OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

MICHELE FRÅN DOM.

CHRISTIAN BINNER

PÅ AVSKALATPicknick med Michèle bland vinrankorna, Maj 2023
Årets Upplaga av Naturvinfestivalen Avskalat på tredje lång i Göteborg närmar sig med stormsteg. Kul i år att Michèle från Domaine Christian Binner kommer att vara med och hälla upp vin och berätta om vinerna. Missa inte chansen att få höra hur det är att vara Naturvinodlare!

Binner gården i Ammerschwihr i Alsace sticker ut. Redan Pappa Joseph tog avstånd från att döda livet i jorden och köra Intensivodling i motsats till dom andra i byn. Det var inte utan att få betala ett pris för att våga vara annorlunda. Nu jobbar Christian på med skapa en mer varierad miljö med träd och andra växter i sina odlingar och han hjälper dessutom andra att komma igång med mer hållbar odling. Han är lite av en kändis i Frankrike och Rachel Signer har intervjuat honom i Pipette Magazine. Michéle och Christian är ett par och utvecklar verksamheten tillsammans. Binner PetNat Storm är ett bra exempel där Äpplen från Michèles familjs äppelodlingar kombineras med Binners Muscat druvor till ett fantastiskt PetNat. Men det sker experiment på andra områden också tex druvkärneolja för gourmetmatlagning och parfym och en del mer vin relaterade hemliga projekt.

Gården Domaine Christian Binner är gräsbevuxen för att främja mikrobiell aktivitet och på så sätt bevara  marken från erosion och jorddöd. Inga herbicider eller kemiska gödningsmedel används. För att bevara mikrofloran och jordens fauna utförs endas ytlig jordbearbetning i slutet av våren och under sommaren. Ogräsrensning kring unga plantor utförs med en hacka i slutet av våren.
För att ge vinet ännu bättre möjligheter att vila och stabilisera sig, innan det tappas på flaska och skickas till kunder, har en ny vinkällare byggts. Till utseende påminner källaren om Le Corbusiers ”Ronchamp” som ligger i närheten och allt material är organiskt och från trakten. Ett levande vin behöver giftfria stabila druvor men också en bra källare att jäsa, mogna och lagras i. Christian berättat att han ville bygga en bioklimatisk källare och studerade ämnet och byggde under fem års tid. "För att främja välbefinnandet och harmoni mellan vinerna och människorna som arbetar i källaren, valde jag att respektera lagarna för bioklimatisk konstruktion (gyllene snitt, organiska former som bidrar till en god cirkulation av energier, respekt för de naturliga polariteterna hos trä och sten vid montering av dessa material, etc.). "En form av lugn dök upp på denna plats och eftersom vinerna utvecklas i denna fridfulla atmosfär är mikrobiella avvikelser mycket sällsynta. Byggnadens termiska egenskaper ger vinerna friheten att utvecklas i sin egen takt!  Denna källare tillåter oss nu att lagra våra viner i flera år, i cirka 2 till 4 år. Vinerna har därmed mikrobiologisk och oxidationsreduktiv stabilitet.

Christian är engagerad i olika organisationer för att ta kampen mot det industriella odlandets makt och driver projekt för att hjälpa andra att konvertera till naturvin.  Det verkar finnas en outtömlig lust att förstå naturen och att testa gränser. Kanske är det en av ingredienserna när man skall definiera husstilen. Det är torra aromatiska viner med smakpaletten för Naturvin men kanske också att husstilen är väldigt bekväm med variation och inkluderar spänning och överraskning "Levande viner, helt enkelt"


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATIONBesök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.