ETIENNE

&

KATIA SIMONIS

STEGET 

ÖVER EKO

Foto: Otto Karlsson

Etienne och Katia har utvecklat sin vingård under många år. Etienne praktiserade i Bourgogne och när de tog över slog omedelbart in på ekologisk odling och drog ner på skördeuttaget för att förbättra kvaliteten på vinet. Sedan dess är man i ständig förändring. 2005 slutade man använda kemikalier i vingården för att förbättra jorden och höja kvaliteten på druvorna och förstärka aromen i vinet. Kemi fri vinodling är också en förutsättning för att jästsvampar skall överleva och trivas på druvorna och att det är just den jästen, inte tillsatt eller den från väggarna i vinkällaren som startar jäsningen i tunnorna efter skörd. Det är ur respekt för kunden, naturen, kommande generationer och för vinbondens eget bästa som Etienne och Katia certifierade för Eko odling 2005 och Biodynamiskt 2011. Att ta steget vidare till biodynamisk odling efter Kemiskt giftfri var givet för att få välbalanserad levande jordmån som utmynnar i viner med en stark identitet. Att det dessutom bygger upp vinplantans egen motståndskraft är viktigt när man inte skall använda kemiska bekämpningsmedel.

I källaren används inga tillsatser eller andra tillsatta produkter. Vindruvorna skördas försiktigt för hand. De pressas långsamt i 6 till 8 timmar och rinner av gravitationen ner i en tunna för att lugna ner sig innan det rinner vidare till sina jästunnor. Jäsningen startas spontant av jästen på druvorna och pågår under 3 till 6 månader. Buteljering sker i maj och i augusti.

Som med alla bra viner är en av förutsättningarna bra vinlägen och det har Simonis. Både grand cru, namngivna speciella ”terroirer”, på sluttningarna och längre ner i den tyngre jordmånen. Oavsett läge bär vinerna Den gårdsspecifika smaken av generös frukt under strikt kontroll.

︎ Simonis hemsida 

︎ Simonis instagram

︎ Simonis certifikat    (Demeter)

︎ Simonis certifikat      (EkoCert)


︎TILLBAKA


Säg hej! ︎

︎ Jorgen@Rekovin.com - ︎ 0708-201219 - ︎ @reko_vin