VIN & MAT

Naturvin & Julmat

Inlägg no. 25

2020-12-11Vi tänkte försöka oss på ett litet julbord och matcha det med några olika naturviner. Vi tror att det skall gå bra trots att vin kanske inte är det val som ligger närmast till hands.

Vårt mini julbord består av två sill inläggningar, Curry&Äpple och Skärgårdsaubergine. Vi har en Grönkålssoppa, Köttbullar på vildsvin, Senapsgriljerat blomkål (som ett vegatariskt alternativ till skinka), en klassisk Janssons frestelse och så en Stilton förstås. De tre naturviner vi valde var; Lissner Riesling, Binner SiRose och Lissners .G.


Curry&Äpplesillen har vi köpt på ICA (och är lite av en rekofavorit). Receptet till Aubergin i skärgårdsröra hittar du här. Efter att ha ätit rätten skulle jag nog dela Auberginerna, salta och dra ur vätska sedan baka i ugn istället för att koka dem för en mer fast konsistens.


Grönkålssoppan gjorde vi på detta sätt:

︎ Fräs 1 finhackad lök i 2 msk olja, strö över 2msk vetemjöl.


︎ Häll på ca 1 liter grönsaksbuljong, i med ca ett halvkilo fin strimlat grönkål koka ca 20 minuter under lock.


︎ I med 2dl grädde, salta och peppra. Strö över lite rostade pinjenötter. Voila!


Köttbullarna tog vi från Myllymäki och de är smaksatta med kryddpeppar. 

Senapsgriljerat blomkål. (Man kan nog skippa kokandet och bara baka i ugn för att behålla krispigheten).

Slutligen Janssons från Tore Wretman:

︎ Skala och strimla fint  6 potatisar.

︎ Skär 2 lökar i strimlor.

︎ Smörj en ugnsfast form. Potatis i botten, sedan lök därefter ansjovis i täta rader. Upprepa och avsluta med potatis.

︎ Häll över 2dl grädde och ansjovisspadet och strö över ströbröd. 1 timme i ugnen på 200grader gärna lite längre.Resultatet av provningen är som alltid förvånande.. men smaken är olika. Bästa matchning var Grönkålssoppan och Lissner .G samt Västerbottenost och Binner SiRose och tro det eller ej, Lissner Riesling till Köttbullarna. Väldigt blandat när det gäller sillen men kanske ändå att vinerna passade lite bättre till den veganska inläggningen. I ärlighetens namn skulle vi nog föredragit Öl och nubbe. De tre vinerna var bra till det Senapsgriljerade blomkålen och både .G och SiRose var väldigt bra till Janssons frestelse. Stilton utan krusbärsmarmelad funkade bäst med SiRose, Stilton med krusbärsmarmelad passade bäst med .G, portvin hade säkert varit bättre.

Det vore kul att höra dina egna matcningar och kommentarer på naturviner och julmat! (alltid kul att tjöta naturvin) ︎


Skriv till Jorgen@rekovin.com eller tagga oss bara på insta så ser vi det. 


︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat