festival


Avskalat, Stockholm 22

Äntligen! Det är ett halvår sedan vi träffade massor av härliga naturvins drickare på avskalat i Göteborg. Nu är det  Stockholms tur, München bryggeriet 11:e och 12:e november: Taggad till tusen! -som igelkotten sa.

Vi tar med oss två röda, ett vitt och tre orange för provsmakning. - Tänker att vi erbjuder att smaka lite av några för en kupong alternativt att man kan välja att få lite mer av ett av vinerna.

Det tar lite längre tid att servera flera smakprov och det kan bli lite längre väntan att komma fram men det var väldigt populärt att få smaka ett tvärsnitt av vår odlares viner så vi hoppas att ni står ut med det.

Nedan kommer en sammanfattning av vinerna vi tänker servera:


1) Luc Faller, Pinot Noir,
2018, Alsace AOC


“Pinot Noir till bords”

Pinot Noir från Alsace är kända för sin fokus på frukt och syrlighet, detta vin är precis det! Klassisk Pinot Noir smak, fruktigt och snyggt.

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med Rekovin Community;  “Rund mjuk druvtypisk Pinot Noir” “Frukt och syra utan taniner” “Fin Balans” “En riktigt god lätt Pinot Noir” " Ett matvin".  Perfekt till lättare kött rätter, krämig pasta eller tex torsk med sidfläsk.


2) Henriot, Morgon,
“Vagabond”, 2020 


"Ung, lättdrucken, med härlig frukt!"

Sandrine lever sin dröm! Ung, kvinnlig vinmakare med egen vingård i Beaujolais kanske bästa distrikt. På endast 4 hektar, 400 meter över havet odlar hon Gamay druvor naturvinsmässigt.

2020 var vädret varmt. Det som gjorde Sandrine lycklig var att hon fick regn i Augusti högst upp i odlingen och det gav en riktigt bra kick till fruktsyran. Det här är ett ungt, friskt, lättdrucket Morgon!

När vi provade vinet sa vår Community; "Syrligt nästan lite spritsigt" "Ungt och fräscht" "Blåröd färg" "Klassisk Morgon/Gamay smak men lättare" "Lättdrucket!" "Gräs eller örter i doften" "God fruktsyra och rätt lätt så det går bra att dricka med mat eller för sig själv." "Kanon till mat som alltid när det är bra med fruktsyra i vinet" "Ett vin för alla dom som gillar syrliga viner!"


3) Lissner, Wolxheim,
Riesling, 2019


"Ungt, vilt Rieslingvin utan tillsatser & påverkan!"

Vi har nästan slut på allt vin från Maison Lissner men nu har Theo skickat en pall som kommer om några veckor. Vi har med oss ett vilt och ungt (spritsigt) Riesling. Jordmånen där druvorna växer ger vinet kraft, mineral och syra. Härlig Fruktighet ungt och vilt -  inte ett vin som smyger ner obemärkt!

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVins Community; “Doft av blommor och frukt” ”Ungt och vilt!” ”Skörd på Flaska”. ”Smakar mycket frukt och mineraler” När det kom till smaken såg de flesta kombinationen med mat som given och att det ”tål” en hel del. -Ett spännande vin!


4) Simonis, L’INDIEN, Gewürztraminer, 2020

“Blommor & bärnsten”


Gew.(Gewürztraminer) druvorna får ett orange skal när dom mognar och det tar dom med sig till vinet när man jäser vinet med skalet kvar - Orange vin alltså! .

Druvorna kommer från 50 åriga vinstockar planterade i granit grus i dalen. Jäsning sker till 75% med stjälkarna kvar under 7 dagar i ståltank och lagras på fat till buteljeringen sker på sommaren efterföljande år. Karaktäristisk smak av gew. blandat med de naturliga smakerna från skaljäsningen.

När vi provade vinet sa vår community; “Tänk det här vinet med en Curry eller Tagine!" "God doft, sedan lite svag början men sedan kommer smaken!" "Blommig doft lite karamellig, rostad smakton" "Bärnsten" "Salt & Sött" "Till pizza med oliver!" "Man gillar det mer och mer…" "Gew. men med mer apelsinskal"


5) Luc Faller,  Muscat PetNat, 2019, Vin de France

“Mystisk Muscat”


Luc Faller gör mytiska Muscat viner! Fullt mogna Muscat druvor som jäst med skalet och har ett lätt bubbel. - Fruktigt som ett vitt, kraft som ett rött och bubbel som ett mousserande. Nytt tänk i Alsace men ändå traditionsenligt i att det absolut är ett vin för bordets goda!  

Här kommer lite citat från när vi provade vinet med RekoVin Community; "Bärnstensfärgad med doft av Muscat och Mandarin" "Mogna äpplen, russin och blommor" "Torr men fruktig smak med balanserad syra och beska" "Ett ofunkigt PetNat""Härligt vin - lite svårfångat" "Gott till buffé, kycklingspett och vegetariska rätter" "Kanon till hårdost och rostade mandlar".

Faller Muscat PetNat smakar annorlunda än ett konventionellt vin. Ekologiskt och utan tillsatta sulfiter.


6) Binner,
“Scarabee” Skin-Touch, 2016


"Orange från Grand cru läget"


Druvorna till vinet kommer från ett närmast mytiskt Grand Cru läge i Ammershwihr; Kaefferkopf. Jordmånen är av djup granit och sandsten berget är högt och brant och vinstockarna växer i sydöst läge med perfekt exponering mot solen. Vinodling sker enligt biodynamiska principer.

Vinet består av Gewurztraminer(60%), Riesling(30%) och Muscat(10%) som skördats och pressats tillsammans, jäst med skalen i två veckor och lagrats 24 månader före buteljering. Inget tillsatt, inget borttaget! Här pratar vi om ett naturvin gjort på ett grand cru läge och en delikat naturvinssmak. 

När vi provade vinet sa vår Community; “mmm vilken doft!!” “Gulorange färg” “Kraftig, tydlig smak" "Söt, god frukt" "Balans mellan frukt, syrlighet och beska" "Ett otroligt gott och välbalanserat orange vin" När det kom till smaken såg de flesta kombinationen med exotisk mat, ost eller vegetariska rätter; "Gott för sig själv" " Gott till Asiatiska smaker, till ost, till grönsaker".︎︎︎

-Jörgen & Otto
︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat