OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

MUSCAT
HJÄRTA
SPARRIS

När vi skrev om sparris visade sig intresset var så stort att vi följde upp posten med lite fördjupning. Receptet är enkelt men att lägga till lite socker när man kokar gjorde skillnad minns vi... Tack Alexandra Zazzi! Vi börjar med fördjupningen:

Olika Sparris typer

Det finns vit-, grön- och lila sparris beroende på hur den odlas. Vit sparris odlas i mörkret, under ett lager av jord. När man tillagar den så skalar man stjälkarna, kokar i knappt tio minuter och då den riktigt smälter i munnen.  Lila sparris, vars topp har trängt igenom kullen av jord för att få en glimt av solen kännetecknas av lite mer struktur och en fruktigare smak.  Till sist, den gröna sparrisen, som växer i "friluft", har ytterligare mer struktur, och krispighet och  en uttalad grönsakssmak. Det finns också en vild sparris med en tunn stam och med en distinkt doft och en antydan av bitterhet.

Vin och Sparris

Att det skrivits mycket om vin och sparris beror kanske på att det inte är så lätt att kombinera, dessutom är såsen som ofta följer med sparrisen inte heller helt enkel att matcha med ett vin..

Att grönsaker i allmänhet kan vara lite svåra att hitta sitt vin till, beror främst på dess uttalade vegetabiliska karaktär. Grönsaker har liksom vinet, tanniner (strävhet) och ofta lite bitterhet. som härdar tanninerna på röda viner och smakerna konkurrerar istället för att gifta sig. Detta gäller framför allt för rött vin och därför blir naturviner mer populära ju mer vegetariskt vi äter.

Vad skall man då välja för vin?

Torr muscat från Alsace rekommenderas ofta. Det är Muscatens blommiga och fruktiga sida som utvidgar smakupplevelsen. Muscatvin i Alsace är välkänd men ändå rätt sällsynt, och framför allt verkar det svårt att göra ett bra balanserat muscatvin. Vi tror att odla biodynamisk eller med liknande naturvins filosofier hjälper till för att lyckas. Att hantera sommarhettan utan att utsätta plantan för stress är nog nyckelen för att få ett rent balanserat muscat uttryck i vinet. Prova gärna Med Luc Fallers Muscat vielles vignes 2018.

Andra livliga torra vita viner från tex Alsace eller för den saken skull Sancerre eller tex Tyskland kan också fungera men tänk på att livfullheten är viktig för att stå emot sparrisen. Om det i smakbeskrivningen av vinet, står ”rökig” ”buxbom”, ”ormbunke”,  så kan det vara ett bra tecken för att få till lite  ton-i-ton smak med sparrisen. Undvik rött och alltför sofistikerade, komplexa, gamla viner.


Receptet:

-Vi kokade Sparrisen efter Alexandra Zazzis recept Citron, salt och lite socker i vattnet och koka i 9 minuter, Kanon!

-En klassisk hollandaise till det och några färskpotatisar för att ge energi till oss som kroppsarbetar. :-) Perfekt att avnjutas i skuggan en så här varm och solig dag.


Vinet:

Till det drack vi Luc Fallers torra Muscat, Vielles vignes från 2018. Än en gång visade sig kombinationen Vit sparris och Torr Muscat sann. Vinet har den karaktäristiska muscat druvigheten, viss sötma, sälta och beska som bara gifter sig med sparrisens sötma och gör den godare. Vinet gör nästan en liten resa i munnen, börjar med druvsötman, sedan en tydlig sälta, lätt syrlighet och sist en bestämd beska. Lätt att tycka om och en perfekt matchning med Vit Sparris. 

Tips:

-Nästa gång får vi prova med brynt smör och citron som alternativ till hollandaisen

-I slutändan så kanske man väljer vinet till mer än bara sparris-rätten som kanske är en förrätt. Och då kan man absolut gå på andra torra viner från tex Alsace eller om det är mycket smaker i kombination och grönsaksrätter ett Naturvin tex från Binner eller Lissner.  Smaken är som baken men halva nöjet är att prova nytt!



Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION




Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION



Besök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.