OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

ETIENNE SIMONIS, RIESLING, LES MOULINS
ALSACE AOC, 2020


289krFrukt och mineral i smaken som generöst fyller munnen. Riesling är kanske matvinet framför andra, här med Simonis-karaktär av generositet och lätthet. Ett vin gjort på Riesling druvor från ett specifikt läge närmast gården i Ammerschwihr.

Här kommer några citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; “Livfullt vin med god frukt” “Mogna Äpplen” “Torrt, friskt och fylligt” “Klassisk generös Alsace Riesling” “Smaken stannar länge”.

Perfekt till mat; Klassiskt till fisk, skaldjur och lättare kött men också bra till asiatiska smaker. -Inget kan gå fel med Simonis Riesling "Les Moulins"


Mer om Etienne & Katia Simonis ︎︎︎Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 7 hektar

Odlare:
Etienne Simonis
Ekologisk & Biodynamisk certifiering

Färg:
Vitt, klart

Druva:
Riesling

Årgång:
2020

Alkohol:
14,4% Vol.

Socker:
1,2 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,7 g/l (Total, TH2)

Sulfit:
52 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
440g

Vikt full flaska:
1190g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Etienne Simonis, Ammerschwihr, Alsace, Frankrike
Familjegård på 7 hektar som drivs av Etienne och Katia Simonis

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2005:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte, utan gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att tex getter betar vingårdarna och fågelholkar för småfåglar sätts upp.

Etienne och Katia arbetar med att finna hållbara vägar för att kunna driva en småskalig biodynamisk familjegård också i framtiden.

Vin:

Jordmånen där druvorna till detta vin tas är en gammal flodbädd med rika avlagringar av främst grus. Vinrankorna står nära gården som har gett namn åt vinet "Les Moulins" och är 45 år gamla.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt i ca 8 timmar. Jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen och pågår i tunnor i ca två månader. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION