SMÅSKALIGT

BESÖK BOSSGÅRDEN

Inlägg no. 39

2021/09/20Utanför Falköping, mot Tidaholm ligger Bossgården som odlar ekologiskt, biodynamiskt och småskaligt. Fantastiska grönsaker och några få djur på en liten mysig gård med vackra vasstak.

Gården ligger mellan platåberg och böljande åkrar det är kulturmark med anor långt tillbaka. Det väl (ännu) inte arkeologiskt belagt men med allt vad fantasin och magkänslan kan frambringa så var det här dom första svenskarna slog sig ned, det kan inte ha varit på något annat sätt. Tror man att man skall odla i den kalla nord så är det här man slår ner bopålarna.

Bossgården är ett småskaligt familjejordbruk som gör vad man kan för att gör sitt avtryck så litet som möjligt. Odlingen och djurhållningen är småskalig. Man odlar utan bekämpningsmedel enligt Biodynamiska principer och är Demeter certifierade. Grönsakerna odlas utan att marken plöjs vilket gör att CO2 utsläppen blir ännu lägre än om man plöjer och frigör det som ligger i marken.När vi var där i helgen var grönsaksboden fylld med hösten rotsaker, kål, sallad och tomater. Jonas tittade till oss och sa att om det är nåt' ni saknar så säg till. Nu har vi även hunnit smaka och det är fantastisk hur olika en morot kan smaka! Tänk om det varit vin säger Jonas " Då hade vi beskrivit jordmån, metoder och traditioner och kallat det "terroir". Vi hade pratat grönsakssorter och karaktär" och grönsakerna hade betalats vad de är värda tillägger jag. Kul att höra deras tankar och se det i praktiken. Jonas och Sanna håller kurser och erbjuder praktik för dom som vill lära sig biodynamisk odling eller rätt och slätt småskaligt jordbruk, men bara ett besök gör bra för själen och ökar nyfikenheten.


Det går att åka tåg till Falköping och cykla runt. Om du tar bilen så gör det till en liten semesterresa så är det värt CO2 utsläppen. Det finns hur mycket som helst att uppleva i denna del av Västergötland. Flera gårdar har gårdsförsäljning. Sveriges bästa ostar, Påverås och Vrångebäck, samt ost-stället framför andra; Falbygdens Ost i Falköping. Flugfiske i Baltak eller Hökensås. Fågelskådning vid Hornborgasjön, öppna konstateljéer, Varnhem, Kinnekulle eller varför inte Åsle Tå för en inblick hur man kunde få bo för hundra+ år sedan. Bo på lantgård kan bli ett minne för livet!


-Jörgen︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat