OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

VINBARER  I GBG

allt rött i texten är en länk, klicka den om du blir nyfiken på nått ställe!

Centrala Göteborg

Startskottet gick 1700 vid Kopparmärra, en kall och klar Januaridag, första helgen efter löning, dyrtidsåret 2023. Upp längst Avenyn till Valand, Vasaplatsen och Aschebergsgatan till bar la Lune. Redan fullt innan klockan slagit tre! Glas i första plattvakten, ingen pangstart direkt! Vinbar nummer två på listan var Barsac på Viktoriagatan. Där var det tvärt om rätt tomt på folk och tomt på naturviner. Kanske lite tidigt för publiken till Barsac. Klassisk fransk bistro stil befriande odesignad miljö med konventionella viner för en brasserie meny. Fem vita och fyra röda på glas från 135 till 185kr. 

Vi bad om ett vitt eller orange smakrikt gärna aromatiskt vin och ett rött friskt fruktigt. Rec’sen blev:

  • Chenin blanc antingen en vouvray eller en Anjou 155kr /165kr. - vinet i sig gott men aromatiskt, knappast och inte ett lättdrucket, lätt smält vin för en kall januarikväll på en vinbar utan mat.
  • Rött Bourgogne Santenay Jadot 2016. Lite samma sak som med det vita;  bra vin om man skall äta nåt' till , men inte det friska lättsmälta vin vi hoppats på.

På't igen! Vi begav vi oss till Juan Font på Chalmersgatan. I princip fullt men det gick ändå att få en plats och snart ett barbord vid dörren. Gästerna runt 30år, rätt ”vanliga” samma för frågan; ett vitt eller orange aromatiskt vin och ett rött ungt, fruktigt, piggt. Rec’sen var:

  • Amytis Orange 135kr. Det orangea var med god vilja svagt roséfärgad och servitrisen varnade för att vi kanske skulle bli besvikna om vi gillade orangea viner. Japp!
  • Amytis Rött Bobal druvan 125kr. Fruktigt men släpande på en "bojsten" av tung, dov malbeck liknande smak. Lite mindre i glasen, med tanke på vinerna så gjjorde det inte så mycket. Spanskt från Valencia området. Vi beställde en pizza men inte ens det fick oss att dricka ur. Pizzan var god musiken och vinbben skön men vinet helt ärligt; kass. 

På väg mot Grönsakstorget snubblade vi ner för trappan till 28+ nya(?) vinbar. Små barbord, alla åt, 40-50 åringar posh, "fine-dining förflyttat till barbord" ungefär. Bardisken och pallarna var inte för användning utan vi ombads återkomma om en timme. -Inte en chans!

På storgatan på väg mot Wolfgang vinbar så fångades våra blickar av den av ljus upplysta skylten ”spetsad medicin” eller var det ”spets medicin” tacksamt att dra några skämt om det på vägen.

Wolfgangs vinbar var det rätt fullt, generellt sett en yngre publik, runt 30 men också betydligt äldre gäster vid några bord, så rätt blandat då. Klassiskt franskt bistro, kanske lite stammis-feeling. Lång lista med vin på flaska dock i skumrasket oläsbar teckenstorlek på bokstäverna! Synd, när man till slut har cashen har man inte ögonen:-), så minus för tillgängligheten. 3 Bubbel, 3 Vita,3 Röda, 1 Orange, 1 Rosé. 130-150kr. 5-6 glas per flaska. Blandning av naturvin/ konventionellt.

Vi fortsatte med samma beställning. Reko rekommenderar:

  • Yannick Amirault, Cabernet Franc, Cote 50. 140kr. Fruktigheten och syrlighet är det inget att klaga på. Kraftigt och tydliga tanniner. Mer ett matvin än ett lättsmält vin för kroppen.
  • Ezio Cerruti, Mocato bianco, Mac-Fol. Mer vitt än orange.

Bra viner, inte toppen, kort lista på glas. Få orange. -Vi förväntar oss mer!

På ett Cremantkork skotts avstånd längre norrut på västra hamngatan ligger 12. Naturvinsbar enligt sociala medier. Ett litet ställe med barrundans yngsta publik. Inte fullt. Servitören erkänner snabbt på vår beställning att han normalt är köksmästare men pga sjukdom skall hjälpa oss. Dom två första orangea vinerna är tunna och inget vidare men sedan plockar han fram;

  • Dillinger, Sylvaner, Pur Juice. Även on färgen inte är orange så var vinet klockrent. Lättdrucket, snygg syra och gillad av varje cell i kroppen. 142kr 5-6glas per flaska. Vibben på stället trist, men köksmästar servitören gjorde den extra ansträngning som behövdes och …bästa vinet för kvällen.

Bäst att ”call it a day” men på vägen till centralstationen så råkade vi slinka in på fd. sjömagasinet-Wagners vinbar. Klassisk åt fine dining stil. Medelålder ca 50. Det finns inget orange på glas men proffsen på service vet hur man gör. En orange flaska fiskas upp från källaren;

  • Umbria, Pistarello Trebbiano, Tiberi. 145kr. Kall, orange åt Rosé färgad. Elegant vitt, snarare än aromatiskt orange.

Trevlig atmosfär, vi sitter i baren och är snart inbjudna i det som pågår vi erkänner att vi håller på med vin och börjar prata naturvin och naturvinbarer. Vi var de första gästerna som insisterat på orange vin på glas sedan baren öppnade. Så avslutar vi vinbarsrundan i centrala Göteborg. Vi tänker en runda i öster med Oizo och Vinarium. En med Järntorget som utgångspunkt och en vid Stigbergstorget och så måste vi göra en uppföljare på Unity Jazz.




….Unity Jazz. Fredag kväll, fullt med folk lång naturvinlista. Frågade efter aromatiskt orange. Två vattniga beska avvisades och till slut blev det ett lite fylligare vitt Bourgogne -inte riktigt vad vi kallar aromatiskt.

  • Robert Goulley, Chard. Bourgogne 150kr per glas.
  • Dom. Des Cognettes, Cab Frank 145kr per glas.

Inget snack om att det är naturvin som gäller här och en bra lång vinlista. Husets för 95 kr fanns, men orange blir lite för mycket vitt,vitt,vitt med beska i slutet inte att skaljäsningen hjälper druvan till ett balanserat energirikt smakrikt uttryck. Lång lista på flaska och där finns godbitarna…. Så klart! Vi tog ett Christian Tschida, Birdscape. Blaufränkisch (90%) ljust, lätt, bubbligt. Frukt och Stalldoft. Fruktig smak, lättsmält och gott. 850kr. -Där satt den!

Östra Göteborg dvs kålltorp, Härlanda, Olskroken.

Vandring i regn och blåst och köande i samma väder minskar inte längtan efter ett lättdrucket, härligt vin precis, förväntningarna är nästan omöjliga att infria till slut. Klockan 1700 sharp får man stå i kön utanför Oizo om vill få pizza &naturvin. Det gjorde vi! Kön ringlar sig fram till kassadisken där man beställer och får sin dricka. Vi följde vibben och tog helt enkelt det vita och det orangea "på väggen". Opretentiös miljö, blandad publik, trevlig vibb och gott vin!!!.

  • Vi provade husets vita och orange. Båda var bra, med druvsmak som tog plats och med tydlig karaktär. 130 kr per glas.

Vin på flaska finns i vinkylen och diskuteras med mannen bakom kassan. …vilket vi inte gjorde så den kan vi inte recensera, men om vinsmaken "på tavlan" speglar innehållet i vinkylen,  så finns det nog lite skoj att upptäcka där! Upplyfta gick vi ut i regnet till andra sidan Munkebäckstorget till Vinarium.

Vinarium är allt lite snyggare, modernare, lite mer clean och elegant. Inredning, vinet, maten, musiken, klädsel, gästerna…. Men missförstå oss rätt! det är inte kyligt, inte snobbigt, man känner sig hemma och välkommen på alla sätt! Riktigt bra vinlista på glas och lättare rätter men noga utvalt. Modernt.  Runt 130-150 kr per glas. Vi var där kl 18 på en fredag i regnrusk och då fick vi plats vi ett bord även om vi bara skulle dricka ett glas vin.

  • Saito, Edgar Brutler, Orange, Fieldblend, Rumänien 135kr.
  • Sampagnino, Bulli, Mouserande Emilia R. 130kr.

I båda vinerna så får frukten ta plats men det är åndå ett lätt och elegant uttryck. Vet inte men kombinationen spännande (druvor, odlare..) och elegant är kanske en bra beskrivning på vinerna och hela Vinarium. So far en väldigt bra kväll…kan det var så att om man inte ligger riktigt mitt i stan så får man anstränga sig lite mer och göra det lite bättre!?

Vandring i vatten uppifrån fortsätter till Olskroken och restaurang Stumari. Restaurangen ligger i anrika Tidbloms lokaler, tidigt i Göteborgs gastronomin historia hände det saker här, nu känns det lite off, men den som vågar vinner! Stumari är en Georgisk restaurang och har naturligtvis orangea viner i kanon form! Vi får hjälp att välja lite smått och gott från menyn och ber om det bästa orangea vinet (vi kollade först priserna och de var minst sagt rimliga:-)). När vi ifrågasätter vår möjlighet att äta upp allt det som vi "bör" äta på en riktig Georgisk måltid tittar kyparen på oss från fötterna och uppåt och säger - det klarar ni! Kanske tio orange på flaska, det vi tog kostade 650kr. Hur mycket mat som helst landade på vårt bord. Vi lyckades ringa in förstärkning men allt fick vi inte i oss, jo vinet förstås!  -Otroligt goda dumplings, och inget tjafs!

  • Baia's Wine, Obcha Georgien, Orange Qvevri ,Tsitska, Tsoulikouri,  Krakhuna.

Klassiskt Georgiskt vin från tre olika druvor och amfora jäsning/lagring. Fruktig aromatisk smak, harmoniskt och balanserad med snygg syra. Lättsmält och riktigt nice!

…en sen sväng på Vinbar Roma nära Härlanda. Ett snabbt stopp vid bardisken på väg hem från en häxhistoria. Rymlig vinbar med en duktig vinkypare men också restaurang. Blandad publik, lite kvarterskrog/stammis feeling över stället. Konventionella viner möjligen delvis naturvin. Vin på väggen från 115kr till 150 men mer än så öppnat och tillgängligt på glas.

  • Petelia, vitt på chardonnay mfl. Som skulle vara det aromatiska. Gott och smakrikt men inte vad vi menar med aromatiskt. 140kr
  • Nebbiolo , "på väggen" vin gott och friskt traditionellt. 135kr

Järntorget och Linné

Walk in the park är en naturvinbar som också serverar mat från meny. Lokalen är utformad med träbänkar och hängande växter som en heurigen eller molsel restaurang,  lite kämpigt! Rätt ung publik är vi var där en lördag kl17. Rätt go atmosfär ändå.  Viner på glas från 120kr till 150, typ två per färg och några på tappkran 15 cl, 50 cl, 100cl  i karaff vid bordet.  Bra och "kända" namn på vinlistan, inkl. svenska Arilds vingård, lite kul!

  • Kumpf&Meyer, Alsace, Pinot Noir, 130kr från tappkran kändes lite "oengagerat" lätt och friskt.
  • Arilds vingård, Hipster, Solaris, 110kr friskt och lättsmält inte så illa även på tappkran.

Jamen rätt ok upplevels ändå, vinet lättsmällt och lite vad vi är ute efter även om det inte var topp och servicen enkel och gjorde det hemtrevligt, så plus för det.

Bar Minimal; pizza och naturvin  - som Oizo m.fl. verkar vara en bra kombo. Vet inte egentligen om det är maten och vinet som passar extra bra ihop eller om det är hela grejen, vibben, energin som gör det så bra. Litet ställe, i det närmaste fullt när vi kom dit 1830 men vi fick plats och det är rätt bra omsättning på gäster så man kan nog vänta i baren. blandad publik bra musik. Väldigt kunnig sommelier som varit med länge i naturvinscenen och jobbat i Frankrike bla.  Viner som tar ut svängarna rejält och gör en grej av att dom smakar annorlunda. Glas kostade ca 140kr. Vi började med ett orange med karaktär och riktigt gott sedan ett rött från

  • Brutal, Laureano Serres, Cinsault  2020 900kr. Spanska gränsen mot Frankrike. Lite stökigt rött bubbligt, grumligt, syrligt, vinbär&hallon. Gott lättsmält. Så ska det smaka!

Hela stället lyser av positiv energi! Kul!

En sväng in på Folk innan vi avslutade kvällen och cyklade hem så tog vi en flaska på folk på Järntorget. Den vanliga beställningen och det satt långt inne innan dom kunde skaka fram nåt som liknade ett aromatiskt vin.. Till slut blev det en långrest muscat från sicilien. Friskt och torrt, fruktigt, blommig smak. Inte killen bakom diskens första val riktigt, inte den största personligheten, men ok. Mycket folk som åt och drack. Lite blandad publik men främst unga. Känns lite etablerad, tillrättalagd….snygg kö till bardisken, typ. Flaskan ca600kr. Glas rött och vitt tre olika 110kr till 140, Orange 150krungefär 140-150kr. Bubbel 100kr till 140.

Stigberget

Utopia Jazz hade gott om plats vid fem en fredag men fullbokat till spelningen som började ca 20.30. Naturvin i tre prisklasser; Billigt&Gott 100kr, Mellan&Gott 120kr och Dyrt&Gott 140kr. Mysigt och mörkt som man förväntar sig av en jjazzklubb, skön vibb, opretto. Bra bardisk rätt många platser i restaurangen. Standard beställningen gick sådär men dom försökte.

  • Italienskt orange med jodgubbskaraktär. Lätt och lite tunt kanske kul med jordgubben! 120kr
  • Tyskt riesling med snygg syra och karaktär. 140kr

Känns hemtrevligt och skönt ställe att bara glida in på och ta ett glas eller om man laddar lite och lyssnar på musik.

Diket har en skön vibb men högre tempo och hög klass på allt! Naturvin, noga utvalt och  karaktäristiska intressanta viner både på lång listan och på glas. Till största del går man nog hit och äter men det finns en liten bar och där fick vi plats 1830 en fredag. Några vin på tappkran mestadels på flaska. 

  • Mille Lieux sur Peaux, Orange,  Grange l'oncle Charles, Alsace 140kr. Riktigt bra, karaktäristiskt vin med tydlig frukt.
  • Spätburgunder, Rött, Koehler-Ruprecht. Pfalz 115kr på kran. Karaktäristisk frisk fruktig smak, lite tunt kanske, men lättsmält och gott.

Skön stämning! Hit ska vi tillbaks och äta och gräva djupt i den stora vinlistan. Kul ändå att slinka in lite enkelt på fredagskvällen.

We&Deli: Här var det riktigt avslappnat kvarterskrogs känsla. Enkla maträtter och naturvin. Vi drack orange och rött för 120 kr glaset. Inget speciellt men det hade sin plats och lite gött efter den lite intensivare miljön på Diket. 

Salongen på skeppet öppnade 25:e februari och är vårt favorit häng, såklart när våra viner finns där :-). Inte bara faktiskt, salongen är en skön blandning av femtiotal, någons vardagsrum och en supernajs bar! Avslappnad miljö och lätt att känna sig hemma. Karaktäristisk vegetarisk mat från Palestina, gott öl och goda viner.

Pär och Jenny hade bett oss att utveckla vinlistan i och med möjligheten som salongen gav och vinbar vandringen var en del för oss att förstå scenen lite bättre men också bygga lite självförtroende för våra odlares viner i ett vinbars sammanhang. Vi tog oss an uppgiften och kom fram till att vi skulle bygga vinlistan på dom karaktäristiska druvorna i Alsace( och för den skull även Beaujolais). Vår upplevelse var att många har tex ett orange vin som smakar vitt,vitt och lite beska på slutet. Vi vill att skaljäsningen skall ge dom fruktiga druvorna balans inte bara färg och beska, väl i balans så blir det viner som får en att må bra och väcker känslor. Så ville vi på nåt' sätt kunna kommunicera skillnaden mellan vinerna på samma druva som vi upplever den. Slutligen kom vi fram till att det till stor utsträckning handlar om intensitet i smaken och tänkte då tre nivåer: med olika intensitets nivåer och även försöka oss på  "Druva" som representerar druvans renhet, "Terroir" som utöver druvan också håller mer komplexa och mer intensiva smaker och den tredje nivån "Vild" som adderar frukt och vild karaktär till vinet. Vi kan t.ex ha Simonis Riesling (Druva), Simonis Clos des Chats (Terroir) och Lissner Wolxheim (Vild). Vi har inte utvärderat det än med personalen så vi får se hur vi kan justera och göra valen tydliga för alla gäster. När vi har varit där och guidat så har det i alla fall funkat ok tycker vi.

De flesta vinerna finns på både glas och flaska så man har en bra möjlighet att faktiskt prova många viner på Skepps-salongen utan att det behöver kosta en förmögenhet, bra va! Så slutar vår vinbars vandring för denna gång. Hoppas vi syns på Skeppet och kom och tjöta med oss i så fall det gillar vi!




Jörgen och Otto


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION




Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION



Besök gärna hemsidan på en dator för tillgång till arkiv/äldre inlägg.