Inlägg no 4 -
2020-01-23ALSACE VIN no 1. - FÖRSTA VINET

-

Då är det dags att skapa vårt första vin. Vi börjar med Alsace, geografiskt 140 mil bort vilket är vårt närmaste franska vindistrikt. Vitt och allt mer rött kvalitetsvin i en region med många lite mindre familje egendomar och en stor andel Biodynamiska- / Naturviner.

Vi tror att vi skall hitta odlare och viner som passar bra in i RekoVins kvalitets- och miljö ambitioner. På systemet såldes det 2018 8600 flaskor Alsace vin till privatpersoner i prisspannet 175 till 275 kr per flaska. Sex viner säljer mer än 330 flaskor om året. Genomsnittet är 124 flaskor, medianvärdet är ca 40 flaskor. Det är ändå nästan uteslutande de stora odlarna som är representerade på systemet. Med tanke på att det här är volymer som även en mindre familje egendom klarar så finns det ingen anledning till “storskaligheten. - Så här har vi ett uppgift att fylla! Utanför systemet säljs det till restauranger och det verkar som en stor andel naturvin fortfarande dricks mest på restauranger.

Vi har sökt oss igenom regionens odlare dels genom Demeter.fr som är certifieringsorganet för biodynamiskt odlade viner, olika webbsidor för Naturviner, Raisin-appen, Mäss-deltagarlistor samt ett besök på vinbaren "L'un de sens" i Colmar. (läs gärna Per Warfinges alsace blogg).

Efter mailkonversation med flera väldigt engagerade och härliga vinodlare så har vi nu bokat besök i Alsace och sen åker vi till vinmässan i Angers för Biodynamiskt odlade viner. Det är Jag, Otto och Robban som åker till Alsace och Jag och Otto åker sedan vidare till Anger. Håll ögonen öppna på våra sociala kanaler den 31 jan - 5e feb!

Vi tänkte nu försöka att dela med oss om vad som händer och vad vi upplever samt att försöka dra igång en medskapar dialog på Discorden, gå gärna in och var med även om du inte tycker det är så lätt att var delaktig - vi vill gärna ha feedback efteråt så vi kan göra det bättre.Vi hoppas få med oss prover hem så kan vi ha en vinprovning och se vad vi gillar och går vidare med. Vi tänker i dessa termer: Hållbart utvalt vin av god kvalitet som representerar sitt “terroir”, sin odlare och RekoVins “community”.︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat