OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, PINOT NOIR
ALSACE AOC, 2021


289krPinot Noir från Alsace görs med den vita smaktraditionen för ögonen. - Fruktig, frisk och fantastisk till bordet. Detta vin är precis det! Det är en klassisk Pinot Noir smak på vinet och friskheten finns där. Det här är inte för dig som söker en smakbomb utan ett vin som söker druvans renhet. Som Luc själv säger: Lätt, harmoniskt, elegant vin som lyser av energi"

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community;  “Rund mjuk druvtypisk Pinot Noir” “Frukt och syra utan tanniner” “Fin Balans” “En riktigt god lätt Pinot Noir”.

Tillsammans med mat var man inne på att det är ett mat vin. Perfekt till lättare kötträtter, Krämig Pasta eller tex Torsk med sidfläsk.


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Rött, klart

Druva:
Pinot Noir

Årgång:
2021

Alkohol:
12,0% Vol.

Socker:
0,3 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,3 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
31 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
440g

Vikt full flaska:
1190g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Årgångarna på ett naturvin skiljer sig åt och speglar till stor del vädret för det specifika året. Konventionella odlare manipulerar vinet för att få ett så jämt resultat som möjligt, det gör inte en natuvinsodlare. 2021 är vår tredje årgång. 2017 var ett rätt kallt år - frisk, stramt och syrligt. 2018 var rekord varmt och vinet mer av sötmogen frukt. 2021 är lättare och friskare. 

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt. Lite Sulfit tillsätts vid buteljering.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION