VIN & MAT

OLIVOLJA

Inlägg no. 26

2021-01-19

Vi sprang på ett svenskt par som gör olivolja på en gård utanför Rom och blev lite extra intresserade. Efter att hört deras berättelse fick Otto ett jobb att utforma en etikett som nu pryder flaskorna med olivolja. Efter att ha smakat oljan och hört mer om deras dröm och idé ville vi absolut dela med oss av den till er! Därför har vi olivolja som första tema 2021.Cicci och Lars olivolja görs under namnet Casa Josefsson och den kommer från egna träd på gården i Arpino. - Naturligt odlade, manuellt skördade, kallpressade oliver, Kanongod!

Dom köpte gården som ligger sydost om Rom, med drömmen och idén att permanent flytta dit när huset var renoverat och tiden lämpade sig. Att det skulle ta tid var dom inte oroliga över, snarare tvärt om! Äventyret började 2012 när dom hade köpt ett hus som i princip bara bestod av stenväggar och 30 olivträd/buskar.

Lars är snickare och har tillsammans med vänner och familj renoverat, dvs i princip "byggt upp" huset från grunden. Tak över huvud var första prioritet och att få till ett litet rum som dom kunde bo i när dom var nere på sin gård. Så växte det sakta men säkert. Allt har gjorts med hantverksmässiga metoder och ett lågt ekologiskt fotavtryck, till det riktiga hus det är idag.  "Small-Low-Slow" -helt enkelt! Sista fönstret sattes på plats 2018. “Det är skoj att se det utvecklas över tid” berättar Cicci.


Drömmen för Cicci och Lars är att flytta till gården permanent för att njuta av livet och göra olivolja. Lite vin får de också till men det är olivoljan dom brinner för. 2012 stod det på gården ca 30 olivträd, sedan dess har Cicci och Lars planterat ca 15 olivträd varje år och nu har dom 100 träd i olika åldrar. Hand i hand med utveckling av resten av gården. Fler olivträd ger större skördar och fler som får en chans att smaka på den goda olivoljan.


Cicci och Lars hade turen att träffa en person som bor i byn och som har hjälpt dom att finna sig till rätta i Italien. Det verkar som allt har fungerat väldigt bra, och tre till fyra gånger om året så åker dom ner till sin gård. - Att få ihop det med jobb på hemmaplan är en utmaning förstår vi.
Tillbaka till olivoljan! Ett normalår skördar Casa Josefsson ca 200 kg oliver och det ger ca 50liter olivolja men det varierar mycket från år till år. Allra mest blev det 2018. Då skördade Cicci och Lars nästan 400 kg oliver och fick 85 liter olivolja! - Då kunde till och med en restaurang få köpa lite! Skördearbetet är oglamoröst hårt arbete. Oliverna samlas upp i backar och tas till en olivpress, som finns gemensamt i byn och kallpressas till olivolja. När väl oljan är i flaskor kan den njutas. Den finaste kvaliteten är den där oljan endast kallpressas och tas vid första pressningen. Det är så Casa Josefsson gör. Dessutom skall man inte glömma att olivolja är en färskvara och allra godast är den färsk. Oljan från föregående år använder Cicci och Lars för det mesta bara till matlagning. Den färska oljan är grön som övergår i gulare färg när den blir lite äldre.

Förra året var skörden betydligt mindre än normalt så det finns inget utöver det egna behovet och beställningar från tidigare kunder, vi andra får hoppas på bättre skörd nästa år!Om du vill följa med och se hur drömmen blir verklighet kan du följa Cicci och Lars på @casajosefsson på instagram här!


Inspirerade av allt vi hört så kunde vi inte låta bli att smaka och äta lite mat baserat på just olivolja. Vi gjorde en lunch med lite olika olivoljor och provade med vin till. Man förknippar kanske olivolja, ett gott bröd, lite salt och vin med sol, sommar och värme men det är faktiskt lika gott på vintern -men det skall vara en god olja. Vi provade även med en vanlig Zeta och det var långt ifrån lika roligt. Den får vi fortsätta att använda i matlagningen.. Casa Josefssons olivolja var helt underbar och tillsammans med Fallers Pinot Noir kunde vi definitivt ha "fastnat" tills allt tagit slut.

Men vi ville mera! Råa morötter och fänkål i stänger som doppas i olivolja stod näst på menyn. Gott det med! Det blir en bra förrätt i vilken meny som helst! Och det är i säsong nu. Konstigt att man gör det allra enklaste så sällan! Olivoljan får kanske inte "skina" ensam med grönsakerna som den får med brödet men tillsammans ändå väldigt gott. Här tyckte vi att Faller Muscat passade bäst till.


Så snappade vi upp ett pasta recept från Risotto-Patrick också det en enkel tillagning där det avgörande är den goda olivoljan. Spagetti lite al dente, olja med vitlök, chili och persilja. (det gäller att hitta en god fruktig lagom stark chili) toppa med lite olja -sen är man hemma!


Vi tyckte våra Pinot Noir viner var perfekt till olivolja och bröd. Våra fördomar var att det kanske behövdes kraftigare vin till men dom kom på skam. Den kombination med Faller Pinot Noir - Gott bröd & God Olivolja kommer man långt med! Muscat med råa Morötter och ännu bättre fänkål doppad i olivolja -absolut topp! Man kan se kombon med Fallers Muscat som aperitif och med råa grönsaker och en liten kopp god olivolja att doppa i.

Pasta rätten, trots att det är både vitlök och chili i är en ganska ren och enkel smak. Vitt eller Rött vin är givetvis en smaksak. Vi tyckte Binner S'Gelt och Faller Pinot Noir var riktigt bra. Syran och friskheten i båda vinerna passar till pastan och inte minst olivoljan som är grunderna i rätten.


Viner nämnda: Faller Pinot Noir, Binner S´Gelt, Faller Muscat.︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat