OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

KÅL/KOL


Provar man att odla kål så får man besked. Allt från flugor, till sniglar, harar och rådjur verkar älska kål. Och det som ändå blir kvar erbjuder otroliga möjligheter att tillagas, allt från spröda grönkålschips till tunga kålrotslådor eller surkål. Snacka bandbredd!

Kål och kanske även rotsaker är väl det som är i säsong nu och vi kan faktiskt få tag på närodlat genom hela vintern. Istället för smaklösa tomater eller gurkor som legat hur länge som helst innan dom hamnar på våra bord så är kål på topp. Eftersom fler vill ha kål finns det mer i affärerna och dom flesta sorterna är överkomliga i pris. Sen har kålen kanske vissa baksidor doft när man tillagar och sparar mm. Det goda övervinner det onda.... Funkar det till vin då? Ja, det kan finnas en bitterhet i Kål tex Grönkål, känns tydligt i rått tillstånd, som kan vara lite trixigt annars så funkar det bra. Vita och Orange viner kanske bättre än röda. Ofta är ju kålen tillagat till eller tillsammans med olika andra ingredienser som fungerar som "bryggor" mellan kålen och vinet och då  kommer man även undan med ett lätt rött vin. Så det är bara att köra på. Sedan skall man väl inte sticka under stol med att kål också passar bra till en kall öl.

Råvaror i säsong, närodlat och större andel vegetariskt har drivit på kreativiteten på restauranger och hemma, tror jag. Långbakad kålrot tex. -vem pratade om det för tio år sedan? På finkrogar?  Glödbakning ger en extra kryddning till kålroten och det blir en hel upplevelse att äta en enkel klimatsmart kålrot - är det inte grymt?  Så där börjar vi!

Vi körde ut grillen i snön och blåste glöd i briketterna. Vi la på rätt rikligt dels pga kylan och dels för att det skulle glöda en stund. Kålrötterna la vi direkt på glöden, vi vänd på den en gång och det tog ca en halvimme 40 minuter. Sedan är det ett litet mirakel att ta in de svartbrända KÅL/KOLbitarna, känna doften av rök höra knäppandet i skorpan och ge dem ett lite hugg i toppen och dela den rykande kålroten. Vi la på en klick örtsmör och åt det precis så, som en bakad potatis. Smörigheten i Faller Pinot Blanc var som gjord för att matcha smak och känslan i kålroten.



Kålrötterna kom från en lokal livsmedelsaffär i Göteborg på Kobbarnasv äg i Olskroken - Bara Bra Mat. Vi skall summera vad dom entusiastiskt berättade och lägga upp med lite bilder snart. Följ oss på insta för det!

Med Inspiration från Ottolenghi gjorde vi en "Kåldorfsallad". Rödkål, rödlök, selleri, äpple - finskivat på mandolin. Dill och russin, majonnäs, gräddfil samt en mild äppelcidervinäger på toppen. Allt blandas och kryddas med salt och peppar det blir rätt görigt men supergott! Rostade hasselnötter på toppen jordar smakerna och bryggar fint till vinet. Simonis Riesling "Les Moulins" topp!

Risotto med kål, kan det funka?  Vi valde mellan broccoli och brysselkål och valde den senare. Okomplicerat recept: Risotto som vanligt med en vitlök, vitt vin och strimlat citronskal. Hälften av brysselkålen delade vi och la i samtidigt som riset, den andra halvan delade vi och brynte i rapsolja från Ölands Gårdsbutik, basilika&Lime och serverade till. Lissner Riesling satt som en smäck!

Broccoli eller Blomkål med vitlök och chili är sjukt gott! När man får det i Kina är det med smått otroliga mängder Vitlök men vi tog det lite mer sansat. Två små hela vitlökar (små för att dom är egenodlade i tung lera? ) eller två riktigt stora klyftor och en röd chili. Skivade och frästa i olja, ev. kan man ta bort vitlöken och chilin och bara låta oljan bära smaken. I med broccoli buketterna och blanda om med oljan och fräs ytterligare några minuter. Simonis Riesling "Les Moulins" men ordentligt kallt!


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION




Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION



Besök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.