MAT & VIN

NAPOLITANSK PIZZA

Inlägg no. 40

2021/09/30


Vi gillar pizza, det är gott, enkelt, roligt och gott till vin "bäst av allt man blir lycklig när man bakar en pizza"..

Så vi tänkte att nu när hösten är på ingång och mörkret smyger på -då är det dags att ta fram pizzaugnen och trotsa regnskurarna! Vi är nybörjare på området och det verkar finnas hur många lyckliga nördar som helst på nätet (kolla Jeff Varasano eller ännu roligare lilla Napolis hemmagjorda videor om napolitansk pizza, underbar underhållning!) Vi tänkte försöka oss på tre olika pizza typer och först ut måste ju då  en klassisk napolitansk Margherita vara. Vi tror att våra viner passar som hand i handske till napolitansk pizza, tarte flambee/galette eller en Pizza Bianco.

Som nybörjare har vi börjat enkelt. Färdiga pizzabottnar - funkar bäst till bianco eller tart flambee. Tart flambee på ett vanligt norrländsk mjukt tunnbröd blir väldigt gott! Martin Johansson har i sin bok "Enklare bröd" ett väldigt bra recept på pizza deg och surdegsbagerier tex Lilla Sur i Kålltorp, Göteborg, säljer pizzadegar.

Tomatsås finns det också en oändlig mängd varianter av. Tareq Taylor gav sitt enklaste recept på TV som jag fångade upp och har använt och varit nöjd med: 2brk tomater och 2msk tomatpuré,3msk olivolja, 3tsk oregano,1msk vinäger,1 vitlöksklyfta,1/2röd Chili (ej för stark), 1 tsk salt. Rör ihop med stavmixer.

En vän, Mats Höstbo bakade pizza till familjen varje helg i säkert 20 år, så han har lagt tiden för att bli en riktigt duktig pizzabagare, och han skickade sitt bästa recept till oss:


Hej Jörgen

Hoppas allt är bra med er? Har ni vaccinerat er ännu?

Viveka berättade att du skall satsa på en ny karriär som pizzabagare! Kul och gott! Mitt tips på tomatsås kommer här:


1 burk fina krossade tomater

1 gul lök

1 morot

1 bit selleri (rot eller stjälk)

Persilja och basilika

Lite olivolja

1-2 msk smör


Häll i olivoljan i botten av en kastrull och häll över tomaterna. Finhacka (!) alla grönsakerna och lägg

Dem bara ovanpå tomaterna. Koka upp och låt det puttra sakta i 30-45 min, då lägger du i smöret ovanpå. Låt smälta ner och rör sedan om efter en stund.

Du kan välja att mixa såsen med en stavmixer om du vill. Jag brukar inte göra det, men grönsakerna bör då vara mycket finhackade (typ 2 x 2 mm).

Om du gör degen samma dag börjar du med den så kan den jäsa under tiden. Blanda 1/2 paket jäst, 2,5 dl vatten, salt och lite olivolja. Blanda in mjöl tills det blir en fin konsistens.

Toppings efter smak, goda råvaror hjälper till och till sist ett berg av ruccola, lite olivolja, flingsalt och mald peppar ovanpå allt vid serveringen.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Mats


Jodå, visst är det gott med vin till Napoletansk pizza och det skall vara rött till! Faller Pinot Noir, lite lätt kylt (utomhus svalt) smakar kanon till pizzan. Pizza-Lyckokänslan infinner sig även i höst luften..


-Jörgen


Tillägg, 5e oktober:Tart Flambee är ju våra viners egen bakgård - En Backyard-pizza alltså!

På 14:e Juli brukar Brandkåren i byarna i Alsace ha en framträdande roll, inte bara för att det förr sköts ordentliga fyrverkerier utan för att by festen finansierade den frivilliga brandkåren, eller kanske några av deras aktiviteter (lite oklart).  Vin odlarna skänker vin som sedan alla festivalsdeltagare köper till sin Tart flambee. De lokala pizzorna bakas över öppna eldar på torgen av frivilliga bybor och det är/var på det hela en skön stämning.  Som jag minns det var det nästan alltid vita viner till "Les Tartes".  En enkel deg, utan jäst, mer som ett tunnbröd. Alltid Crème fraiche och lök sedan är det nog vanligt med bogfläsk i strimlor och kokt potatis i skivor så att det mättar lite för brödet är tunt. Supergott är det i varje fall och passar naturligtvis jättebra till Alsace vita viner. Vi provade med både Fallers Pinot Noir och Simonis Sylvaner båda var jätte goda men det vita var nog trots allt bättre i matchningen. Utan recept - Glöm inte att Norrländskt tunnbröd är perfekt till Tart Flambee!


Tillägg, 8e oktober:Japp, till slut så krånglar vi till det med en Lyx-pizza bianco med havskräftor - Mer jobb men det det blir ju gott det också!

Först marinerade vi kräftstjärtar med strimlad lök i chili(hot lemon), vitlök, olja, citron, salt och peppar i några timmar. Sedan spred vi dem över den utbakade pizzadegen som vi preppat med crème fraiche. På med riven västerbottenost, basilika och en havskräfta på toppen och så gräddade vi pizzan. Kräftorna tål ju värme bättre än räkor/eller är bara större, utan att dom blir sega så den pizzan blev en hit! Jag trodde en hel Hot Lemon Chili skulle vara på gränsen till för hot och jag kanske var för nitisk med att skära bort fröväggarna för det kunde varit mer chili om du frågar mig. Passade det till vår Sylvaner - Som en smäck!


-Jörgen


︎︎︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat