OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

ODLINGS
BOLAGET
SVALAN


Vi besökte Odlingsbolaget Svalan som startade sin verksamhet samtidigt som vi startade RekoVin. Joel Albertsson har kommit ut till odling i Berghem vid Kinna för att visa och berätta för oss. Va gott det är med eldsjälar!

Odlingen sker i Berghem nära Kinna där vi är, men också på flera ställen i centrala Göteborg bla. Slakhusområdet och på taket av Posthotellet.

I Berghem startades odlingen i år efter att ett växthus kom på plats precis i tid för att användas under odlingssäsongen, Nu mognar Gurkor, Tomater och Chili odlade direkt på marken med endast kompost tillsatt -"No Dig". Tanken är att odla i med så lite avtryck som möjligt. Bio-odling med rötter i biodynami, permakultur, regenerativodling, och flera andra filosofier/metoder har påverkat Joel som hittat ett eget förhållningssätt till odlandet. Det ser inte överdrivet prydligt ut men det förklarar sig självt med dignande plantor och gurka och tomat som smakar fantastiskt. Både Otto och Jag tänker på Släktskapet med våra vinodlare i Alsace som resonerar nästan identiskt med Joel. Kul att det görs så mycket gott av så många småskaliga odlare, man blir upplyft och stärkt i tron på det småskaliga.

Gänget, det är fyra kompisar som startat "Svalan" har grävt och byggt en vattendamm som tar vara på regnvattnet. Solceller driver pumpen för bevattning. Nu under uppstartsåret har man testat och det kommer att räcka till.
Utomhus sker odlandet rätt mycket som en stor trädgårdsodling. Libbsticka är planterad för att stoppa blåsten och Joel skall dela upp de långa bäddarna för att gynna Mykorrhiza kommunikationen och mikrolivet. Det finns även planer för mer permanenta odlingar av Frukträd eller kanske till och med Vin men det ligger längre fram i tiden.

I år har vi ett uppstartsår och vi har odlat vanliga grönsaker som tomat och gurka, berättar Joel men det skall vi vidareutveckla nästa år. En Japansk sparris är planterad och mer skall det bli. Alla som är med och har startat Odlingsbolaget Svalan har andra jobb för att klara försörjningen men till nästa odlingssäsong så är mycket på plats; växthus, odlingsbäddar, vattendamm, kunder och stadsodling så då blir det nog lite lättare.

När vi åker ifrån Berghem så tänker vi vad kul det är att så många verkligen vill göra bättre. Vill och gör det dom säger: jobbar dubbelt, klarar familj och småbarn, samarbetar, är öppna med att hjälpa andra och skapar ringar på vattnet även genom att anställa eller få fler engagerade - det vill man ju vara en del av, eller hur?


OdlingsbolagetSvalan.se

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.