OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

LISSNER, RIESLING
2018


---kr (endast i binner&lissner vinlådan)Ett Rieslingvin som smakar helt naturligt. Théo som presenterade det här vinet för oss fokuserade på balansen mellan fruktsyra, sötma och sälta. Det finns lite sötma kvar i vinet även om det bara har 1,9g/l så sältan är viktig för balansen. Ett Riesling i naturvinstil , här pratar vi matvin snarare än ett sällskapsvin!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; “Doft av Frukt och blommor, prästkrage och tusensköna” ”Ungt” ”Naturvinstoner” ”Kraftig smak som för tankarna till Äpplen” När det kom till smaken såg de flesta kombinationen med mat som given, Kraftigare fiskrätt, fiskgratäng med parmesanost. Lättare kötträtt eller charkuterier.  -Så här smakar ett naturlig vin på Riesling!


Mer om Lissner gården ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård,  8 hektar

Odlare:
Bruno och Théo Schloegel
Ekologisk certifiering

Färg:
Vitt, klart

Druva:
Riesling

Årgång:
2018

Alkohol:
13,8% Vol.

Socker:
1,9 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
7,7 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
32 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
420g

Vikt full flaska:
1170g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Maison Lissner, Wolxheim, Alsace Frankrike

Familjegård på 8 hektar som drivs av Bruno och Théo Schloegel

Ekologisk certifiering sedan 2007:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinrankan vet bättre än människan hur man producerar mogna druvor. På den intuitionen verkar Bruno och Théo i sin vingård. “Vinrankan har under årtusenden samlat på sig förmågan att ge mogna druvor, överlägsen människans tekniker utvecklade under de senast 70 åren. Vi lever med vinstocken som odlar oss genom sitt beteende, utan att tvinga den bära frukt den inte kan mogna med kvalitet" säger Bruno.

Biologisk mångfald är nyckeln i Bruno och Théos förhållningssätt. Minimal jordbearbetning, flätning av grenarna istället för klippning, ingen artificiell inplantering av nya vinstockar och aktivt gynnande av annan växtlighet stärker över tid vinstockens förmåga att mogna den frukt den bär.

"Vildodling"  eller ett strävan mot maximal biologisk mångfald är Bruno och Théos vision.

En must gjord på mogna friska druvor är i balans och jäser spontant till karaktäristiska viner. Den biologiska cykeln (jord, läge, organisk kraft, druva, naturlig flora &fauna) väljer datum för skörd och slutligen; vår förmåga att bevara kvaliteten på saften i vindruvan avgör balansen i våra viner.

Vin:

Vinstockarna till Lissner Riesling är ca 35 år gamla och växer på vinberget strax utanför byn Wolxheim. Jordmånen är kalksten vilket ger bra kraft år druvorna och vinet. Druvmusten jäste i sitt fat och fällning låg sedan kvar under ca två år när vinet mognade. Faten ventilerades under processens gång.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna läggs hela i pressen och får självrinna ner i tanken en varsam pressning sker under försiktigt stegrat tryck under ca tio timmar. Den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas i källaren vid 12-13 grader. Jäsningen pågår helt naturligt i allt från 6-8 veckor till många månader beroende på mustens beskaffenhet och  vintertemperaturen ute. Vinet mognar sedan i tunnor eller ståltankar och genomgår en försiktig filtrering före buteljering.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. De fria sulfiterna justeras för att bibehålla vinets friska aromer över tid men begränsas till ett minimum. 

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION