OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

SANDRINE HENRIOT, MORGON LES CHARMES
AOP MORGON, 2020


289krSandrine lever sin dröm! Ung, kvinnlig vinmakare med egen vingård och erfarenhet från bourgogne; -vilket läge att få skapa sin drömgård och sitt drömvin!

Enligt Sandrine blir vinerna för varje årgång, mer och mer lika det drömvin hon vill skapa på sin gård!

När vi provade vinet sa vår Community;"Blåröd färg, ungt, fruktigt, lite spritsigt och lätt strävhet" "Lätt och syrligt - nästan åt lingon" "Druvig doft" "Frukt men samtidigt ett torrt vin" "Man lurar sig lätt på vinet att det är lätt men det smakar mer ju kraftigare mat man äter" "Vinet var väldigt gott till mat" "Jag dricker vinet med mat för den goda fruktsyrligheten" "Jag dricker gärna vinet till nåt salt för då kommer frukten fram ännu bättre" "Man blir glad av att dricka beaujolais viner!"


Mer om Sandrine Henriot ︎︎︎

Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 3,3 hektar

Odlare:
Sandrine Henriot
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Rött

Druva:
Gamay

Årgång:
2020

Alkohol:
12,8% Vol.

Socker:
1,3 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,1 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
24mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
400g

Vikt full flaska:
1150g

Frakt till vårt lager:
181mil


Ingår också i vinlådan:
Tre årgångar
︎︎︎

Detaljer:

Sandrine Henriot, Régnié-Durette, Beaujolais, Frankrike
Familjegård på 3,3 hektar som drivs av Sandrine Henriot

Biodynamiskt certifierad sedan 2007:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifiering sedan 2010:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vingården plöjs inte, utan gräs och örter tillåts växa mellan vinrankorna. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används, endast sulfit, koppar och örtteer används för att skydda vinrankorna och förstärka deras egna motståndskraft. Tät plantering (10.000vinrankor per hektar) gör att vinrankornas rötter måste söka sig ner i jordlagren istället för att söka vatten och näring ytligt. Det gör vinrankan mer motståndskraftig och tar upp mineral i smaken. Gobelet beskärning och uppbindning.

Biologisk mångfald uppmuntras genom att använda häst och låta en liten traktor göra så få överkörningar av jorden som möjligt, under en odlingssäsong. Då sparas gräsväxter på ytan och mikrolivet i jorden.

Sandrine har nya projekt och mål att använda än mindre koppar, stärka den biologiska mångfalden och göra ännu bättre vin.

Vin:

Druvorna till detta vin växer på hög höjd på området i Morgon som heter "Les Charmes".  jordmånen är en blandning av sand, sten och lera. Vinstockarna är 70 år gamla.

Morgon har rykte om sig som kanske den bästa kommunen i Beaujolais. Sandrines vingårdar ligger på 400 meter över havet som med sina kalla nätter ger frisk fruktsyra till druvorna och vinet. Som naturvinsodlare, med minimal påverkan från människan på vinet så spelar jordmån, höjd över havet och vädret stor roll för hur vinet smakar. Druvan i Beaujolais är Gamay och Sandrine är traditionen nära men med en strävan till viner med betoning på fruktsyra.

2020 var vädret lite mitt emellan 2018 hetta och det svalare 2019. Det som gjorde Sandrine extra lycklig var att hon fick regn i Augusti, högst upp i odlingen och det gav en riktigt bra kick till fruktsyran. För att vara ett Beaujolais Morgon så skulle vi säga att det är ett friskare vin med tydlig fokus på fruktigheten.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna lämnas i hela klasar i cementtankar för att börja jäsa och pressas sedan försiktigt. Del av vinet lämnas att under 11 månader mogna i gamla ektunnor.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras lätt, inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION