Inlägg no 8 -
2020-02-03ALSACE VIN no 5. - Mässan i Angers

-Vi var på Mässan och hängde på grinden innan dom öppnat.. Sen så gick vi direkt till Luc & Henri Faller från Alsace som vi gjort upp med på förhand. Bra att vi var där tidigt så att han hade tid med oss innan anstormningen av besökare. När han tog över efter pappan ställde han om till Eko/Bio under tio år tycker han inte att han såg någon skillnad på vinet så var det någon som fick honom intresserad av Biodynamisk odling och nu kom energin och äntligen såg han resultatet i vinerna -och vilka viner! Nu försöker Luc skicka prover till den 20:e. Mässan har två delar Loire vin och Demeter/Biodynamisk odlade. Vi har valt ut ett antal att besöka och har hunnit med rätt väl det vi tänkt.

Florence Pelletier odlar både stilla och mousserande vin i Champagne som skulle kunna vara vårt nästa område att söka odlare i. Lite annorlunda än vad man är  van pga jordmånen, annars fruktigt och direkta viner. Bernard Vallette gör viner som man inte har hört talas om i Beaujolais och riktigt intressanta blandningar av druvor och tex även en torr Muscat. Mycket bra! Sandrine Henriot också i Beaujolais visad upp sin första årgång efter hon tagit över av en odlare som redan var biodynamisk. Mer klassisk smakprofil men med mer energi ,runda mjuka och fulla av energi! Champagne Lelarge-Pugeot, Eko sedan länge och nu Demeter certifierade för en del av sina viner. En väldigt karaktäristisk doft och smak av exotisk frukt eller persika och även apelsinskalsbeska i smaken. Domain Childéric i södra Rhône, som ni såg i Instaupplägget,endast 4ha i princip grenache viner men med oväntad struktur som backar upp mjukheten i Grenache druvan. Slutligen en Tysk odlare Frank John med Riesling (en otrolig 2017!) , Pinot Noir, lätt i doften men ordentlig pinot noirsmak och struktur, och sist mousserande riesling gjorda enl. Chanpagnemetoden och 32 eller 40 månader på flaska innan druvresterna tagits bort. Man har redan en importör som säljer vinerna i Sverige och kommer in på systemet med Dom röda vinerna så importören gör ett bra jobb åt dem. Imorgon skall vi fortsätta med några till som vi redan haft kontakt med och ytterligare provningar. Nu skall vi ut och dricka vin!!!

︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat