OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

LISSNER, GEWÜRZTRAMINER, MUSCHELKALK
2021


363krGewürztraminer är urtypen för aromatiska viner men ibland kan det bli lite för mycket av det goda; inte detta vin! Här har du druvsmaken,  fin fruktsötma balanserad med friskhet, beska och inte minst sälta. – Tack för att ni gör det Bruno och Theo!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVins Community; “Otroligt aromatisk med honung, blommor och blodgrape i doften” “ svårt att hitta referenser, öppnar nya horisonter”. “Apelsin, beska och sälta i smaken”

Dricka för sig själv men det passar otroligt bra till mat. T.ex. med många olika kryddiga smaker, vegetariska, asiatiska, medelhav. Väldigt gott till rökt lax och till smakrik ost. “-Ett gränsöverstigande vin!”


Mer om Lissner gården ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård,  8 hektar

Odlare:
Bruno och Théo Schloegel
Ekologisk certifiering

Färg:
Gul, svagt åt orange, klart - möjligen svagt grumligt

Druva:
Gerürztraminer

Årgång:
2021

Alkohol:
14,5% Vol.

Socker:
1,6 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,7 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
16 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
420g

Vikt full flaska:
1170g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Maison Lissner, Wolxheim, Alsace Frankrike

Familjegård på 8 hektar som drivs av Bruno och Théo Schloegel

Ekologisk certifiering sedan 2007:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinrankan vet bättre än människan hur man producerar mogna druvor. På den intuitionen verkar Bruno och Théo i sin vingård. “Vinrankan har under årtusenden samlat på sig förmågan att ge mogna druvor, överlägsen människans tekniker utvecklade under de senast 70 åren. Vi lever med vinstocken som odlar oss genom sitt beteende, utan att tvinga den bära frukt den inte kan mogna med kvalitet" säger Bruno.

Biologisk mångfald är nyckeln i Bruno och Théos förhållningssätt. Minimal jordbearbetning, flätning av grenarna istället för klippning, ingen artificiell inplantering av nya vinstockar och aktivt gynnande av annan växtlighet stärker över tid vinstockens förmåga att mogna den frukt den bär.

"Vildodling"  eller ett strävan mot maximal biologisk mångfald är Bruno och Théos vision.

En must gjord på mogna friska druvor är i balans och jäser spontant till karaktäristiska viner. Den biologiska cykeln (jord, läge, organisk kraft, druva, naturlig flora &fauna) väljer datum för skörd och slutligen; vår förmåga att bevara kvaliteten på saften i vindruvan avgör balansen i våra viner.

Vin:

Vinstockarna till Lissner Gew. Muschelkalk  är runt 20 år, så rätt unga stockar. Jordmånen är klassisk musselkalk grus som ger renhet och friskhet till vinet och vi tror att de relativt unga vinrankorna gör smaken lite "busig".

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna läggs hela i pressen och får självrinna ner i tanken en varsam pressning sker under försiktigt stegrat tryck under ca tio timmar. Den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas i källaren vid 12-13 grader. Jäsningen pågår helt naturligt i allt från 6-8 veckor till många månader beroende på mustens beskaffenhet och vintertemperaturen ute. Vinet mognar sedan i tunnor eller ståltankar och genomgår en försiktig filtrering före buteljering.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. De fria sulfiterna justeras för att bibehålla vinets friska aromer över tid men begränsas till ett minimum. 

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION