OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

SANDRINE HENRIOT, MORGON
AOP MORGON, 2018


289krSandrine lever sin dröm! Ung, kvinnlig vinmakare med egen vingård och erfarenhet från bourgogne: -vilket läge att få skapa sin drömgård och sitt drömvin!

2018 var en rekordvarm sommar, även här i Sverige för er som minns. Värmen gjorde att druvorna var extra söta när de skördades och det känns i vinet som då blir fylligare med mer fruktsötma och lite högre alkoholhalt.

När vi provade vinet sa vår Community; "Fruktig smak av svarta vinbär" "Smakar som ett riktigt bra Beaujolais; svartavinbär och lite stall i doften, sötmogen frukt och bara lätt syrlighet i smaken" "Champinjon i doft och smak" "Ett ganska lättdrucket vin".…Till mat "som är lite lättare" "Väldigt gott till en god pizza" "Jag dricker det till en lite kraftigare sallad tex med en god feta ost i" "Jag gillar doften och frukten – det här vinet dricker jag utan mat och bara njuter av"


Mer om Sandrine Henriot ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 3,3 hektar

Odlare:
Sandrine Henriot
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Rött

Druva:
Gamay

Årgång:
2018

Alkohol:
13,1% Vol.

Socker:
2,1 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,3 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
11mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
400g

Vikt full flaska:
1150g

Frakt till vårt lager:
181mil


Ingår också i vinlådan:
Tre årgångar︎︎︎

Detaljer:

Sandrine Henriot, Régnié-Durette, Beaujolais, Frankrike
Familjegård på 3,3 hektar som drivs av Sandrine Henriot

Biodynamiskt certifierad sedan 2007:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2010:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte, utan gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft. Tät plantering (10.000vinrankor per hektar) gör att vinrankornas rötter måste söka sig ner i jordlagren istället för att söka vatten och näring ytligt. Det gör vinrankan mer motståndskraftig och tar upp mineral i smaken. Gobelet beskärning och uppbindning.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att använda häst och låta en liten traktor göra så få överkörningar av jorden som möjligt, under en odlingssäsong. Då sparas gräsväxter på ytan och mikrolivet i jorden.

Sandrine har nya projekt och mål att använda än mindre koppar, stärka den biologiska mångfalden och göra ännu bättre vin.

Vin:

Druvorna till detta vin växer på hög höjd på området i Morgon som heter "Les Charmes".  jordmånen är en blandning av sand, sten och lera. Vinstockarna är 70 år gamla.

Morgon har rykte om sig som kanske den bästa kommunen i Beaujolais. Sandrines vingårdar ligger på 400 meter över havet som med sina kalla nätter ger frisk fruktsyra till druvorna och vinet. Som naturvinsodlare, med minimal påverkan från människan på vinet så spelar jordmån, höjd över havet och vädret stor roll för hur vinet smakar. Druvan i Beaujolais är Gamay och Sandrine är traditionen nära men med en strävan till viner med betoning på fruktsyra.

För att vara ett Beaujolais, Morgon så har det en kraftig smak och många dofter och smaker har utvecklats sedan 2018.  

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna lämnas i hela klasar i cementtankar för att börja jäsa och pressas sedan försiktigt. Vinet har lagrats tio månader på ekfat.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras lätt, inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION