Mat & Vin


VINPROVNING
22e jan


Vi har haft en omikron-anpassad vinprovning av nya viner från våra odlare. Inte fler än åtta personer denna gång i övrigt samma upplägg med viner, provningsprotokoll och lite fria tankar om vinerna. Vi längtar efter att kunna ha ännu fler på provning men det får väl dröja lite till.

Kul är det i alla fall när våra odlare testar nya idéer och gör "nya" viner och vi har möjlighet att ta in dem, Målet är att några av de vinerna vi smakade letar sig till Sverige för att finnas tillgängliga i systemets beställningssortiment som våra övriga viner.


Lite axplock….

PetNat'en var en lätt bubblig, torr, blommig upplevelse med syrlighet och beska nog för att drickas till mat. På en skala mellan ett och fem hur olik vinet är mot ett konventionellt crémant fick den 4 dvs. stor avvikelse. Samtidigt var det ett PetNat som höll sig till traditionen, dvs ett vin klart mycket mer är en törstsläckande läsk om man vill definiera det så. Alkoholhalt över 14%, socker 0,9 g/l, syra 5,9g/l och Sulfit 12mg/l.En Crémant Extra Brut från 2015. Ett fruktigt vin med endast lätt bubblighet. Ett torrt bubbel, extra brut innebär 1g socker per liter men ändå med fruktsötma i smaken. Fördrink med tilltugg, skaldjur eller lite krämigare lättare rätter tyckte de flesta men äppke/päron aromerna gjorde att vinet passade bra även till desserten kanske lite överraskande. Alkoholhalt 13%, socker 1 g/l, syra 6g/l och Sulfit 25mg/l. Det här vinet finns på Skeppet GBG i Göteborg.Om jag skall nämna ett vin till så blir det ett Orange Gew. (Gewürztraminer). Här är det mer okonventionellt och spännande smaker. Ett kraftigt vin med blommor och exotiska frukter, sommarbär och kryddor i både i doft och smak. Färgen är läckert röd-orange. Att bara njuta som det är eller tack vare  frisk fruktig syrlighet till hyfsat kraftiga maträtter, inte minst Asiatiska. Alkoholhalt 14%, socker 1,6 g/l, syra 5,6g/l och Sulfit 42mg/l.

Vi håller på att utvärdera och välja så återkommer vi lite senare. Har ni några önskemål, synpunkter eller kommentarer så är vi nyfikna !

-Jörgen och Otto.


︎︎︎︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat