OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

LISSNER, RIESLING, ROTHSTEIN
2018


379krFruktsyra, sötma, sälta och beska i perfekt balans. 2018 måste vara den bästa årgången hittills.

Lissner Riesling Rothstein är ett klassiskt Rieslingvin med mycket fruktsyra och samtidigt ett typiskt Lissner naturvin med balanserande syra-sälta-beska. Vinet är mer delikat än det unga kraftiga Lissner Riesling Wolxhem tack vare jordmånen.

Rothstein är ett "elegant" Naturvin utan tillsatt sulfit. Smaken är fruktig med tydlig fruktsyra från Riesling druvan, toner av honung och aprikos och mineral. Syra, sälta och beska i perfekt balans. Ett perfekt vin till förrätter, skaldjur och grillad fisk. Syrligheten och att vinet är så delikat gör att det passar till många olika smakkombinationer inte minst ost. Kan lagras 5 år.


Mer om Lissner gården ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård,  8 hektar

Odlare:
Bruno och Théo Schloegel
Ekologisk certifiering

Färg:
Vitt, klart, fällning i botten

Druva:
Riesling

Årgång:
2018

Alkohol:
13,3% Vol.

Socker:
4,1 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
9,0 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
16 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
420g

Vikt full flaska:
1170g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Maison Lissner, Wolxheim, Alsace Frankrike

Familjegård på 8 hektar som drivs av Bruno och Théo Schloegel

Ekologisk certifiering sedan 2007:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinrankan vet bättre än människan hur man producerar mogna druvor. På den intuitionen verkar Bruno och Théo i sin vingård. “Vinrankan har under årtusenden samlat på sig förmågan att ge mogna druvor, överlägsen människans tekniker utvecklade under de senast 70 åren. Vi lever med vinstocken som odlar oss genom sitt beteende, utan att tvinga den bära frukt den inte kan mogna med kvalitet" säger Bruno.

Biologisk mångfald är nyckeln i Bruno och Théos förhållningssätt. Minimal jordbearbetning, flätning av grenarna istället för klippning, ingen artificiell inplantering av nya vinstockar och aktivt gynnande av annan växtlighet stärker över tid vinstockens förmåga att mogna den frukt den bär.

"Vildodling"  eller ett strävan mot maximal biologisk mångfald är Bruno och Théos vision.

En must gjord på mogna friska druvor är i balans och jäser spontant till karaktäristiska viner. Den biologiska cykeln (jord, läge, organisk kraft, druva, naturlig flora &fauna) väljer datum för skörd och slutligen; vår förmåga att bevara kvaliteten på saften i vindruvan avgör balansen i våra viner.

Vin:

Vinrankorna till Lissner Riesling Rothstein odlas på den del av vinberget som har en röd sandstenberggrund, (därav namnet). Det är just den ovanliga röda berggrunden som ger karaktären till vinet. Vinstockarna är ca 40 år gamla. Vinet behöver lång tid på sig för att mogna. Årgången 2019 var till exempel på flaska ett år före 2018.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna läggs hela i pressen och får självrinna ner i tanken en varsam pressning sker under försiktigt stegrat tryck under ca tio timmar. Den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas i källaren vid 12-13 grader. Jäsningen pågår helt naturligt i allt från 6-8 veckor till många månader beroende på mustens beskaffenhet och  vintertemperaturen ute. Vinet mognar sedan i tunnor eller ståltankar och genomgår en försiktig filtrering före buteljering.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt vid buteljering, Inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. De fria sulfiterna justeras för att bibehålla vinets friska aromer över tid men begränsas till ett minimum. 

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION