OM OSS      LOGGBOK      BUTIK      >REKO      INSTA

CHRISTIAN BINNER, SI ROSE
2019-2022


379krVinet kommer från Bildstoecklé, ett läge erkänt bra för just Gewürztraminer och Pinot Gris. Vinet kommenteras i “Raisin 100 grand vins naturell d’emotion” som kom ut 2020:
“För sin läckra och aromatiska smak. Detta vin ackompanjerar perfekt exotiska rätter och ger en omedelbar njutning”

Du minns det här vinet!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVins Community; “Wow vilken doft!” “Rosor men samtidigt med referenser från cider och kombucha” “Hur fick dom in ingefäran? Fräsch” ”Fantastisk smak, lång och god”. När det kom till smaken såg de flesta kombinationen med exotisk mat, eller en kraftigare smakrik buffé men någon ville gärna avsluta arbetsveckan med det.


Mer om Christian Binner ︎︎︎


Snabbfakta:

Gård:
Familjegård, 7 hektar

Odlare:
Christian Binner
Ekologisk certifiering


Färg:
Orange, rödorange, grumligt

Druva:
Gew. och Pinot Gris

Årgång:
2019-2022

Alkohol:
13,85% Vol.

Socker:
0,9  g/l Glukos/Fruktos

Syra:
6,6 g/l (Total,TH2)

Sulfit:
“Non detected” mg/l (Total)


Lab-rapport:
Länk︎︎︎

Glasflaska:
750ml

Vikt tom flaska:
585g

Vikt full flaska:
1335g

Frakt till vårt lager:
142mil

Detaljer:

Domaine Christian Binner, Ammerschwihr, Alsace, Frankrike

Familjegård på 8 hektar som drivs av Christian. Även Christians systers familj är engagerade. Arbetar enligt biodynamiska principer.

Ekologisk certifiering:
Länk︎︎︎

Vinmetod Natur-certifiering:

Länk︎︎︎

Vinodling:

Att odla vin på ett naturligt sätt "utan skyddsnät" kräver stor noggrannhet och ett brett kunnande. Belöningen är ett vin som ger näring till sinne och kropp, väcker känslor och förblir smältbar, menar Christian.

Vinstockarna på vingården är i genomsnitt cirka trettio år gamla, med några fält på över 80 år! Historiskt ger vinstockarna på Domaine Binner i snitt ca 45 hl/ha (20 till 60 hl/ha), "en normal agronomisk avkastning enligt vår mening" säger Christian.

Gården arbetar enligt biodynamiska principer. "Det som tilltalade mig var att vinodlaren, genom att respektera livets naturliga cykler (växten, jorden, månen, årstider) kan ge jorden och växten maximal välbefinnande. Man utför behandlingar med växter, eteriska oljor och naturliga produkter som vassle eller havssalt. De hjälper inte till att "kämpa" mot mjöldagg eller mögel, men ger vinstocken resurserna att stå emot det!"

Vin:

Druvorna till detta vin växer i en jordmån av olitisk kalkjord på Bildsoecklé. Historisk är det känt för att vara i det närmaste optimalt för Gew. och Pinot Gris, som det här vinet är gjort av. Historia är en sak säger Christian, men med den globala uppvärmningen kan det bli för varmt så jag studerade hur man gör i andra varmare länder som Italien, Slovenien, Georgien och lösningen är skalmacerering av vita aromatiska druvor. Orange vin.

Si Rose föddes med hjälp av tre kvinnor. Julie, (ansvarig för vinet i källaren) fick med hjälp av en kvinnlig sommelier och grafisk formgivare utveckla vinet. Rosor blev temat; Gew. druvans skal får färg som kan liknas med en ros och en arom med toner av rosdoft. Vinmakarens egna ord om vinet: "En magnifik doft, en häpnadsväckande friskhet i gommen, ett feminint vin skapat av kvinnor" Vi lägger till Apelsin eller kanske Ingefära och en snygg lätt bitterhet som gör det bra till mat.

Skörden av fullt mognade druvor sker för hand och sorteras noggrant av teamet direkt på gården. Skonsam och långsam pressning, en sval, hälsosam och ren (men inte desinficerad) källare, lämpliga och regelbundet oljade fat, ger gården de rätta förutsättningarna för att producera ett naturligt vin utan konstgjorda interventioner. Inget jästpulver eller bakterier, enzymer, bentonit, sötning, surgöring eller strippningsfiltrering används.
Druvjuicerna jäser vid låg temperatur och i sin egen takt, i flera månader vid behov. Vinet mognar på fin jästfällning, främst i hundraåriga kedjetunnor, en del på fat beroende på volym. Med undantag för undantag är vinerna varken sulfaterade eller filtrerade före buteljering efter 11 till 36 månaders lagring. Slutligen lagras vinerna i ytterligare 3 år i genomsnitt, innan vi får dem.


Frågor, idéer, kommentarer:
︎  Jörgen@rekovin.com
︎  0708-201219


Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION
Vi har ett nyhetsbrev om våra viner, hållbarhet & småskaligt tänkande som går ut en gång i månaden: ︎  NYHETSBREV

︎  INSTAGRAM
︎  EKO CERTIFIKATION