Inlägg no 7 -
2020-02-02ALSACE VIN no 4. - Rohrer & Simonis

-

︎ Ludovic Rohrer


Två besök idag hos Ludovic Rohrer, Domain André Rohrer i Mittelbergheim och Etienne och Katia Simonis, Domain Etienne Simonis. Båda odlarna är biodynamiska och både Ludovic och Etienne är de personer i generations längden som tagit gårdarna till Biodynamisk praxis och certifiering.


 

︎ Bilder från Rohrer-gården.

Ludovic hade i princip bestämt sig för ett liv utanför familje företaget men återvände och efter praktik hos Julian Meyer bestämde han sig för att ställa om. Han parallell odlade samma läge samma druva innan han bestämde sig och resultatet visade entydigt på bättre vin under en biodynamisk regim. 9 generationer som vinodlare och tre generationer fortfarande aktiva i familje gården där Ludovic och hans syster har nu tagit över driften. Redan Farfar var ekologisk och är mest imponerad över att viner numer uppskattas och säljs över hela jordklotet. Goda stringenta viner vi har med oss en mousserande Chardonnay (bara för dig Lars Z) och Sylvaner/Pinot Blanc som rena och eleganta kommer passa bra till västkustmat samt en Pinot Noir med fat kontakt, gamla fat för oxiderings kontakt snarare än att ta smak från faten. Slutligen skickade Ludovic med några överraskningar och vi kan redan nu avslöja en PetNat.︎ Katia & Etienne Somonis.

Så åkte vi söderut till vad det skulle visa sig Christian Binners granne, Domain Etienne Simonis. Etienne och Katia tog emot och presenterade gårdens historia, vinlägena och vinerna. Samtliga vin lägen hanteras separat hela vägen till egna buteljeringar ca 25 olika viner. Etienne ställde om till biodynamiskt när han tog över driften 1996 och certifierade 2000. Katia och Etienne sköter gården tillsammans och endast med lite hjälp vid arbetstoppar som skörd, men man skulle aldrig lämna bort tex klippning. Fantastiskt att få berättat för sig om läget och jordmånen och sedan smaka just den terroiren i glaset! Många goda viner och Pinot Gris som definitivt stod ut mot annat vi smakat, så det köpte vi med oss! På Ottos inrådan även en sötare variant som smakar Guld! EN Pinot Noir som kommer bli super intressant att smaka jämte Ludovic´s och en ”rouge de blanc” ungefär som en Champagne på pinot Noir men vinifierad som vit. Katia och Etienne skickade också med en Gewürtztraminer som dom tror vi kommer att gilla.︎ Bilder från Somonis-gården

Nu åker vi till Mässan i Anger för att knyta kontakter och lära. Hoppas ni som läser inte tycker att det låter för avancerat utan verkligen tar chansen och kommer den 20:e.
︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat