OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, PINOT BLANC BARRIQUE
ALSACE AOC, 2013


329krSå här smakar ett tio år gammalt vitt vin som har mognadstoner i smak och doft men inte alls trött och utan fräschör. Det som kanske är mest slående hos Luc och Myriams viner är “energin” och när man hör Luc berätta om sökandet efter en dimension till efter omställning till ekologiskt så förstår man att det var just energin som var skillnaden.

I det här vinet känns det! Lite ovanlig kombination av Pinot Blanc och ekfatslagring och resultatet är spännande och gott.

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; ”Mjukt och runt, Mmm” ”Fat och vanilj toner” ”Grape” ”Mognadstoner”  ”Now we’re talking!”.  Tillsammans med mat så var det generella omdömet att vinet står upp mot rätt kraftiga smaker och någon hojtade; ”perfekt till hummer”.  


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Vitt, klart

Druva:
Pinot Blanc

Årgång:
2013

Alkohol:
12,9% Vol.

Socker:
2,2 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,2 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
90 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
450g

Vikt full flaska:
1200g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Pinot Blanc och ekfat är ingen vanlig kombination vi möter hos våra odlare. Men vår Community gillade vinet och vi också så vi tog hem några flaskor och lite spännande är det ju att kunna erbjuda äldre vällagrade viner som omväxling. Vinet känns förvånansvärt ungt i sin friskhet även om det är avrundat, mjukt med komplexa mognadstoner.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION