OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

ALSACE DIGI-MÄSSADigi-mässan ger alla som deltar en möjlighet att besöka föredrag, vinprovningar och träffa odlare. Det funkar sådär, men om vi skall resa mindre så är det ett sätt att få impulser och prova vin. Vinerna har omtappats till småflaskor vilket en del odlare säger påverkar energin och smaken. Vi hade några som smakade ordentligt oxiderade men svårt att säga orsaken till det.

Vi deltog i en masterclass om trender i Alsace. Ett bra tema tyckte vi nu när Alsace har lämnat en lite sömnig tillvaro och på allvar tagit till sig naturvin rörelsen. Tji fick vi! Inte ord om naturvin! Trenderna som föreslogs var So Fresh!, So Terroir!, So Sweet! och  So Red! Ska vi lägga till So Boring!

  • So Fresh - Viner som är friska, fruktiga och lättillgängliga. Ett vin att tycka om, som alltid funkar och du behöver inte vara en expert för att gilla det. Ja men, whats new!

  • So Terroir - Är vinets förmåga att koppla an till en plats, hållbarhet och människorna bakom vinet. Nåt' som gör dig nyfiken på att smaka/lära mer att knyta an och "Gilla". Ingen ny trend men kanske starkare!

  • So Sweet - Handlar kanske främst om två saker: njutning och innovation. Tillåt dig att öppna sinne och smak för att bli förförd av överväldigande smaker och bara våga prova nya möjliga kombinationer mellan mat och sprudlande söta viner vin.

  • So Red - I princip "So Fresh" trenden, fast för röda viner där bombastiska syltiga tunga rödviner försvinner mer och mer. Då är ju Alsace friska fruktiga Pinot Noir viner mitt i prick!

Jaja, nog om det; Same, same …och nu till det som verkligen är en trend eller snarare drabbar Alsace på djupet - So Natural.

So Natural handlar om att odla hållbart och låta druvjuicen jäsa till vin helt naturligt. Hälsotrender påverkar, att värna om miljön och liv men också på att vi håller på och ställer om våra matvanor. Det vi tidigare skulle ha bombastiska röda viner till, äter vi mindre och mindre av. Grönsaker och vegetarisk mat innehåller tanniner och syror som konkurrerar med  tanniner och syror i rött vin, och då vill vi ha vitt eller orange istället. Mer kryddig mat - Mer kryddigt/smakrikt orange etc.

Att låta vita druvor jäsa med sitt skal under en kortare tid ger vinmusten lite färg(Orange) men ännu viktigare är att musten också drar ur syror ur skalen. Det skapar balans och kraft åt vinet, som på grund av sin druva, tidigare kunde ha en härlig fruktig smak, men kanske smaka lite jolmigt. I många orangea viner så har inte druvan getts så mycket mer spelrum, det är fortfarande ett klent vitt vin men med beska i slutet. Då har man bara fått halva nyttan med skaljäsningen! Här har Alsace's fruktiga druvor en väldig fördel. Druvorna Gew., Muscat och kanske Pinot Gris "tjänar", av alla druvor, mest på att göras orange, tycker vi. Druvorna tar mer plats och det orangea vinet blir verkligen ett nytt karaktäristiskt orange vin.

So Natural drivs underifrån, som en reaktion på industriodling och utarmning.  Det är absolut hos unga, nya vindrickare, vindrickare som inte redan sitter med en fix bild hur ett vin skall smaka, som det exploderat. Det ett statement och ett lugnt njutningsfullt uppror men som sagt också ett vin som passar det dom äter.

En stor del av So Natural vin dricks på barer och restauranger. Man söker ett lättsmält vin som både munnen, näsan och kroppen gillar. Man skall må bra av det man stoppar i sig och inte få allergiska reaktioner från sulfiter i vinerna eller må dåligt morgonen efter. På restauranger har vi proffs med uppgift att tillfredsställa våra smaklökar. Med nya, kraftiga smaker i So Natural, av frukt och skalmacerering  öppnar sig möjligheter att hitta förföriska kombinationer av mat och vin. Kombinationer som väcker känslor och som gör att vi sprider ordet och kommer tillbaka. Man söker vin mer en karakär och personlighet. Ett vin att överraskas av, att skratta och diskutera i anti-snobbiga termer. Ett vin som är lättsmält för kroppen, närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt. Ett vin för vår tid - So Natural!

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.