Inlägg no 5 -
2020-01-29ALSACE VIN no 2. - ODLARNA

-Som ni såg på förra inlägget så är vi nu på väg till Frankrike. Vi har pusslat ihop ett härligt program för veckan som kommer. Jag var inte medveten om att det var en så hektisk period för vinodlare i Januari och Februari med ett stort antal mässor att besöka för att knyta kontakter och sälja vinet. Nu gör vi en kombo dvs. både besök hos några odlare på deras gårdar i Alsace och träffar ytterligare andra på Mässan i Anger.

Två dagar ner sen börjar vi besöken hos Domaine Christian Binner kl 08:30 på Fredag (Gôtt mos!). Vi skall försöka se både gården och prova vinerna. Det verkar vara stora projekt på gång på gården både nytt vinmakeri och en ny stor mur två meter hög och 40 meter lång och viner från Riesling till orange till PetNat (mousserande) och även viner med inblandning av annan frukt och destillat. Naturvin. Mer om detta efter besöket.

Sedan åker vi Norrut i Alsace till Domaine Lissner och Bruno Schloegel i Wolxheim. På min nästan oförskämt korta förfrågan så fick jag ett fantastiskt mailsvar från Bruno om hans viner, vin filosofi och länkar till utveckling i samhället i stort. Viner med minimal påverkan. Fullt sortiment av viner även här. Naturvin. Skall bli otroligt spännande!
Tillbaka i den Norra delen av Alsace i Mittelbegheim nära Barr och André Rohrer. Gården har varit i familjen i åtta generationer. Dom ställde tidigt om till Biodynamiskt, redan 2001 och är omtalad som väldigt skicklig vinmakare och vinerna för torra, precisa och subtila viner. Mer kommer!

Slutligen besöker vi Domaine Simonis i Ammerschwihr. Även om dom knappt har en dag mellan vin mässor har vi blivit inbjudna att besöka gården. Etienne och Katia är intresserade av vår affärsmodell och vill höra mer. Simonis har ett gott rykte med vingårdar med många goda lägen. Biodynamisk. Cliffhanger! 

Mässan är i Anger och vi skall besöka en del av den. Demeter som är certifieringsorganet för biodynamiska viner har en hall för "sina" odlare. Det är ca 100 utställare på mässan vi har markerat ca 30 som är små och som ligger så pass nära Sverige att vi kan se dem som en nästa odlare/vin. Sen skall vi inte gå för snabbt fram utan ta hand om de första vinerna först. Vi har ju först och främst några odlare från Alsace som vi skall träffa på Mässan. Men vi passar också på att träffa odlare från några andra distrikt. Närmast till hands är några små familje-domäner från Champagne (1450km från Gbg), Niederösterreich (1350km), Pfalz (1250km), Bourgogne/Beaujolais (1600-1700km). Vi vet inte riktigt hur det funkar på mässan så vi är mest där för att lära och knyta kontakter.
︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat