OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

KOSTAR DET MER?

Eller investerar vi i framtiden? - Kanske lite klyschigt men det är inte ekologiskt vin som kostar mycket, det är det intensivodlade, men priset får våra barn och barnbarn betala. Snabb versionen är att utan gödsel och kemikalier får man färre liter must per hektar. Betalar man odlare och anställda ansvarsfullt så kostar det mer. Arbetar man manuellt och bevarar mångfalden och livet i jorden är man inte lika "produktiv" i det korta perspektivet. Det kostar mer och man får mindre volym tur då att det smakar så mycket bättre i munnen, i kroppen och för själen. Gå in på en pizza & Naturvins restaurang och en konventionell krog och känn på energin och fundera på vem som mår bäst :-)

Betalar vi mer för vinet?

Vi vill att odlarna skall få betalt så att de kan hålla ut och odla naturligt och/eller biodynamiskt och vi vill att alla i Sverige skall kunna få ta del av dessa unika viner. Vi ser oss och alla kunder i Sverige som en del av den småskaliga Naturvinsrörelsen. Tillsammans stöttar vi små Naturvinsgårdar och vi investerar i vår framtid. -Small-Low-Slow!

Varför kostar det mer? 

Ett Naturvin kostar mer att framställa än ett konventionellt intensiv odlat. Om man tänker på det är det inte konstigt. Hela idén med det intensivodlade var ju just att ta fram mer och billigare att det sedan blev ett sämre vin och att vår jord inte orkar med överuttaget är ju baksidan av myntet som vi nu får försöka återställa. Skälen till att kostnaden för det färdiga  är dyrare beror på några få saker:

  1. Om man inte konstgödslar marken och pumpar upp druvorna med utspädd druvjuice så får man mindre vin per hektar och i slutändan lägre intäkter att bära gårdens kostnader med.
  2. Det säsongsbetonade arbetet inklusive skörd sker manuellt för ett naturvin vilket är dyrare än mekaniserat intensivodlat vin. Jorden mellan vinrankorna vid intensivodling  plöjs och körs över med traktor kanske 20 gånger under en säsong så att mikrolivet i jorden hindras eller dör medan Naturvins odlare gör arbetet manuellt, med häst eller kör med traktor någon gång under säsongen. Högre kostnader eller om man gör allt arbete själv så begränsas ytan man kan hinna med, det vill säga lägre intäkter för Naturvinsodlaren.

= Det kostar ca 50% mer med ett Natur/Biodynamiskt odlat vin, man får mellan 25% och 50% mindre vin på samma yta och kostnaderna på toppen av det är 25% högre på grund av mer manuellt arbete.

Med det sagt så är det mycket annat som “kostar”, främst distribution och skatt, vi återkommer om det i ett lite längre inlägg senare. (som kommer vara länkat här när det är uppe) 

Frågor, förslag eller funderingar kan alltid skickas till Jorgen@rekovin.com

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.