Mat & Vin


NYA FAVORITER
PÅ JULBORDETTraditioner är intressanta och är dom inte i grunden motsägelsefulla? Ta Julfirandet om de hade sett ut som dom "alltid gjort" dvs oförändrade sedan "Jesus gick i kortbyxor" så hade vi säkert inte bemödat oss med att fira och hålla traditionen levande. Just det att de i grunden förändras med tiden, normer och samhället vi lever i gör att traditionen hålls vid liv, men oförändrad; - inte en chans!

Alltså, det finns plats för att välja in nya favoriter på julbordet. Vi funderade vad vi skulle vilja ha med på vårat och lagade lite maträtter för att testa. Att råvarorna skall vara i säsong verkar en bra startpunkt och då fick vi bra hjälp av den guide som Äkta Vara nyligen publicerat "länk" Kanske även att färg spelar roll, mycket rött och grönt :-) sedan gjorde det nog inget om det passade in med vad vi tror i övrigt kommer att stå på julbordet…vet inte men ungefär så här tyckte vi.

Vi gjorde 8 "bites" -  1 är nog redan på julbordet för många, 2 som vi tycker skulle gå rätt in och absolut kan ersätta annat som redan finns där, 3 kanske - ersätter inget men adderar nåt' nytt och 2 som får stanna utanför.
Så utmanarna var:

  • Grönkål&Grönmögelost paj - Absolut nåt' som vi gärna skulle se på julbordet. En god Paj är så där insmickrande god att den i princip är oemotståndlig. -Rätt in på julbordet!

  • Glödbakade Rödbetor - Ok man behöver en öppen spis/kamin men i övrigt busenkelt och supergott! Perfekt matchning till alla proteiner på julbordet lite rökig smak, rödbeta som smälter i munnen och som även involverar näsan, ögon och öron med stigande rök och knäppande ljud. -Rätt in på Julbordet.

  • Vårrullar - Nja kändes inte som att det funkade nåt vidare faktiskt. -Stannar utanför!

  • Surdegs crostini med Gråärtshummus. - Gråärtan är en ärta som är lätt att odla lokalt och ger rätt mycket att skörda och är lätt att förvara. Den kan med fördel ersätta kikärtor i tex hummus. Crostinin var jätte god men vet inte vilken roll den skulle spela på julbordet. -Stannar utanför!

  • Surdegs crostini med Ärtstomp och stekt kantarell - Frisk liten bite som absolut skulle pigga upp på julbordet. -Kanske in på Julbordet!

  • Chilli poppers - jadå för att det adderar lite hetta till julbordet men det är lite jobb så i så fall gör dom färdiga innan och bara gratinera lagom till allt skall fram. -Kanske in på Julbordet!

  • Grönkålschips med tryffelfärskost - Det är svårt att sluta äta grönkålschips precis som potatischips. Gott med färskost smaksatt med tryffel (svagt) och den adderar en annan textur till julbordet så kanske in på Julbordet!

  • Rödkålssallad med apelsin och russin - Är nog på många julbord redan och den förtjänar sin plats där. 

Vi drack tre viner till (så det blev en bra Lunch :-)) Binner S'Gelt, Rohrer Hors Piste och Faller Pinot Noir. Alla fungerade bra till de olika rätterna så vi fick prova om och om igen…Det var väl så att någon tyckte att just det här vinet passade väldigt bra till den här smaken men jag tror favoriten till slut var Binner S'Gelt. Gôtt! Möjligen en egen spaning men det är så gott med naturvins-äppel-fruktigheten till mycket av det vi äter just nu/i säsong just nu. Att bryta Öl&Snaps traditionen är kanske svårare än mat traditionen och så länge sillinläggningarna finns på julbordet finns det väl fog för det!Recepten till maträtterna finns här nedan:

Grönkål & grönmögel paj
- fräs lök på medelvärme och vänd i grönkål, blanda med riven grönmögelost. Fyll ett pajskal med blandningen och häll över äggstanning. Salta och peppra. Grädda i ugn.


Glödbakad Rödbeta
- Elda några rejäla klabbar i kaminen/öppna spisen till glöd (lägg ev i några grillbriketter) lägg närodlade ekologiska stora rödbetor direkt i glöden. Baka en timme eller mer. Lägg upp och skär bort skorpan på rödbetorna när de skall ätas. 


Rödkålssallad med apelsin och russin
- skär 500g rödkål per rödlök fint. Filea två apelsiner och skkala två äpplen och skär i bitar. Russin eller granatäpple. Blanda och häll på en söt vinägrett tex honung, svartavinbärsaft, balsamico och olja. Salta.


Grönkålschips
- dela grönkål i chipsstora blad. Blanda i lite kallpressad rapsolja och massera sprid på plåt grädda i ugn på 150 till 175grader. Flinsalt. Gör färskost och smaksätt eller köp färdig.


Chillipoppers
- Halvera på längden rätt stor men framför allt mild chilli tex Aji Bianco. Hacka och blanda salladslök, selleri, feta, rostade mandlar, och rökt ost. Krydda med salt och en finhackad habanerochili gärna en mild typ tex Habanero St.-Martin. Gröpa ur frön och fruktväggar och fyll chillin  toppa med en liten ost skiva. Gratinera i ugn. 


Crostini med ärtstomp och kantarell/champion
- mosa färska ärtor och blanda med parmesan, olivolja, citronsaft salt och peppar. Rosta ett surdegsbröd lägg på ärtstompet och toppa med ett par stekta svampbitar.


︎︎︎


-Jörgen︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat