OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

ETIENNE SIMONIS, PINOT GRIS
ALSACE AOC, 2019


289krHos Katia och Etienne tyckte vi från första klunken att deras Pinot Gris stod ut jämfört med andra odlares. Men att få någon att säga att en druva ligger dom varmare om hjärtat än andra druvor verkar inte helt lätt. Kanske är det kombinationen av druvan, "The Simonis" generösa stil, och den extra energi som kommer från den biodynamiska odlingen som får vinerna att lyfta! Hur som helst, underskatta aldrig en god Pinot Gris!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVins Community; “God fruktighet med lång smak” “Fylligt med fin syra” ”Kaffe i doften" "Behagligt välsmakande" "Ett fantastiskt vin". 

Tillsammans med mat; “Bra matvin som passar till mycket – perfekt med plockmat” “Gott till rökt lax” “Passar väldigt bra med ost” ”Gärna med skaldjur” som sagt…Underskatta aldrig en god Pinot Gris!


Mer om Etienne & Katia ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 7 hektar

Odlare:
Etienne Simonis
Ekologisk & Biodynamisk certifiering

Färg:
Vitt, klart

Druva:
Pinot Gris

Årgång:
2019

Alkohol:
14,4% Vol.

Socker:
4,5 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
7,2 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
75mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
440g

Vikt full flaska:
1190g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Etienne Simonis, Ammerschwihr, Alsace, Frankrike
Familjegård på 7 hektar som drivs av Etienne och Katia Simonis

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2005:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte, utan gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att tex getter betar vingårdarna och fågelholkar för småfåglar sätts upp.

Etienne och Katia arbetar med att finna hållbara vägar för att kunna driva en småskalig bidynamisk familjegård  också i framtiden.

Vin:

Druvorna till detta vin växer i dalen nära Etienne och Katias gård. Jordmånen är granitgrus som tack vare att det långt tidigare var en flodbädd är rik av avlagringarna. Vinrankorna är ca 50år.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt i ca 8 timmar. Jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen och pågår i tunnor i ca två månader. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION