PROVNING

FLER JAPANSKA SMAKER

Inlägg no. 31

2021/03/03Vi tog ett varv till med japanska smaker och vin, bara för att det är så gott! Restaurang Mikado i Göteborg har i dagarna öppnat för lunch igen efter en tillfällig nedstängning, kul! Vi beställer tempura, vegetariska vårrullar och dumplings (-vet inte hur Japanska det två sista rätterna är…). Så, skaldjur och vegetariskt på menyn då borde våra fruktiga vita viner sitta som en smäck!


En av våra följare, Bitte har skickat med ett Alsace vin som hon köpte på en gemensam resa vi gjorde för 20 år sedan.

Det är ett Gewürztraminer från 1998 och det borde vara helt utgånget och oxiderat ,men vi får se, -vi tänker öppna det. Sedan tar vi en referens i ett Japanskt vin ett Grace, Koshu, Private Reserve 2016. Det här är ett vin jag köpte för några år sedan.  När jag druckit det tidigare, till andra kök och smaker har det vägt lite för lätt - vi får se om det passar bättre idag. I övrigt fortsätter vi med "laguppställningen" från tidigare provningar under vårt Japan tema dvs;Viner som inte kommer från RekoVin;


︎ Alsace Gewürztraminer, 1998 från Butterlin

︎ Grace Koshu Private Reserve 2016

….Det skall nog räcka för att bli mätt och lite yr ︎Vi tyckte så här om giftermålet mellan mat och vin. Först och främst så var det jättekul att Mikado har öppet igen. Vi fick tillbaka känslan av det delikata japanska köket med rena goda smaker. Tempuran var fint friterad, Miso soppan fyllig och god och dumplings och vårrullar goda och distinkta i sin smak. Vi blev lite överraskade över våra vinmatchnings val. Otto är mer i Naturvins hyllan och jag i den Biodynamiska, vilket vi kunde skönja även i dagens provning.  Vi var rätt nära varandra i "scoringen" trots allt.


För Tempuran så var resultat tydligt Simonis Pinot Gris Clos des chats. Om man ändå skall orda lite mer så höll jag Rohrer Sylvaner på samma nivå för Jätteräkorna och Otto Simonis Riesling Les Moulins för grönsaks tempuran. Tempuran var jätte god trots att vi inte åt den direkt på restaurangen. -Bra gjort Mikado!  Dumplings med en vegetarisk fyllning, ris och en fin sojasås. Smakerna i denna rätt gifte sig bättre med lite mer frukt och syra i vinerna. Båda riesling vinerna, Simonis Les Moulins och Binner S'Gelt, passade perfekt och gifte sig med smakerna i Dumplingen. Simonis Pinot Gris, Clos des chats hade också smaken och kraften, mer frukt, mindre syrlighet än riesling vinerna men ändå väldigt bra med matsmakerna. (Lite kuriosa - Simonis Pinot Gris Clos des chats till japanskt ris är en toppmatchning!) Till vårrullarna var det Simonis Riesling Les Moulins som tog full pott men här satte Otto även full pott på Lissner .G och jag hade även fem av fem på S'Gelt, här kom naturvinerna absolut till sin rätt!


Hur gick det då med referensvinerna?

Grace Koshu (Koshu är en ursprunglig Japansk druva) Private Reserve 2016 var friskt och fruktigt. Om jag skull jämföra med nåt' så skulle jag säga tysk frisk riesling. Vi tyckte det var bra till tempuran men till övriga rätter lite för mycket syrlighet, dvs vinet gifter sig inte med maten och förstärker, utan adderar ytterligare en smak. Butterlin Gewürztraminer 1998 var guld gult och olijgt. Söt fruktighet men hade naturligtvis tappat sin friskhet. Jag är förvånad över att det inte var oxiderat men det var det inte. Tydlig beska i slutet gjorde att det utan tvekan gick att dricka till maten men det var ju lite udda, lätt sagt. Imponerande att det hållit så som det gjort!

Då var det adjö eller kanske på återseende, till Japan-temat som nu har varit uppe i fyra veckor. Om man skall summera, så trodde jag det skulle vara lättare med hämtmat, speciellt nu i Covid tider. Det har varit lite mer begränsat än vad man skulle önskat, både i bredd och kvalitet, men så är det. Kul att avslutningen med Mikado var så bra. Vinerna har som väntat presterat otroligt bra i kombination med de japanska smakerna. Det är inte förvånande att Natur- och Biodynamiska viner är så populära i Japan. Jag tyckte det var roligt och lärorikt att behöva "skärpa till sig" och sätta på papper en liten "vinguide". Att i slutändan avgöra om vin är bättre än Öl & Sake till Japansk mat är  "very difficult" dvs på japanska "det går inte" att säga men vin har mycket att erbjuda och i slutänden är smaken som baken….

Vi har bara nosat på Japanska köket så vi får kanske anledning att återkomma i framtiden. Det vore kul att höra lite andra bra kombinationer om det är någon som har en favorit kombo! (Jorgen@rekovin.com)︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat