OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA


LUC FALLER, CRÉMANT EXTRA BRUT
ALSACE AOC, 2018


349krTorrt, komplext, snygg beska och "Loads of frukt". Ett bubbel i klassisk stil! Crémant i Alsace görs på samma sätt som bubblet i Champagne. Sedan skall det lagras minst ett år och ju längre det lagras desto mer komplext blir smaken.

Luc's Crémant är extra brut dvs. helt torrt och det har lagrats sedan år 2015. Torrt, komplext, snygg beska och "Loads of frukt"! Luc och Myriams Crémant blev uppmärksammad i guide Hachette som skriver om Frankrikes bästa viner.

När vi provade vinet med RekoVin Community så fick vi följande kommentarer; "Fruktigt småbubblande med tydlig beska i slutet" "Päron, brödigt, fylligt med lång smak" Det här vinet dricker jag; "Till mat" "Super till Skaldjur" "Frukten och beskan älskar mat" "fördrink men jag tror det skulle vara gott även till en efterrätt, kanske med Äpple eller Päron".


Mer om Luc Faller ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 8 hektar

Odlare:
Odlare: Luc Faller
Ekologisk & Biodynamisk certifiering


Färg:
Vitt, små bubblor

Druva:
50% Pinot Blanc 50% Auxerrois

Årgång:
2018

Alkohol:
12,5% Vol.

Socker:
2,6 g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,5 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
26 mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
890g

Vikt full flaska:
1640g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Henri et Luc Faller, Itterswiller, Alsace Frankrike. Familjegård på 8 hektar som drivs av Luc och Myriam Faller

Biodynamiskt certifierad sedan 2011:
Länk︎︎︎

Ekologisk certifierad sedan 2008:
Länk︎︎︎

Vinodling:

Vinet för Luc och Myriam är terroirens spegel och vinodlarens själ. Att förstå och verka på djupet ger ett unikt vin. Ett vin som lyser av energi, är harmoniskt, elegant , komplext, salt & mineraliskt. På så sätt blir ett vin närande rent näringsmässigt, kulturellt och andligt/intellektuellt.

Luc och Myriam arbetar helt med fokus på vinrankans behov. Allt som stärker vinrankan görs under odlingssäsongen och sådant som inte tillför något har upphört. På så sätt minskas det ekologiska avtrycket från vinodlandet.

Biologisk mångfald uppmuntras eftersom man i största möjliga mån tar in helhetsperspektivet i varje beslut och förstår vinrankan genom att studera andra växter och djur i vinberget. På så sätt spelar allt liv kring vinrankan en viktig och nödvändig roll.

Vingården odlas enligt biodynamiska principer, utan kemikalier eller tillsatser. Kompost och biodynamiska organiska preparat används för att öka mikrolivet och vitaliteten i jorden. Inga kemikalier används.

Vin: 

Druvorna till detta vin odlas i sandjord på ett läge 250m över havet. Pinot Blanc och Auxerrois används i crémanten som är extra torr med en sockerhalt på endast 1g/liter. Vinstockarna planterades i slutet av 1980, början av 1990-talet så de är ca 30 år vid det här laget och ger bra avkastning och stabil god kvalitet. Luc's och Myriams crémant är ofta omskriven i fransk press och vinguider.

Ingen jäst, syra eller andra ämnen tillsätts. Vinet filtreras försiktigt och inga mjölk eller äggprodukter används i processen. Vinet är veganvänligt.

Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION