OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

ETIENNE SIMONIS, RIESLING, CLOS DES CHATS
ALSACE AOC, 2019


349krSpröd granitjord och långsam mognad ger bästa möjlig kombination för en elegant Riesling.

Vinerna från Clos des Chats (Katzenstegel) är lite mer av allt! Frukten, Mineraliteten och inte minst generositeten. Den spröda granitjorden ger tydlig mineralitet till både doft och smak. Långsam mognad tack vare höjden över havet med kalla nätter, ger en elegant fruktighet och kanske att just Riesling druvan drar mest nytta av kombinationen. Det bästa är gott nog!

När vi provade vinet sa vår Community: “Mineral och frukt i doften” “Klassisk Riesling smak med både friskhet, syrlighet och beska” "Honung, vanilj och lite rostat bröd" ”Fin fruktsötma som gör att vinet är kanon gott för sig själv även om det naturliga valet är med mat”  “Fantastiskt till fiskrätter men också jätte gott till ost”


Mer om Etienne & Katia Simonis ︎︎︎Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 7 hektar

Odlare:
Etienne Simonis
Ekologisk & Biodynamisk certifiering

Färg:
Vitt, klart

Druva:
Riesling

Årgång:
2019

Alkohol:
14,1% Vol.

Socker:
0,3 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
7,9 g/l (Total, TH2)

Sulfit:
83 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
440g

Vikt full flaska:
1190g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Etienne Simonis, Ammerschwihr, Alsace, Frankrike
Familjegård på 7 hektar som drivs av Etienne och Katia Simonis

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2005:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte utan gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att tex getter betar vingårdarna och fågelholkar för småfåglar sätts upp.

Etienne och Katia arbetar med att finna hållbara vägar för att kunna driva en småskalig biodynamisk familjegård också i framtiden.

Vin:

Druvorna till detta vin växer i porös granitjord på Katzenstegels terrasser, 360m över havet. Rankorna vetter mot sydost vilket är speciellt gynnsamt för sol och värme, stora delar av året. Den höga höjden över havet gör att druvorna mognar långsamt i sommar värmen tack vare kalla ( i alla fall friska ) nätter. Vinrankorna är ca 30år och skördeuttaget ca 25hl/hektar

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt i ca 8 timmar. Jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen och pågår i tunnor i ca två månader. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION