OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, MACERAT PINOT GRIS
ALSACE AOC, 2019


299krRöd-orange, lite spritsigt, lätt stalldoft - som ett rött, fyllig fin fruktsyra, lätt strävhet och beska i slutet, perfekt till lättare mat rätter, charkbricka, etc. Luc Faller odlar småskaligt, både ekologiskt och biodynamiskt -nära naturen helt enkelt. Fullt mogna vita Pinot Gris druvor som jäst med skalet för att få det bästa av det vita vinet och det bästa av det röda: Fruktigheten från den vita druvan, lite färg och kraft ifrån skalet som ett rött.  Så mycket bättre! Alltså.  

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; "Smakar som ett lätt, lätt rött vin" "Röd-orange färg". "Lite spritsigt på tungan" "Blyerts, stalldoft och våt ull som i en del rödviner -Vinet mådde bra av att luftas, speciellt för doften" "Fylligt, fin fruktsyra, viss strävhet och beska i avslutet". "Perfekt till en ost och charktallrik" "Lättare rätter, grönsaker, sushi etc. "Bresaola med olivolja och pinjenötter" "Kanske till en råbiff".


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Orange, Grenadine

Druva:
Pinot Gris

Årgång:
2019

Alkohol:
13,3% Vol.

Socker:
1,1 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
5,8 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
20 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
450g

Vikt full flaska:
1200g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Ett nytt vin som togs fram 2020 i strävan att hitta nya uttryck av gårdens terroir och själ. Det lyfter i vår mening Pinot Gris vinet till att verkligen ligga mellan vitt och rött både i smak och vad det passar till. Tack vare att skalet bidrar med kropp och struktur utan att få lika mycket strävhet som ett rött vin så passar det så mycket bättre till grönsaksrätter och vegetariskt i allmänhet.

Skörden sker för hand när druvorna är full mogna. Druvorna pressas långsamt och jäsningen sker på den jäst som finns naturligt på druvskalen. Den jästa druvmusten mognar ofiltrerad i tunnorna fram till senvåren då vinet buteljeras.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION