Inlägg no 9 -
2020-02-24ALSACE VIN no 6. - RekoVin väljer Alsace viner.

-Jag vill börja med att tacka alla som kom och hjälpte till med att välja vin!

Upplägget var att tre grupper var utsedda för att gå igenom och bedöma en av tre grupper;
1. Vita biodynamiska viner med en klassisk Alsace smak.
2. Biodynamiskt eller ”Sauvage” AB-certifierad viner med Naturvin smak.
3. Röda biodynamiska viner med en klassisk Alsace smak.

Odlarna och vinerna var noggrant utvalda genom research och sedan via smakprovning och besök på gården. Alla gårdar på mindre än tio hektar, certifierade och minimala i sitt användande av tillsatser eller påverkan på vinet eller odlingarna. Alsace eftersom det är ”nära” Sverige och därmed lägre CO2 utsläpp vid transporten – Japp ni kan det vid det här laget.


Provningen skedde öppet, dvs innehållet i glaset var känt, i grupper om 8 eller 9 personer. Kvalitet och prisvärdhet sattes mellan 0 och 5 och kommentarer gavs om när eller till vad vinet kan tänkas passa till.

Av 23 viner ansåg RekoVins Community att tre av de röda och tre av Naturvinerna inte höll i snitt 3 av 5. Och några fler kämpar kring det sträcket när det gäller prisvärdighet. Den senare frågan skall jag återkomma till i ett senare inlägg.När respektive grupp hade testa separat och tillsammans med lite olika smaker på mat, rökt-, skaldjur, asiatiskt, chark etc så gick man vidare och smakade de övriga vinerna och noterade några man tyckte speciellt bra om.

Slutligen testade Jag, Maggan, Robban och Viveka alla vinerna en gång till med resultaten framför oss och kvitterade, höjde eller sänkte och efter det la jag in tre av naturvinerna baserat på min ”Founders Nose”.. 

Valet av de vita vinerna följde communityns bedömning. Vi valde båda Sylvaner vinerna. Sylvaner som kanske inte är känd som den mest nobla av druvor i Alsace, men som med den extra energi som ofta kommer med biodynamisk smak blir väldigt bra speciellt till våra fantastiska räkor i Sverige. Vi valde en Pinot Blanc ”lagrad på ekfat” vilket ju är lite ovanligt – många skrev om kanonkombinationen mellan detta vin och Almnäs, Vrångebäcks ost.

Två Pinot Gris och två Riesling skulle jag säga var helt väntat och i denna grupp hittar vi de vinerna som scorade allra högst, klart över fyra.

I gruppen av Naturviner så skiljer sig svaren mer åt inom gruppen och generellt sett är det mer högt och lågt i bedömningarna. Gewürztraminer i doften tycker en del är gudomlig men någon tycker absolut inte om dem. Totalt sett kommer Gewürztraminer något bättre ut än Riesling vinerna men sammantaget ändå lägra än de med klassiska smakprofiler. Priset är också högre i denna grupp. Med min ”founders nose” valde vi tre Riesling och tre Gewürztraminer.

Slutligen valde vi två röda viner. Jag kunde egentligen valt en till baserat på Robbans passionerande argumentation i Söndags men valde att avstå för nu. Den här gruppen avviker mer från det jag trodde själv innan provningen men jag håller med resultatet från gruppen. Temperaturen visade sig spela väldigt stor betydelse för dessa rödviner. Pinot Noir från Alsace letar ju väldigt mycket efter frukt, syra och balans och när vi provade dem för kalla så kom inte riktigt frukten fram då gynnades vin med lite mer sötma medans lite för varma gynnades de som var strama och eleganta. Många har skrivit i sin kommentarer att detta röda vin dricker jag till fisk.


Baserat på resultatet har Jag skickat till odlarna och bett att få göra en första beställning. Håll utkik efter en uppdatering om detta här eller på  instagram.

Tack för hjälpen, och om du har några tankar så vi tar gärna emot feedback på formen för provningen, tips om protokollen etc.︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat