AKTUELLT

FYRA TIPS INFÖR HÖGTIDERNA

Inlägg no. 24

2020-12-02Även om vin kanske inte är den första dryck som kommer på bordet under julen så finns det tillfällen när det är gott att bryta glögg/julmust/öl dominansen och dricka nåt fruktigare och friskare. Vi har valt ut två viner för bordet och två viner som kanske lika gärna kan fungera som julklapp eller gå-bort-present. -Fyra viner för högtiderna.

2 tips till Julklapp eller gå-bort-present:Om någon intresserad och nyfiken, ännu inte på riktigt har provat ett orange vin så kommer här ett första tips. Christian Binner, SiRose. Gewürztraminer dricks nu i många olika sammanhang. (Senast läste jag om en stjärn-sommelier som drack det till ostron med vinägrett sås) vinet är då jäst med sitt skal och fruktkött, dvs orange och sockret utjäst dvs ett torrt vin. SiRose är en blandning av Gewürztraminer och Pinot Gris. Om man tänker en skala på ett till fem där fem är mest annorlunda mot konventionella viner så sätter vi SiRose på den övre delen, fyra eller fem.

Orange vin stormar fram över världen tack vare att det passar så bra till all vegetarisk mat, asiatiska rätter och inte minst ost. Om man är pigg på att prova något ordentligt annorlunda så tror vi SiRose skulla kunna vara en kul julklapp! 

(hitta Si Rose här)Lite samma resonemang som för SiRose har vi för nästa vin som är Rohers Hors Piste. Rohrer odlar biodynamiskt men gör fler och fler viner mer åt naturvinshållet. Hors Piste är hans första egna vin sedan han tog över efter pappan. Utanför pisten eller Hors Piste döpte han det till för att det var lite annorlunda från det de normalt gör. Druvan som vinet är gjort på är Pinot Gris. Druvorna har legat med vid jäsningen och fruktsockret jäst ut till alkohol, så ett torrt vin. Orange till typen men gultgrumligt i färgen. Vinet ligger lite lägre på ”annorlundaskalan” dvs tre till fyra och passar perfekt som ett första julklapps naturvin att prova. Samma matmatchnings förslag som ovan.

(hitta Hors Piste här)

2 tips till bordet:En av högtiderna är ju nyårsafton, inga löften men förhoppningar kanske är mer i våra tankar inför året som kommer. När man tänker nyårsafton så är det väldigt förknippat med bubbel, men också mat och vin. Vi tog fasta på det och tipsar om vårt kanske mest eleganta vin: Luc Fallers Riesling Fruhemess, ett fruktigt och friskt vin full av energi och gjort på Riesling druvan. Vinet är biodynamiskt och perfekt vid bordet! Lika snyggklädd som bordsgästerna och lika full av energi! Här är vi lågt på ”annorlunda skalan”, det sommelierer i allmänhet uppskattar med biodynamiska viner är sälta eller mineralitet och energin, och allt det finns i detta vinet!

(hitta Fallers Fruehmess här)Slutligen så finns det ju alltid plats för ett rött Pinot Noir. Frisk och fruktigt, inte tungt och bombastiskt utan även här är tanken att vinet är för bordet. Smakbredden är stor och vi har hört nöjda kommentarer i allt från kraftigare fiskrätter, vego till älgrostbiff. Alla med kommentaren att det skall drickas lite avkylt, då blir det bäst. Vinet kommer från Rohrer. Biodynamiskt odlat och framställt & finns även i en vin låda med Luc Fallers Pinot Noir som kan ge en kul provning mot varandra.

(hitta Rohrers Pinot Noir här)

Vi har inte så stor erfarenhet av hur det köar upp inne på systembolagsbutikerna vid jul. Men max skall det ta 8 dagar från order till leverans. Vi skickar i princip dagligen och så här långt har det i allmänhet gått betydligt snabbare, men det kan vara bra att vara ute i tid ändå.       ︎ Jorgen@Rekovin.com                    ︎ 0708 201219                     ︎ @reko_vin                     ︎ EkoCertifikat