PROVNING

RÖTT ELLER VITT TILL OST?

Inlägg no. 33

2021/03/30


Förr fanns det bara en perfekt matchning mellan ost och vin - det var rött vin som gällde! Så är det inte alls idag, det verkar snarare vara tvärt om faktiskt; -Det är relativt ovanligt att sommelierer rekommenderar rött vin till ost. Idag vet vi tex. att ett strävt rött vin med kraftiga tanniner i kombination med proteinerna i tex en camembert smakar bittert och vi undviker det därför. Det här visste vi inte på sjuttio- och åttiotalet och vi drack glatt rödvin till ostbrickan. Det verkar inte heller varit nåt' typiskt Svenskt utan det var likadant i tex. Frankrike.

Vin och ost är nästa tema på rekovin.com, Kanske för att Alsacevin är väldigt bra till ost men också för att det finns så många bra lokalproducerade svenska osta som förtjänar lyftas fram. Nationalklenoden "Västerbottenost" har vi att vara stolta över sedan länge. En unik historia  från Burträsk och fantastiskt god men kanske mest förknippad med sillbord, kräftor och västerbottenpaj. Idag finns så många fler fantastiska ostar i Sverige. I tex. Jämtland har man satsat på det lokala mathantverket. Tidigt tog man hjälp från franska ostmakare som bjöds in till Ås utanför Östersund för att lära ut det småskaliga hantverkets knep och hemligheter. För några år sedan gick resan åt motsatt håll, eller så besökte små Franska ostmakare Jämtland (jag kommer inte ihåg), för att lära av framgångssagan. Ladda ner appen Mathantverk från Eldrimmer eller kolla in rekoringen där du bor så får du en bra bild över närodlat och lokalproducerade ostar. Det har säker hjälpt till att små ost affärer vuxit fram vid sidan av "stordistrubitionen" med butiks ägare som kan sina ostar och producenter och alltid har riktigt bra, mogna närproducerade ostar till hands, hurra för dom!


KAN DET VERKLIGEN VARIT SÅ ATT VI ÄLSKADE KOMBON FÖR ATT VI INTE VISSTE BÄTTRE?

Jag kan inte riktigt släppa det där med åttiotalets ost & vinkvällar med mycket rödvin. Kan det verkligen varit så att vi älskade kombon det för att vi inte visste bättre? Eller med foliehatten på, kan det vara så att tex de kraftiga, tanninrika vinbomberna inte fanns på den tiden. Kom inte dom när alla skulle göra samma typ av vin, enligt den mall som gav 100poäng av Robert Parker? Odlarna köpte samma kloner av vinplantor, ett slott i Bordeaux försåg alla andra med samma jäststam, man väntade till full fruktmognad och fick högsta möjliga alkoholhalt -man tillverkade en vin-cocka-cola som helt enkelt inte passade till ostbrickor. -Ja inte vet jag, men rött vin och ost är nåt' jag verkligen kan längta till även om jag kunskapsmässigt vet att ett vitt skulle vara bättre. På tal om längta till.. så har jag en vinkompis med visst förflutet i Schweiz. -Jag känner ingen som kan njuta av ost i slutet av en måltid som han. Han tar in osten i vad det verkar fler dimensioner än vad jag kan -Njutningen är total! Kan det finnas två vägar in i Ost&Vin - ostälskarens och vinälskarens?


Hur svårt kan det vara? Ost är krämigt, lätt syrligt, fett och sälta. -Allt syrligt vin som bryter borde väl funka eller vad gäller? Under dom närmanste veckorna tänker vi göra en liten ost och vinguide och naturligtvis prova och dela med oss av resultaten. För provningen tar vi två olika utgångspunkter; en där osten står i centrum och vi skall välja vin till och en där vinet är valt och vi skall välja ost att tex avsluta en middag med. Jag hoppas för revansch för rödvin till ostbrickan :-)Provning ett "Ostbrickan"

Almnäs bruk Wrångebäck - almnas.com

Skärvången vit Caprin - bymejeriet.se

Påverås Brisa - paverasgardsmejeri.nu

Sommarhagens Kaxige Kal - sommarhagensgardsmejeri.se

Rött - Faller Pinot Noir

Vitt - Simonis Pinot Gris Clos des Chats

Orange - Binner SiRose


Resultat: Ingen tvekan om resultatet vitt vin är bäst. Så överens i en provning har vi inte varit tidigare så det är bara för mig att bita i det sura vi var nog mer rödvins-entusiastiska än smak fokuserade på sjuttio- och åttiotalet. Jag trodde nog att det röda skull matcha det vita bättre speciellt när vi kom till hård- och blåmögel ostarna, men inte ens där var det riktigt nära. Fantastiska ostar till fantastiska viner  -Tack för Lunchen!


︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat