Smaken då?


Smakar Biodynamiska viner annorlunda är konventionella viner?


Japp! och jag skulle säga att några av mina bästa vinupplevelser kommer från viner som odlats biodynamiskt. Sedan är det inte samma sak som att säga att allt vin som odlats biodynamiskt ger en fantastisk smakupplevelse för det krävs mer än så.


Är det samma sak med ett Naturvin?

Ja men ändå annorlunda. Det känns som att naturviner smakmässigt tar ut svängarna mer. Att de gränser och oskrivna regler för hur vinet från en viss plats skall smaka är inte det man i första hand eftersträvar. - Vinet skall leva och det innebär att konventionen får kliva åt sidan. Man blir ofta överraskad av smaken i ett Naturvin!

Ett fantastiskt vin kommer från en fantastisk odlare som vet hur man sköter sin vingård in i minsta detalj och vet hur man skall hantera sin skörd. Jag tror inte att det inkluderar att man använder kemikalier som dödar jordens micro bakterier eller att man tillsätter jäst eller andra kemikalier vid vinmakandet. -Det är duktiga odlare med en sann filosofi, och en djup känsla för vinet och terroiren som skapar de bästa vinerna - ett vin som berör!

Jag läste en intervju med en av världens bästa sommelierer, Olivier Poussier. På frågan vad han letade efter i ett vin svarade han; Renhet, friskhet och balans är det jag letar efter, inte koncentrations-monster. Jag är sommelier och oavsett var i världen jag smakar, föreställer jag mig alltid vinet som när det serveras vid bordet.  Jag letar efter vinets drickbarhet vilket nås igenom balans, betydande friskhet och smaklighet. Det här är vad jag finner i biodynamiska eller väl odlade ekologiska viner. Samtidigt har de ett avtryck, en mycket påtaglig terroir-dimension.

Kan ett biodynamiskt odlat vin eller ett Naturvin vara så annorlunda än ett konventionellt?

Jag vet flera vinodlare som kan berätta att dom valt att ställa om. Dom har slutat med kemikalier och konstgödning sett skillnaden i vingården men inte fått någon stor förändring i vinet. År efter år har dom kämpat på och först när dom ställt om till biodynamisk odling har den rätta energin och vibrationen kommit i vinet. Andra har genom att odla vinet Naturligt eller ”vilt” uppnått samma mål.

Det kan förklaras i andra termer tex; alkoholen är helt annorlunda än i ett konventionellt vin. Detta kan förklaras av en bättre integration av alkoholen genom druvor med starkare syrlighet som ger ett vin av bättre drickbarhet.

Olivier Poussier igen; Det Biodynamiska vinet eller naturvinet är inte byggt på kraft, koncentration eller rikedom utan på uthållighet och längd. Av erfarenhet har jag lagt märke till att biodynamik gör det möjligt att tillverka viner med stor längd. Det är lite som när man använder ekfatslagring, det adderar sötma och strukturerar vinet, -biodynamik strukturerar vinet och det stärker finalen (uthållighet och längd) och att det ger viner med mycket mer vibration och energi.

Säg hej! ︎

︎ Jorgen@Rekovin.com - ︎ 0708-201219 - ︎ @reko_vin - ︎EkoCertifikat