OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

SANDRINE HENRIOT, “Baujolais-villages”
AOP MORGON, 2020


Endast tillgänglig i vinlådorna: “Bio-joloaise” & “naturligtvis”

Om man skulle återfödas som vinstock i sitt nästa liv så skulle det helst vara högst upp på kullen bakom kyrkan i St Joseph ovanför Morgon, bredvid bäcken där hästen går. Det är nära himlen för en vinranka! Förr när kvalitets klassificering i Morgon gjordes, var det vanlig att druvorna inte mognade fullt ut på denna höjd. Men inte idag, nu är klimatet varmare och  druvorna hinner att mogna . Tack vare dom svala nätterna blir vinet både lätt och friskt. Sandrines Beaujolais-Village är precis det. Det är nästan märkligt att det är ett Beaujolais. Ingen syltighet här inte! Ljus rött, lätt och superfriskt man kan känna de svala nätterna i smaken. Lite lätt, funkiga smaker men egentligen bara frukt, frukt, frukt… Lättdrucket och Lättsmält för kroppen.

När vi provade vinet sa vår Community;

"Frisk och god doft av frukt och bär, lite jordiga toner också, väl"  "Röda bär lingon och blåbär"  "Lättdrucket och en härlig doft"  "Så snyggt"

"Vinet var väldigt gott till mat" "Fullständigt suveränt till en pizza" Gärna till stekt fisk, grillade rotsaker men det är klart syran är som gjord till lite fetare mat".


Mer om Sandrine Henriot ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 3,3 hektar

Odlare:
Sandrine Henriot
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Rött

Druva:
Gamay

Årgång:
2020

Alkohol:
12% Vol.

Socker:
0 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,5 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
 18 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
400g

Vikt full flaska:
1150g

Frakt till vårt lager:
181mil

Detaljer:

Sandrine Henriot, Régnié-Durette, Beaujolais, Frankrike
Familjegård på 3,3 hektar som drivs av Sandrine Henriot

Biodynamiskt certifierad sedan 2007:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2010:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte utan gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft. Tätplantering (10.000vinrankor per hektar) gör att vinrankornas rötter måste söka sig ner i jordlagren inte söka vatten och näring ytligt, vilket gör den mer motståndskraftigare och tar upp mer mineral i smaken. Gobelet odling.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att gräs och örter och mikrolivet i jorden skyddas genom att använda häst och endast en liten traktor så sällan som möjligt.

Sandrine har nya projekt och mål att använda ännu mindre koppar, stärka den biologiska mångfalden och göra ännu bättre vin.

Vin:

Druvorna till detta vin växer på hög höjd i en jordmån som är en blandning av sand, sten och lera. Vinstockarna är mellan 10 och 40 år gamla. Morgon har rykte om sig som kanske den bästa kommunen i Beaujolais och Sandrines vingårdar ligger på 400 meter över havet som med sina kalla nätter ger frisk fruktsyra till druvorna och vinet. Som naturvinsodlare, med minimal påverkan från människan på vinet så spelar jordmån, höjd över havet och vädret stor roll för hur vinet smakar. Druvan i Beaujolais är Gamay och Sandrine är traditionen nära men med en strävan till viner med betoning på fruktsyra.

2020 var vädret lite mitt emellan 2018 och 2019. Det som gjorde Sandrine lycklig var att hon fick regn i Augusti högst upp i odlingen och det gav en riktigt bra kick till fruktsyran.  För att vara ett Beaujolais Morgon så skulle jag säga att det är ett friskare vin med tydlig fokus på fruktigheten.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna lämnas i hela klasar i cementtankar för att börja jäsa och pressas sedan försiktigt. Del av vinet lämnas att under 11 månader mogna i gamla ektunnor.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras ej och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION