OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, MUSCAT VIEILLES VIGNES
ALSACE AOC, 2018


299krMuscatdruvan är smakrik. Har man ätit mogna vindruvor av Muscat så vet man att godare blir det inte! Druvan anses ge Musk-/Apelsin smak till vinet men hur som helst, det smakar mycket! Muscat kan lätt bli “lite för mycket” och lite “fluffy” men Luc är känd som en av de allra bästa på just Muscat. Hans hårda Biodynamiska regim och förståelse för vad som pågår inne i vinstocken, även under den varmaste delen av sommaren hjälper till att göra detta kanonvin!

Smak av Muscat druvor, citrus och vit persika men det är stramt hållet och Luc’s vin har lätt- och friskheten som behövs. Stockarna är från 1960-talet och producerar ett balanserat vitt vin med viss sötma. Vinet är perfekt som aperitif, för sig själv och Muscatvin och sparris är sedan länge en känd "super-pairing". Drick väl kylt!  


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Vitt, klart

Druva:
Muscat

Årgång:
2018

Alkohol:
13,2% Vol.

Socker:
9,1 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,8 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
119 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
450g

Vikt full flaska:
1200g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Vinet görs i vingården säger Luc och förklarar att han är på sina olika vin lägen varje dag för att studera hur växter och djur mår och beter sig. "Sedan får man försöka hjälpa vinrankorna att hantera extrema situationer på bästa möjliga sätt". Vi är övertygade om att det är precis det här tankesättet som gör att Luc's Muscat vin har friskheten som behövs för att balansera fruktsötman hos druvorna.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION