i 6 till 8 timmar och rinner tack vare gravitationen ner i en tunna för att lugna ner sig innan det fortsätter vidare till sina jäs-tunnor. Jäsningen startas spontant av jästen på druvorna och pågår under 3 till 6 månader. Buteljering sker i maj och i augusti.

Som med alla bra viner är en av förutsättningarna bra vinlägen, och det har Simonis. Både grand cru lägen, namngivna speciella "terroirer” på sluttningarna och längre ner i den tyngre jordmånen. Oavsett läge bär vinerna den gårdsspecifika smaken av generös frukt och fulla av energi.

Simonis viner

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.