mässa


AVSKALAT FESTIVALEN

Oj va kul det var att träffa så många positiva och intresserade naturvinsdrickare! Det var som ett nästan tvåårigt covid-vaccum pös ut och in kom positiv energi från mötet mellan människor, Härligt!

Först ett stort tack till en väldigt väl genomförd Festival - Tack Naturvinsguiden och Münchenbryggeriet!

Det var ju vår första Naturvinsfestival så vad vi hade att förvänta oss var lite oklart. Vi gjorde en ny skylt, sydde små tygpåsar för att ha glaset kring halsen och vi gjorde linoleum tryck med loggan. Naturligtvis lämnade vi ut visitkort och chilifröpåsar med biodynamiskt gynnsamma planteringsdagar för 2022. Vi hade våra fantastiska odlare med oss i form av citat på stora tygpåsar, citat som dom delat med sig av vid besök och i mail som vi kunde referera till vid presentation av deras viner.

Från kvart över tolv till kvart i nio på kvällen var det kö för att prova våra viner. Ett jätte intresse!

Besökare i olika åldrar, bakgrund och erfarenhet; Professionella, kunniga amatörer och förfestare. 5 cl vin mot en kupong (4st ingick i entréavgiften) var riktmärket från arrangörernas sida, vi valde att erbjuda mindre per glas men fler viner för en kupong. Då kunde vi ge besökarna en bättre, heltäckande bild av våra odlare och viner. Vi presenterade vad "Reko" i RekoVin står för, våra fem odlare, deras filosofi, hur vinerna smakar och varför sedan kom det roligaste; att få höra alla provsmakares referenser, idéer och tankar om vinerna. -Om vi skall vara ärliga innebar det också att vi överserverade ca en tredjedel, men det var det värt!Några moments:

 • En som inte tyckte hon hittade något gott rött vin på festivalen, blev så överväldigad av Luc's Pinot Noir att hon fick tårar i ögonen.  -Vin fulla av känslor!
 • Ett ungt par med en bäbis i sele på magen provade och var jätte glada att få connecta lite med Göteborg, dom  blev nyfikna på SkeppetGBG när vi berättade om scenen och att våra viner fanns där. "Nu känns det redan mycket roligare att vi snart skall flytta till Masthugget!"
 • Vi träffade en "Rekokusin" som heter RekoMat och finns i Lund hon var pricksäker på vinerna och hur hon kunde matcha med mat. - Hoppas vi kan samarbeta kring nåt' i framtiden!
 • Ett par kockar som funderade kring olika smakupplevelser som i princip utgick ifrån vinet och sedan kombinerade ihop total upplevelsen med maten. "Det märks att era odlare har många år på nacken, kvaliteten jämfört med väldigt mycket annat på festivalen är väldigt hög".
 • En göteborgare bosatt i Trondheim blev som besatt av Simonis Pinot Gris - Vi har dom bästa skaldjuren i världen utanför Trondheim! 
 • Vi hade en del mat skribenter, Otto gjorde några intervjuer bland annat någon som skulle skriva om Pinot Gris så han provade och gillade både Simonis och Rohrer Hors Piste.
 • En tjej som skapade mat och dryck upplevelser på speciella "retreat" och som tänkte i väldigt annorlunda banor. Hon beskrev nästan poetiskt hur en pumpasoppa som jordade en måltid skulle ackompanjeras av Lissners Gewürztraminer Muschelkalk och som Aladdin i flaskan lyfta hela måltidsupplevelsen -Jag gör inte hennes berättelse rättvisa men hon hade en klar bild om vinerna och hur de kunde skapa sammanhang.
 • Två tjejer som var nyfikna på naturvin, dom jobbade på systembolaget och tyckte att Bolaget nog borde vara lite mer öppna för naturvin. Dom gillade verkligen våra viner speciellt Rohrer Pinot Gris Hors Piste "Skojsigt vin!"
 • En kille ursprungligen från Tyskland men med många år i Sverige föll pladask för Lissner Riesling Rothstein och utropade "Jag vill också importera vin!"
 • Två britter som var i Sverige under några veckor och hade gått in på systembolaget och var chockade över att det var så dåligt med naturvin. Nu förstod dom att det fanns mycket att beställa dom gillade Binner S'Gelt och undrade hur snabbt det gick med beställningarna.
 • Flera unga sommelierutbildade tjejer och killar som var super duktiga på att förstå vinerna, smakerna och kombinationsmöjligheterna med mat. Dom verkade verkligen gilla våra viner.
 • Lissner Gewürztraminer Muschelkalk och ostron! Var en smak idé under dagen.
 • Några restauranger men inte med någon uttalad hållbarhetsprofil så…
 • Jag hade en välkänd matskribent som fått klart för sig från flera av landets bästa krögare att från och med nu är det naturvin vi kommer att servera så om du skall skriva om vin så måste du lära dig. Hon var snabb på att plocka upp smakerna och berömde våra viner för att dom är så välgjorda och drickvänliga "Inte så "funky" utan verkligen perfekta till mat!"

….och så här var det i nio timmar. Vi serverade nog ca 300 personer. Det var 1600 besökare på mässan tyvärr hann vi inte prata så mycket med våra kollegor. Vi hälsade för första gången på Drömdalens cider som faktiskt håller till 200 meter från oss har i Sävedalen. Maggan testade och tyckte cidern var kanon! Glömda Äpplen är grannar med oss i Floda och Kafferäven i Bellevue. Nya bekantskaper var Gullbergs by Stockwine och Torchia Vino (en svensk kille som bor och jobbar som kock i Neapel (Tshirts som hedrade Maradona, vi trodde först det var Che Guevara:-)) Riktig cider och Jordmånen. Vi missad Sebastien Boudets galetter som doftade otroligt gott.. Bovete och vatten som får jäsa över natten. Almenäs ost i skivor, sallad och betor…

Många var rätt sliriga och vi var helt slut när klockan närmade sig nio. Vi skippade efterfesten. En kall öl på ett lugnt ställe utan musik nära hotellet var nog den godaste ölen jag druckit på väldigt, väldigt länge.


Hoppas vi ses igen! ︎


-Jörgen & Otto︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat