OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

LISSNER, RIESLING, WOLXHEIM
2022


331krVinet kommer från ett läge med märgel och kalksten som ger Riesling kraft, mineral och fruktsyra. Sätt det i händerna på två odlare som söker syra, sälta och beska, så förstår ni att det inte blir ett vin som smyger sig ner obemärkt!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVins Community; “Doft av blommor och frukt” ”Ungt och vilt!” ”Skörd på Flaska”. ”Smakar mycket frukt och mineraler” När det kom till smaken såg de flesta kombinationen med mat som given och att det ”tål” en hel del. -Vi tycker det här är ett riktigt supervin!


Mer om Lissner gården ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård,  8 hektar

Odlare:
Bruno och Théo Schloegel
Ekologisk certifiering

Färg:
Vitt, klart

Druva:
Riesling

Årgång:
2022

Alkohol:
13% Vol.

Socker:
7,1g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,2 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
38 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
420g

Vikt full flaska:
1170g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Maison Lissner, Wolxheim, Alsace Frankrike

Familjegård på 8 hektar som drivs av Bruno och Théo Schloegel

Ekologisk certifiering sedan 2007:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinrankan vet bättre än människan hur man producerar mogna druvor. På den intuitionen verkar Bruno och Théo i sin vingård. “Vinrankan har under årtusenden samlat på sig förmågan att ge mogna druvor, överlägsen människans tekniker utvecklade under de senast 70 åren. Vi lever med vinstocken som odlar oss genom sitt beteende, utan att tvinga den bära frukt den inte kan mogna med kvalitet" säger Bruno.

Biologisk mångfald är nyckeln i Bruno och Théos förhållningssätt. Minimal jordbearbetning, flätning av grenarna istället för klippning, ingen artificiell inplantering av nya vinstockar och aktivt gynnande av annan växtlighet stärker över tid vinstockens förmåga att mogna den frukt den bär.

"Vildodling" eller en strävan mot maximal biologisk mångfald är Bruno och Théos vision.

En must gjord på mogna friska druvor är i balans och jäser spontant till karaktäristiska viner. Den biologiska cykeln (jord, läge, organisk kraft, druva, naturlig flora &fauna) väljer datum för skörd och slutligen; vår förmåga att bevara kvaliteten på saften i vindruvan avgör balansen i våra viner.

Vin:

Vinstockarna till Lissner Riesling Wolxheim är ca 40 år gamla och växer på vinbergets sluttningar strax utanför byn Wolxheim . Läget vetter åt sydost, vilket är väldigt gynnsamt och jordmånen består av kalk- och sandstens grus vilket ger bra kraft år druvorna och vinet. 

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna läggs hela i pressen och får självrinna ner i tanken en varsam pressning sker under försiktigt stegrat tryck under ca tio timmar. Den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas i källaren vid 12-13 grader. Jäsningen pågår helt naturligt i allt från 6-8 veckor till många månader beroende på mustens beskaffenhet och  vintertemperaturen ute. Vinet mognar sedan i tunnor eller ståltankar och genomgår en försiktig filtrering före buteljering.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt vid buteljering, Inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. De fria sulfiterna justeras för att bibehålla vinets friska aromer över tid men begränsas till ett minimum. 

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION