OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

VIN + OST

PROVNING


Så otroligt trevligt med Ost&Vin provning på Skeppet GBG i gårkväll!

Kvällen började med att folk droppade in till Skeppets mysiga matsal och gjorde sig bekväma med vänner och nya bekantskaper. Jenny hälsade välkommen och presenterade vad Skeppet GBG är och vad som händer i dess innandöme. Johan introducerade sig själv, sin dröm och sin första ost för kvällen - en överraskning som Johan kommit över dagen innan från ett Ost dop hos Arla Unika. Så i det närmaste en världspremiär! Vi parade den nötiga krämiga "Guldklimp" med ett orange vin på Gew. från Luc Faller. Den mjuka smaken i vinet matchade på ett trevligt sätt den nötiga lena smaken hos osten. Ett lyckat öppnings drag från ost mästaren!

Så till kvällens första ost från Johans egen tillverkning, en vitmögelost/Trippel Crème från CityYsteriet. (Smoother Operator, CityYsteriet) Härligt krämig, lagrad för att fördjupa och få lite riv i smaken. Vi (Otto och Jörgen) presenterade RekoVin och varför Alsace viner är så bra till Ost. Valet hade fallit på ett Mousserande vin från 2015. Luc Faller Crémant  extra brut 2015. Även vinet alltså lagrat för en fördjupad smak att matcha den vällagrade osten.

Ost nummer tre var en hårdost från Vuollerims mathantverk. (Gärda, Vuollerims mathantverk)Osten var gjord på mjölk från den utrotningshotade fjällkon. Fjällkon är inte tillräckligt produktiv för stordriftsbruket, men ger bästa mjölken och det kändes i den fantastiska osten. Osten vinner berömmelse och priser i allt från Ost VM till publikens pris på matmarknader och den uppskattades verkligen av våra gäster för kvällen. Vi hade parat den med en lätt spritsig, ung och vild, Riesling från Lissner. Lissner, Wolxheim Riesling 2019. Vinet hade både fruktsyra och mineral i smaken och gav en aromatisk, livlig upplevelse som funkade väldigt bra med de aromatiska smaktonerna i osten, man kunde föreställa sig fjällängarna som korna betat på..  med längre ben på dalsidan :-)

Mer Ost! Nu en Rödkittost från CityYsteriets egen tillverkning (Mick&Kim + CityYsteriet) som är Johans personliga favorit motiverat med att osten har en tydlig kittkaraktär utan att ändå hamna mitt i gödselstacken. (Kanske inte det enda han sa men det fastnade…)Mycket smak med en fin balans mellan den krämiga ost smakens syrlighet och sälta. Vi tog det djärva valet att kombinera med ett rött Beaujolais vin (Sandrine Henriot, Morgon, Les Charmes, 2020) ett lätt frisk rödvin med fin fruktighet och lite stalltoner, för att hamna på samma ställe i gödselstacken som osten :-). Vi valde att servera det svalt för att få fram mer av fruktsyran och matcha det feta i osten och det funkade absolut. Två tips här: För Osten -Ta fram den långt innan för mer smak och motsatt för vinet, kyl det för att fokusera fruktsyran.
Nu kom "the real stuff" på bordet en blå mögel ost tvättad med Sjöpungsfond (Marine Taste sjöpungsfond). Osten doftade svampsoppa men smakade mer åt havs-umami. Många leenden syntes i rummet och samtals nivån höjdes helt klart till en ny decibelnivå. Vinvalet hade fallit på ett Pinot Gris (Simonis Pinot Gris, Clos des Chats, 2019)  som matchade osten helt underbart! Enligt smakbibeln så skall man dricka riktigt söta viner till blåmögelostar men med havs-umami smaken så satt Pinot Grisen som en smäck! Vinet hade bara drygt 4g socker per liter men upplevelsen är ett sött, fylligt vin tillsammans med osten, kanske kvällens bästa parning!

Kvällen fortsatte och det fanns möjlighet att ta om och prova mer för att hitta ny kombinationer mellan ost och vin. Och som tur är tycker vi alla lite olika, det dök upp många förslag och funderingar. Tack alla för att ni var med och delade med er! Lite senare på kvällen beställde vi in Visams (Kock på Skeppet GBG) goda och genuina palestinska meze, och tänk även dom var perfekta till vin!


Cityysteriet.se

SkeppetGBG.se

Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.